Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρίδι το ΧΑ για την Ευρώπη

Σε τροχιά διόρθωσης οι ευρωαγορές με βαρίδι το ΧΑ, όπου βασικοί δείκτες, μετοχές «χάνουν» βραχυπρόθεσμες στηρίξεις. Προς τις 570 μονάδες διορθώνει ο FTSE-20, χαμηλότερα των 4,80 € η ΕΤΕ, συνεχίζεται το «άδειασμα» σε ΟΤΕ.

Αβεβαιότητα, ρευστότητα και διόρθωση «ταλαιπωρούν» τις ευρωαγορές που διορθώνουν με… μπροστάρη το ΧΑ.

Από χαμηλότερες τιμές ξεκίνησε η συνεδρίαση με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να χάνουν περισσότερο έδαφος στη συνέχεια και όσο επιβαρύνονταν κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Φραγκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο.

Οριακά χαμηλότερα και το ευρώ, έναντι του δολαρίου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Γ.Δ. να σημειώνει υψηλό στις 1.293,7, αλλά μέσα στα επόμενα 30-35 λεπτά να υποχωρεί στις 1.277 μονάδες.

Ανάλογη διακύμανση για τον FTSE-20, που μέχρι τώρα έχει τοπικό υψηλό στις 571,7 και χαμηλό στις 572 μονάδες.

Το πρόβλημα παραμένει στις τράπεζες με την Εθνική μάλιστα να διορθώνει έως τα 4,77 ευρώ, προτού αντιδράσει, πριν από λίγο, στα 4,80.

Χαμηλότερα αφήνονται να διορθώσουν οι μετοχές της Alpha Bank με μέχρι τώρα ελάχιστη τιμή στα 3,28 ευρώ, η Eurobank (έως τα 3,08 ευρώ), η Πειραιώς (1,03 ευρώ).

Χαμηλότερα έως τα 1,25 ευρώ η Αγροτική, έως τα 2,84 το ΤΤ, έως τα 0,64 η ΜΡΒ, έως τα 2,08 ευρώ η Κύπρου.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 11:10 μόλις 3 μετοχές πήγαιναν κόντρα στο ρεύμα.

Οι Μυτιληναίος, Jumbo, λίγο υψηλότερα στα 5,05 και 5,16 ευρώ και αμετάβλητη στα 0,66 ευρώ η μετοχή της MIG.

Ωστόσο, το κλίμα δεν είναι καλύτερο στις περισσότερες ευρωαγορές, τη στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ, προς τη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομίας της οποίας απευθύνει δραματική έκκληση προς την ΕΚΤ και τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη, την ίδια στιγμή που πυκνώνουν οι ενδείξεις πως το πακέτο συνολικής στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα φτάνει συνδυαστικά έως τα 100 δις. ευρώ.

Όσο δεν αποσαφηνίζεται η κατάσταση, όσο παραμένουν ρευστά και αβέβαια πολλά μέτωπα, σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, πόσο δε μάλλον στην Αθήνα, η συμπεριφορά των επενδυτών δεν μπορεί να είναι διαφορετική από αυτήν που καταγράφεται για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, στο… ταμπλό.

Έξοδος κυρίως των βραχυπρόθεσμων παιχτών, και μιλώντας για το ΧΑ όσων έσπευσαν να τοποθετηθούν στις 3/6 επιχειρώντας να προεξοφλήσουν θετικότερες εξελίξεις.

Ωστόσο, μέχρι τώρα κρατάμε δύο πτωτικές συνεδριάσεις, μία τρίτη με βασικούς δείκτες, μετοχές να δοκιμάζονται κάτω από βραχυπρόθεσμες στηρίξεις και με τις «αγορές» να πιέζουν για διευθέτηση, το ταχύτερο δυνατόν.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο δείκτης της οποίας υποχωρεί χαμηλότερα των 1.250 μονάδων επιχειρείται να αντιδράσουν οι Intralot, Υγεία, Μέτκα και με μόλις 100 τεμάχια (στις 11:15) η Lamda Development.

Είναι ενδεικτικό πως περίπου την ίδια ώρα, οι συναλλαγές δεν είχαν ξεπεράσει τα 14 εκατ. ευρώ.

Από αυτά 3,5 στη μετοχή της Εθνικής, 1,1 στη Eurobank, και από 1,5 και 1,1 εκατ. ευρώ σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Ειδικότερα, για τη μετοχή του ΟΤΕ, το… ταμπλό τα λέει όλα.

Εμείς το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε είναι τα όσα υπενθυμίζονται – αναφέρονται στο σημερινό Εκηβόλο.

Για να μην ξεχνάμε, για να κρίνουμε και για να πορευόμεθα ανάλογα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v