Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε οριακό σημείο -και- το ΧΑ

Στο όριο της περαιτέρω διόρθωσης (ή αναστροφής) το ΧΑ. Εν μέσω ρευστότητας, αβεβαιότητας και ραγδαίων εξελίξεων ο Ftse20…ισορροπεί στο όριο των 580 μονάδων με την ΕΤΕ να δοκιμάζεται στα 4,80-4,90 ευρώ.

Ξαναντύθηκαν στα "κόκκινα" οι τράπεζες, σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο, καθώς το Χ.Α. συνέχισε τη διόρθωσή του για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση. Εν μέσω ρευστού, αβέβαιου περιβάλλοντος, με εκρηκτικό το κλίμα στην πολιτική και στην κοινωνία - οικονομία, κάτι που φαίνεται να προβληματίζει έντονα την Ε.Ε., σύμφωνα με σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου.

Σε εξέλιξη η βραχυπρόθεσμη -προσώρας- διόρθωση βασικών δεικτών - μετοχών, με τον Γενικό στις 1.297,05, τον FTSE 20 στις 583,8 μονάδες, τις τράπεζες χαμηλότερα και την Εθνική με σημαντικές απώλειες (-4,09%) στα 4,92 και ενδοσυνεδριακά ελάχιστο στα 4,86 ευρώ. Στα 3,40 ευρώ η Alpha Bank, στα 3,17 ευρώ η Eurobank με τις συγκριτικά μεγαλύτερες απώλειες (-5,37%), ενώ η αρνητική έκπληξη της ημέρας ήταν ο ΟΤΕ.

Κατά 6,24% "αδειάστηκε" η μετοχή του Οργανισμού, καθώς υποχώρησε έως τα 6,46 ευρώ με συναλλαγές 1,3 εκατ. τεμαχίων. Αναμφίβολα το "άδειασμα" του ΟΤΕ σχετίζεται με την παραχώρηση επιπλέον 10% στην Deutsche Telekom σε ιδιαίτερα απαξιωμένα επίπεδα αποτίμησης, ενώ αφορμή θεωρείται η μαζική αποχώρηση κυρίως βραχυπρόθεσμων παικτών.

Σχεδόν 12% έχει υποχωρήσει η μετοχή του ΟΤΕ τον τελευταίο μήνα, με τις πωλήσεις να γίνονται εντονότερες μετά την καταγραφή του τοπικού υψηλού στα 8,58 ευρώ και την περίοδο όπου οι Γερμανοί εξέφραζαν την επιφύλαξή τους για το αν θα ασκήσουν το δικαίωμα προαίρεσης.

Μία υπόθεση που, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, δεν απασχόλησε επί της ουσίας τις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές, αλλά ούτε την εποπτική αρχή της κεφαλαιαγοράς. Είναι όμως ενδεικτικό της διάθεσης… παράδοσης, που κυριαρχεί σε πολλά μέτωπα, πως με αυτά και με εκείνα η χρηματιστηριακή αξία του Οργανισμού περιορίστηκε χθες στα 3,17 δισ. ευρώ!

Από τις μετοχές του 20άρη μόλις 2 (και η σταθερή Αγροτική) διασώθηκαν, με τη ΔΕΗ στα 9,78 και την CCH 3E στα 18 ευρώ. Στο όριο των 1.250 μονάδων ο FtseMid, με μόνες διασωθείσες την ΕΧΑΕ και τη Σιδενόρ και με τις μεγαλύτερες απώλειες για τις Alapis, J&P Άβαξ, Υγεία, Intralot και Lamda Development.

Από τεχνικής πλευράς η βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να εμφανίζεται (και να είναι) βεβαρημένη, ωστόσο η διόρθωση παραμένει ακόμη σε όρια αναστροφής. Χρηματιστηριακοί κύκλοι σχετίζουν την πορεία της αγοράς με τα νεότερα από το μέτωπο των δανειστών και τις εξελίξεις στο εγχώριο μέτωπο.

Η ακραία αντίδραση της προηγούμενης Παρασκευής ήταν ενδεικτική της διάθεσης που υπάρχει σε ένα μέρος των βραχυπρόθεσμων παικτών για "γρήγορες και αποδοτικές κινήσεις" εάν δοθεί η κατάλληλη αφορμή.

Συνάμα, η διόρθωση των τελευταίων δύο συνεδριάσεων επιβεβαιώνει τον υψηλότατο βαθμό ρευστότητας, αβεβαιότητας και κινδύνων που ελλοχεύουν αυτήν την περίοδο. Αυτό αφορά κυρίως στη βραχυπρόθεσμη τάση και σε όσους κινούνται στο όριο των τριών (3) συνεδριάσεων και όχι στη μεσο-μακροπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς και στην τακτική που ακολουθούν οι πιο μακροπρόθεσμοι.

Κλειδί οι 580 μονάδες για τον 20άρη, δηλαδή στο όριο, και τα 4,80 - 4,90 ευρώ για την ΕΤΕ, επίσης στο όριο της περαιτέρω διόρθωσης ή της διαμόρφωσης προϋποθέσεων αναστροφής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v