Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον αστερισμό των πολιτικών εξελίξεων το ΧΑ

Σε πτωτική τροχιά το ΧΑ, που παρασύρει ευρωαγορές και Wall. Διεθνές ζήτημα το ελληνικό πρόβλημα με τους δείκτες να οδηγούνται στον σχηματισμό διπλού πυθμένα. Παιχνίδια της DΤ για το υπόλοιπο 5% του ΟΤΕ.

Το ΧΑ περιμένει τις εξελίξεις και…ματώνει, σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος την ίδια μέρα που η Wall έκτη συνεχόμενα πτωτική συνεδρίαση. Γιατί η Ελλάδα ΄΄καίει΄΄ τις ΗΠΑ είναι ο τίτλος του σημερινού ΄΄πρώτου θέματος΄΄ του euro2day συγκυρία που η πίεση έχει διαχυθεί και στις ευρωαγορές.

Είναι ενδεικτικό, πως εχθές που το ΧΑ μετρούσε τρίτη συνεχόμενη σημαντική διόρθωση ο DAX στην Φραγκφούρτη ΄΄πάλευε΄΄ τις 7.000 για να κλείσει τελικά στις 7.060 μονάδες.

Εμφανής η πίεση- εύλογα θα λέγαμε- κυρίως στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών όσο οι αγορές επιχειρούν να προεξοφλήσουν τον χρόνο, τον χαρακτήρα και την αποτελεσματικότητα ενός πακέτου στήριξης, που όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα αφορούν και άλλες οικονομίες πέραν της ελληνικής.

Στο…ταμπλό η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχει υποχωρήσει και πάλι στα 4,75 με ελάχιστη τιμή στα 4,36 ευρώ. Αντίστοιχα η Alpha Bank στα 3,14 με ελάχιστη τιμή στα 2,91 ευρώ, η Eurobank στα 3,04 με ελάχιστη τιμή στα 2,87 ευρώ.

Δεδομένου, ότι οι μέχρι τώρα ελάχιστες τιμές των κυριότερων τραπεζικών μετοχών έχουν καταγραφεί τις τελευταίες συνεδριάσεις του Μαίου (δηλαδή αφορά στην βραχυπρόθεσμη φάση) μερίδα παικτών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνέχισης της υποχώρησης σε επίπεδα επιβεβαίωσης (ή όχι) αυτών των πολυετών στηρίξεων.

Από τεχνικής πλευράς η γενικότερη κατάσταση θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ψυχραιμότερα καθώς σε ένα τόσο ρευστό & αβέβαιο περιβάλλον διαφαίνεται σχηματισμός ΄΄διπλού πυθμένα΄΄ . Για τις τραπεζικές μετοχές, τον κλάδο και κατ΄επέκταση για τον Ftse 20 που έχει υποχωρήσει στις 561,4 μονάδες (χθεσινή ενδοσυνεδριακά χαμηλή τιμή) με ελάχιστη στις 549,05 μονάδες.

Το ότι ο 20άρης φαίνεται να πιέζεται για ακόμη μία φορά προς τις 550 μονάδες ενδεχομένως επιβεβαιώνοντας αυτήν την τόσο σημαντική στήριξη δεν θα έπρεπε να θεωρείται κατ΄ανάγκη αρνητικό. Τουλάχιστον για όσους κινούνται πέραν των τριών συνεδριάσεων.

Σε αυτή την συγκυρία έντονης ρευστότητας, αβεβαιότητας και πίεσης των αποτιμήσεων παρατηρούμε πως ο…θύτης παραμένει στον τόπο του…εγκλήματος περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να εκμεταλλευτεί την εμφανέστατη αδυναμία του…θύματος.

Θεωρούμε ενδεικτικότατη την περίπτωση του ΟΤΕ, του παιχνιδιού που παίζεται από την Deutsche Telekom σε βάρος της αδύναμης ελληνικής πλευράς με την Αναστασία Παπαιωάννου να αποτυπώνει πολύ εύγλωττα αυτό που συμβαίνει κατά κανόνα σε ανάλογες πειστικές συνθήκες.

Δυστυχώς όσον αφορά στους εκατοντάδες λοιπούς μετόχους & μικρομετόχους για πολλοστή φορά υπό την…εκκωφαντική απουσία των καθ΄ύλην αρμόδιων φορέων, επιτροπών και εποπτικών αρχών. Τόσο εκκωφαντική η σιωπή τους, η παντελής έλλειψη στοιχειώδους παρουσίας του θεσμοθετημένου κράτους που γεννά εύλογα ερωτήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v