Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κίνδυνο και πάλι οι μακροπρόθεσμες στηρίξεις

Έως και 2,1% διορθώνει ο Γ.Δ. στις 1.270 και χαμηλότερα των 570 ο FTSE-20. Διευρύνονται οι απώλειες όσο εντείνονται οι διεργασίες στους κόλπους των δανειστών για ακόμη ένα πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Εντείνονται οι διεργασίες μεταξύ των δανειστών προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο «ελληνικό πρόβλημα», εντείνονται, όμως, και οι πιέσεις στο ΧΑ, τις ευρωαγορές.

Ξεπερνούν το 2% οι απώλειες για τον Γ.Δ. που διορθώνει προς τις 1.270 μονάδες, με τον FTSE-20 να χάνει 2,8% προς τις 565 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών, λίγο μετά τις 14:15 δεν ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ, όμως, η στοχευμένη προσφορά σε δεικτοβαρείς τίτλους ήταν αρκετή για την καταγραφή σημαντικών απωλειών.

Έως 5% υποχωρούσε η μετοχή της Alpha Bank στα 3,23 ευρώ.

Περίπου 2,3% διόρθωνε η Εθνική στα 4,80 ευρώ, ενώ χαμηλότερα διαμορφώνονται το σύνολο των τραπεζικών μετοχών, αλλά και τίτλων όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Έως τα 11,55 ευρώ υποχωρούσε ο ΟΠΑΠ, έως τα 6,31 ο ΟΤΕ, έως τα 9,45 η ΔΕΗ.

Τη στιγμή που και οι κύριες ευρωαγορές «ταλαιπωρούνταν» ανάλογα.

Λίγο πιο νωρίς ο DAX «κινδύνευε» να χάσεις 7.000 μονάδες, καθώς υποχωρούσε 1,4% ενώ απώλειες 1,2% σημειώνονταν για τον FTSE-100 και 1,1% για τον CAC στο Παρίσι.

Το ευρώ ενισχύονταν λίγο στα 1,46,25 δολ., ο χρυσός στα 1.535,5 δολ., και το πετρέλαιο τύπου brent στα 117,83 δολ. το βαρέλι.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι απέδιδαν την πίεση που ασκούνταν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση στις τραπεζικές μετοχές και σε μία επιπλέον παράμετρο.

Αυτήν, που αφορά στην άνοδο σε υψηλά 2,5 ετών της απόδοσης των προθεσμιακών καταθέσεων.

Και είναι σαφές πως όχι μόνο η πραγματική οικονομία, αλλά η αγορά ευρύτερα βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση ρευστότητας με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα.

Πρόβλημα που επισπεύδει, που όπως όλα δείχνουν την οριστικοποίηση ενός προγράμματος στήριξης – διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Στο ταμπλό, πριν από λίγο η μετοχή του Μυτιληναίου διόρθωνε μέχρι τα χαμηλά των 4,94 ευρώ, της Βιοχάλκο μέχρι τα 3,87 ευρώ, της ΜΟΗ μέχρι τα 8,58 ευρώ, της Coca Cola 3E, μέχρι τα 17,70 ευρώ.

Χαμηλότερες τιμές διαμορφώθηκαν πριν από λίγο στα 0,52 ευρώ για την Alapis, έως τα 0,71 ευρώ για την J&P ΑΒΑΞ, έως τα 3,78 ευρώ για τη Lamda Development, έως τα 1,69 ευρώ η ΓΕΚ Τέρνα.

Στην αγορά αρκετοί είναι αυτοί που περιμένουν επίσπευση των εξελίξεων στο εσωτερικό και εξωτερικό μέτωπο.

Άλλοι χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν πως εάν δεν επιβεβαιωθούν τα ελάχιστα, μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να «απειληθεί» η αγορά με νέα χαμηλά.

Κάτι που μέχρι τις τώρα ενδείξεις και παρά την έκταση της διόρθωσης συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v