Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επικίνδυνη διολίσθηση προς τις 1.300 μονάδες

Σε νέο χαμηλό 14 ετών υποχώρησε ο ΓΔ, προσεγγίζοντας ανησυχητικά το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων. Σε Εθνική και ΟΠΑΠ ο μισός τζίρος. Υπεραπόδωσαν Motor Oil, Coca Cola, Ελλάκτωρ.

Ακόμα μία συνεδρίαση που επιβεβαίωσε την συναλλακτική απαξίωση και την εικόνα “εθνικής απομόνωσης” που εδώ και καιρό επικρατούν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο και σήμερα αγνόησε επιδεικτικά τον θετικό βηματισμό των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων και έκλεισε τον Γενικό Δείκτη σε νέα χαμηλά 14 ετών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να προσδιορίζεται στις 27/3/1997 (1295,37 μονάδες).

Εξαιρετικά ανήσυχοι οι περισσότεροι αναλυτές που έχουν την “διαστροφή” να ασχολούνται ακόμα με την τεχνική εικόνα του Χ.Α. επισημαίνουν ότι ο Γενικός Δείκτης προσεγγίζει επικίνδυνα το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων, καθοδική διάσπαση του οποίου δεν αποκλείεται να φέρει ένα ακόμα “sell off” ανεβάζοντας στροφές στην μακροχρόνια πτωτική τάση και ωθώντας τον Γενικό Δείκτη προς την επόμενη στήριξη των 1249 και 1205 μονάδων.

Για να σημειωθεί ουσιαστική αλλαγή και έξοδος από το μακροχρόνιο πτωτικό κανάλι, πρέπει να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1.500 μονάδων.

Μάλιστα τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν μεσολαβούσαν και οι τελικές δημοπρασίες (έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τον τίτλο της Coca-Cola) που ανέσυραν τον Δείκτη από τα χαμηλά ημέρας και τον έκλεισαν περίπου 8 μονάδες ψηλότερα.

Από το ταμπλό του 20αρη, το “πάλεψαν” οι Εθνική (αν και προς το τέλος βρέθηκε υπό πίεση υποχωρώντας μέχρι τα 4,68 ευρώ για να επανέλθει με θετικό πρόσημο μέσω των δημοπρασιών) και ΟΠΑΠ που απέσπασαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Motor Oil, ενώ σχετικές αμυντικές διαθέσεις επέδειξαν οι Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.

Καθίσταται πασιφανές ότι και οι τελευταίοι αγοραστές είναι απόλυτα απογοητευμένοι και δεν βρίσκουν το παραμικρό έρεισμα προκειμένου να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις (πλην ίσως την υπερπουλημένη εικόνα που παρουσιάζουν αρκετοί τίτλοι), ενώ οι περισσότερες προσπάθειες αποδεικνύονται παγίδες, δημιουργώντας εγκλωβισμούς ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Δυστυχώς στην παρούσα φάση, η Ελληνική Αγορά εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από πολιτικές αποφάσεις και όσες παίρνονται μέχρι τώρα μόνο εκνευρισμό και απογοήτευση προκαλούν.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, όσα χαρτοφυλάκια διαθέτουν αυξημένη ρευστότητα και παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς, θέλουν πραγματικές ειδήσεις και όχι εκτιμήσεις και προσδοκίες που έχουν επανειλημμένως διαψευστεί, προκειμένου να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις.

Συμπερασματικά, μέχρι να έλθει το πραγματικά θετικό “σοκ”, στο μόνο που μπορεί ελπίζει η Αγορά είναι να “αγοράζει χρόνο”, κάτι στο οποίο αποδεικνύεται εξαιρετικά ικανή και η Ελληνική Κυβέρνηση που κατορθώνει να μεταθέτει για αργότερα όλες τις αποφάσεις που μπορεί να έχουν σημαντικό πολιτικό κόστος.

