Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε συγχρονισμό με τις πολιτικές εξελίξεις...

Λίγο οι διεθνείς αγορές λίγο η ρευστότητα αναφορικά με το θέμα της "βοήθειας", αλλά κυρίως οι πολιτικές εξελίξεις κρατούν το ΧΑ πέριξ των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Στις 795 μονάδες για τον FT20, στα 4,90-5,05 ευρώ η ΕΤΕ.

Σε φάση διόρθωσης διεθνείς αγορές και ΧΑ, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να συνεκτιμά στα βαρίδια τα "Ιουλιανά".

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.323,3 μονάδες, τον FTSE 20 στις 598,3 τις τράπεζες σε διόρθωση αλλά με την Εθνική να κρατά τα 5,05 ευρώ. Η τραπεζική μετοχή έκλεισε εχθές στα 5,13 έγραψε χαμηλό ημέρας στα 5,06 ευρώ με συναλλαγές 3,7 εκατ. τεμαχίων.

Παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και ρευστή η κατάσταση στα περισσότερα μέτωπα, με τις διεργασίες να εντείνονται στο τραπεζικό παρασκήνιο παρά τις ανεπίσημες διαψεύσεις και τα…ήξεις αφήξεις μετόχων και τραπεζικών κύκλων.

Για διαψεύσεις και …άγνωστα νερά έκανε λόγο εχθές ο Χαμαιλέων αναφορικά με την εικοτολογία Εθνικής- Eurobank και κατά την εκτίμηση μας δεύτερης ανάγνωσης χρήζει η παρατήρηση της στήλης, πως μία τέτοια συμφωνία "… μόνο εύκολο δεν είναι. Η οικογένεια Λάτση θα βρεθεί να κατέχει σημαντικό ποσοστό στη νέα τράπεζα, προκαλώντας, πιθανώς, -πολιτικό- θόρυβο για το ότι χάνεται ο ημιδημόσιος χαρακτήρας της ΕΤΕ.

Η δε προηγούμενη θητεία του κ. Ταμβακάκη στον όμιλο Λάτση θα εξελιχθεί σε όπλο στη φαρέτρα όσων πιθανώς διαφωνήσουν.

Όλα αυτά, βέβαια, στο νέο σκηνικό της πρωτοφανούς κρίσης που διέρχεται η χώρα δεν έχουν μικρή σημασία. Όταν, κατά τον πρωθυπουργό, μείζων στόχος είναι η σωτηρία της χώρας, τότε γίνεται, ελπίζουμε, σαφές ότι η χώρα εισήλθε σε… άγνωστα νερά και επομένως οι ιεραρχήσεις αλλάζουν
…"

Καλά ενημερωμένη πηγή μας ισχυρίζεται, πως το σχέδιο είναι υπόψιν του πρωθυπουργού ωστόσο συνεκτιμώντας ευρύτερα την συγκυρία φέρεται να μην συναινεί- τουλάχιστον προσώρας- στην υλοποίηση του εγχειρήματος.

Εμείς θα θυμίσουμε, πως ανάλογο σχέδιο είχε προταθεί και επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης με τον τότε πρωθυπουργό να μην το απορρίπτει (όμως ούτε και να δίνει το…πράσινο φως) αλλά με την προκήρυξη των εκλογών να "βάζει πάγο" στην περαιτέρω εξέταση του.

Ωστόσο αποτελεί κοινή εκτίμηση στην αγορά, πως ο κλάδος θα βγάλει μία-δύο γερές συμφωνίες σε αυτόν τον κύκλο της αγοράς.

Οι λόγοι προφανείς και λογικοί κάτω από την ασφυκτική πίεση της τρόικας-δανειστών, των συνεχών παραινέσεων του υπουργού Οικονομικών και των αλλεπάλληλων προτροπών του διοικητή της ΤτΕ.

Επιμένουμε στον κλάδο- λόγω της αυξημένης βαρύτητας-στάθμισης του- καθώς η αναστροφή της τάσης θα σηματοδοτηθεί από μία θεαματική- καταλυτική εξέλιξη στις τράπεζες. Επίσης για προφανείς λόγους ο κύκλος των εξελίξεων πολύ δύσκολα θα μπορούσε να ξεκινήσει από άλλον όμιλο, πέραν της Εθνικής.

Από τεχνικής πλευράς για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες δεν έχουν αλλάξει και πολλά όσον αφορά στο ζητούμενο της επιβεβαίωσης των στηρίξεων για ΓΔ, τον 20άρη, τις τραπεζικές μετοχές και ειδικότερα για την Εθνική.

Στα 3,49 ευρώ η Alpha Bank με απώλειες 0,59% έναντι 2,05% της Eurobank. Μετά το χθεσινό κλείσιμο η αποτίμηση της πρώτης διαμορφώνεται στα 1,86 δις. ευρώ έναντι 1,85 δις. ευρώ της τρίτης Eurobank.

Όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες- παρά την τραπεζοβαρή διόρθωση και τις απώλειες (ελέω Deutsche Telekom) του ΟΤΕ συνεχίζεται η ισχυροποίηση της βραχυ-μεσοπρόθεσμα ανοδικής τάσης μετοχών άλλων εταιρειών.

Από τον FTSE 20 ενδεικτική είναι η περίπτωση της Βιοχάλκο (με θετική απόδοση 3,21% από την αρχή του έτους), Ελληνικών Πετρελαίων με 19,97%, ΜΟΗ με 19,20%, Jumbo με 7,09%, Μυτιληναίου με 16,97%, ΟΤΕ με 12,5%, Τιτάν με 5,12% για την ίδια περίοδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v