Έτσι, σύμφωνα με την άποψη και πολλών επαγγελματιών του χώρου, η Αγορά θα συνεχίσει να διολισθαίνει, μέχρι την στιγμή που θα κληθεί να αξιολογήσει σημαντικές αποφάσεις και εξελίξεις.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες της Αγοράς, το κρίσιμο για την Χώρα είναι ότι δεν πρόκειται να βγει στις Αγορές ούτε τη διετία 2012 και 2103 (κάτι που μέχρι πρότινος απέκλειε κατηγορηματικά το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και τώρα δείχνει να το εξετάζει σαν πιθανό ενδεχόμενο) και θα ζητήσει νέα οικονομική βοήθεια από την Τρόικα, η οποία όμως δεν πρόκειται να τη προσφέρει αν δεν λάβει διαβεβαιώσεις για την αποπληρωμή του νέου χρέους από την σημερινή και την επόμενη κυβέρνηση.

Σε αυτό το μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, σύμφωνα με τις οποίες “Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι η αλληλεγγύη έχει τα όριά της, στην περίπτωση που ο κόσμος αποκτήσει την εντύπωση ότι η Ελληνική πλευρά δεν είναι τόσο σταθερή όσο χρειάζεται”, είπε στην Stuttgarter Zeitung.

Απόλυτη απογοήτευση και από τον Επιχειρηματικό κόσμο της Χώρας που επιβεβαιώνεται και από τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ. “Εδώ και έναν χρόνο δεν προωθούμε τις αναγκαίες αλλαγές, αντιθέτως νοθεύουμε και υπονομεύουμε πολιτικά και ηθικά τις προσπάθειες των πολιτών.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Τα κόμματα δεν έχουν πει την αλήθεια στον κόσμο. Εάν δεν τα καταφέρουμε, θα πεινάσουμε. Έχουμε μία ύστατη ευκαιρία για να βγούμε από το αδιέξοδο, εάν θέλουμε να αποφύγουμε την ευθύνη της πτώχευσης και της διάλυσης". Ο ίδιος σημείωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας πληρώνει την κρίση με χιλιάδες λουκέτα και εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους ήδη. Επισήμανε με έμφαση ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος άχρηστων φορέων, οργανισμών και κομματικών πελατειακών σχέσεων.

Την ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της "Wall Street Journal", όπου όμως επισημαίνονται και τα σημαντικά εμπόδια που παρεμβάλλονται σε αυτήν την κρίσιμη προσπάθεια. "Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα δεν είναι τίποτε άλλο από μία επανάσταση τύπου Θάτσερ", αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει:
"Παρά τις δεσμεύσεις, όμως, η Ελλάδα χρονοτριβεί, κυρίως λόγω του φόβου πυροδότησης νέου κύματος διαμαρτυριών". "Η πρόκληση τώρα είναι να βρεθούν οι επενδυτές που θα τοποθετηθούν στην Ελλάδα", αναφέρει το δημοσίευμα, στο οποίο επίσης γίνεται αναφορά στο θολό τοπίο που επικρατεί ειδικότερα ως προς το θεσμικό πλαίσιο στην Αγορά real estate.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του X.A., ίσως αξίζουν επισήμανσης η επιστροφή της Alapis από το πρόσφατο reverse split που συνοδεύτηκε με διόλου ευκαταφρόνητες απώλειες, υπό πίεση και η μετοχή της Βωβός, ενώ αντίθετα με ελάχιστες συναλλαγές η Ηλεκτρονική συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ επέστρεψε στο υψηλό τρέχοντος έτους που είχε σημειωθεί και στις 21/4/2011 ο τίτλος της Dionic, τιμές που παραπέμπουν σε υψηλά 21 μηνών.

Επίσης, λόγω επίσημης αργίας του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, ανεστάλη σήμερα, η διαπραγμάτευση του Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου “NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 – Μετοχικό” της Εθνική Asset Management (ΔΑΚΕΤ30).

Λίγοι οι “πράσινοι” τίτλοι στο ταμπλό του 20αρη, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Motor Oil (+3,5%) και Coca-Cola (+1,67%).

Μικρότερα κέρδη για Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Εθνική και Κύπρου και αμετάβλητος ο τίτλος της Πειραιώς.

Από τους υπόλοιπους τίτλους του FTSE που έκλεισαν με απώλειες, μεγαλύτερες του 3% για Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Αγροτική, MIG και του 2% για ΟΤΕ, Jumbo, Alpha Bank, Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης αν και ξεκίνησε με διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμων, μετά τις 15.05 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1314,6 (16.59) και έκλεισε τελικά στις 1322,27 μονάδες με απώλειες 0,44%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 90 εκατ. από τα οποία τα 12,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 64 ανοδικές μετοχές έναντι 76 πτωτικών και 22 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 16,67%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Εξαιρετικά επιφυλακτικός δηλώνει και ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Σύμφωνα με την άποψη του κ. Μάνθου σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί στις τελευταίες συνεδριάσεις ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. έχοντας ήδη χάσει και το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Οι αμέσως επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 580 και 550 μονάδες (τιμές Οκτωβρίου 1996). Μία πρώτη ένδειξη αλλαγής της τάσης θα δώσουν κλεισίματα υψηλότερα των 650 μονάδων, όμως ασφαλή συμπεράσματα για έξοδο από το πτωτικό κανάλι θα δώσει το κλείσιμο υψηλότερα των 710 μονάδων.

Σε “τρενάκι του τρόμου” για τους active traders έχει εξελιχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η διακυμανσιμότητα του συμβολαίου του Sweet Crude Oil με το ± 3% να είναι στο καθημερινό μενού. Χαρακτηριστικά είναι δε τα υπερμεγέθη “candlesticks” από τις αρχές του μήνα.

Από διαγραμματικής απόψεως η προσπάθεια “γεμίσματος” του καθοδικού χάσματος της 6ης Μαϊου, στα $104,5, δεν απέδωσε καρπούς επιφέροντας έτσι επανατροφοδότηση της υπάρχουσας βίαιης καθοδικής κίνησης. Ιδιαίτερα μεσοπρόθεσμες αρνητικές ενδείξεις - αν και χρειάζονται επιβεβαίωση - πηγάζουν τόσο από τη καθοδική διάσπαση της μακροπρόθεσμης γραμμής τάσης, στα $100, όσο και από τη πτωτική τμήση της ANV, στα $101.

Το διαγραμματικό αυτό γεγονός έχει θέσει ήδη σε εφεδρεία στήριξης την αμέσως επόμενη μεσοπρόθεσμη γραμμή στήριξης στα $89,90, γραμμή, όπου εάν διαρραγεί θα οδηγήσει το συμβόλαιο προς το όριο των $80. Ανατροπή στο υπάρχον καθοδικό πλάνο θα δημιουργήσει μόνο η σταθεροποίηση της τιμής του συμβολαίου πάνω από τα $100 σε συνδυασμό με το κλείσιμο του προαναφερθέντος χάσματος.

Ενδείξεις πισωγυρίσματος προς τη κεντρική λωρίδα ( $1433 με $1421) του μεσοπρόθεσμου ανοδικού καναλιού AWKV διαφαίνονται για τον χρυσό.

Μάλιστα το εν λόγω επίπεδο τιμών ίσως αποδειχθεί σε σημείο κλειδί για τη περαιτέρω πορεία του χρυσού, καθώς από το εν λόγω επίπεδο διέρχεται ο Fibo απλός κινητός μέσος των 55 ημερών, στα $1422 ενώ $2 πιο χαμηλά βρίσκεται και η ισχυρή ζώνη στήριξης των $1400 με $1385. Έτσι η πιθανή βεβιασμένη είσοδος σε αυτά τα επίπεδα τιμών θα προσφέρει την ευκαιρία μιας πολύ βραχυχρόνιας ανοδικής αναδίπλωσης προς την περιοχή των $1470 με $1500.
 
Σε μεσομακροπρόθεσμο τώρα πεδίο ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η κάτω πλευρά ($1364) του καναλιού, καθώς εάν διασπαστεί καθοδικά με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα ανοίξει “συζητήσεις” για πιθανή μετάβαση της τάσης από ανοδική σε πλαγιοκαθοδική.

Η επενδυτική “ασημοφρενίτιδα” των τελευταίων μηνών έληξε - προς το παρόν - με τα γνωστά ιστορικά αποτελέσματα (σφοδρή πτώση) στον απόηχο τόσο του δημοσιεύματος αποεπένδυσης των μεγαλοεπενδυτών George Soros και John Burbank όσο και στις επανωτές αυξήσεις των margins από το C.M.E.

Εδώ το πρώτο σήμα εξόδου δόθηκε καθυστερημένα μεν αλλά καίρια με τη καθοδική διάσπαση του βραχυχρόνιου απλού κινητού μέσου των 28 ημερών, στα $40,7 περίπου, γεγονός, όπου “έσπρωξε” αρκετούς θεσμικούς σε άμεσες ρευστοποιήσεις θέσεων.

Για τη συνέχεια τώρα ιδιαίτερη σημασία θα παίξει η καταστρατήγηση ή μη του “μαξιλαριού” στήριξης των $33 με $30,5, καθώς εάν στεφθεί με επιτυχία τότε θα πρέπει να αναμένουμε βίαιο κατέβασμα προς τον απλό κινητό μέσο των 200 ημερών στα $28. Αντιθέτως εάν δηλώσει δυναμική διακράτησης της εν λόγω ζώνης τότε είναι πολύ πιθανό να επακολουθήσει ένα εκ νέου ανοδικό τίναγμα προς το επίπεδο των $39 με $40.

Επιφυλακτικός δηλώνει για την Εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και ο Μάνος Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι η αυξημένη μεταβλητότητα και η αδυναμία διατήρησης του θετικού προσήμου είναι ενδεικτική του κλίματος νευρικότητας που διακατέχει τους διαχειριστές οι οποίοι εξακολουθούν να κινούνται σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα στην Ελληνική Αγορά.

Σε ότι αφορά επιμέρους περιπτώσεις η επιλογή συμβούλων στον ΟΠΑΠ και τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα για Μέτκα και Μυτιληναίο αναμένεται να ενισχύσουν το ενδιαφέρον και την συναλλακτική δραστηριότητα των δύο τίτλων.

“Παραμένουμε αγορασμένοι διατηρώντας τον βραχυπρόθεσμο ανοδικό στόχο των 1450 μονάδων”, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σχετικά μικρότερης μεταβλητότητας και χαμηλότερου όγκου συναλλαγών που και αυτή κατέληξε σε αρνητικό πρόσημο.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σαφώς χειρότερη συμπεριφορά, αυξάνοντας τις υποτιμήσεις στο 1,25% (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8456, τιμή εκκαθάρισης 582,74) κινήθηκαν μεταξύ 580 και 597,75 μονάδων.

Πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 σκαρφάλωσε στο 50%, ενώ ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε ικανοποιητικός, στα 2469 δικαιώματα (1169 δικαιώματα αγοράς και 1300 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (25800 Alpha Bank, 230000 Αγροτική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3745), Alpha Bank (1943), Πειραιώς (1458), Eurobank (649), ΟΤΕ (140), Ταχ. Ταμιευτήριο (229), Αγροτική (412), ΔΕΗ (414), MIG (394), ΓΕΚ (157), MPB (771), Μυτιληναίος (198).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 19/5 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Eurobank (320000 τεμ.), Εθνική (73000 τεμ.), Alpha Bank (414148 τεμ.), ΟΤΕ (200000 τεμ.), Αγροτική (25000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (320855 τεμ.), Εθνική (24000 τεμ.), Πειραιώς (372000 τεμ.), Alpha Bank (10000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8214466 τεμ.), Eurobank (16045374 τεμ.), Εθνική (12692557 τεμ.), Πειραιώς (12117009 τεμ.), MIG (6506154 τεμ.), Αγροτική (5049520 τεμ.), MPB (4066442 τεμ.), ΟΤΕ (4171662 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v