Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kάτω από τις 1.300 με τράπεζες και ΟΤΕ

Σε κλοιό αβεβαιότητας, ρευστότητας, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, υποχωρεί το ΧΑ. Κινδυνεύει η στήριξη των 1.290 για τον Γενικό Δείκτη, των 580 για τον FTSE-20 και τα 4,90 ευρώ για την Εθνική. Πτώση για  ΟΤΕ, Αlpha, TT.

Αβεβαιότητα, ρευστότητα «διορθώνουν» το ΧΑ μέχρι και 1,96% χαμηλότερα, προς τις 1.295 μονάδες.

Ασφυκτικός ο κλοιός, όπως μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day.gr, για… τα μέτρα και το δίλημμα των εκλογών και σε μία εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία που τα «βέλη» προέρχονται πλέον και από δικούς τους ανθρώπους, η πίεση που αποτυπώνεται στο ταμπλό θεωρείται απόλυτα λογική συνέπεια.

Η διόρθωση έχει γίνει μεγαλύτερη τα τελευταία 20-30 λεπτά, καθώς στην αγορά επανέρχεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τη στιγμή που κοινωνία – οικονομία συγχρονίζονται με την προοπτική κατάθεσης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Δεν είναι επίσης τυχαίο πως τις τελευταίες 2-3 ημέρες σημαίνοντα στελέχη και παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος (Αλέκος Παπαδόπουλος, Ανδρουλάκης), βάλλουν κατά των μέτρων και της ακολουθούμενης πολιτικής εκ των έσω.

Κατά 1,9% υποχωρεί στις 587,5 μονάδες ο FTSE-20, με τις τράπεζες να υποχωρούν κατά 2,8% χαμηλότερα και πάλι των 1.000 μονάδων.

Η μετοχή της Alpha Bank στα 3,37 ευρώ (-3,4%), της Εθνικής στα 4,97 (-3,12%), της Eurobank στα 3,24 (-3,28%), ενώ ανάλογη πίεση δέχονται και οι υπόλοιπες του κλάδου.

Είναι όμως, ενδεικτικό πως σε αυτήν τη συγκυρία μη τραπεζικές μετοχές που μέχρι τώρα λειτουργούσαν αντισταθμιστικά διορθώνουν με πρώτο και καλύτερο τον ΟΤΕ που υποχωρεί κατά 3,1% προς τα 6,68 ευρώ.

Κατά 0,75% υποχωρεί ο ΟΠΑΠ στα 11,91 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ αντιδρά κατά 0,20% στα 9,79 ευρώ.

Λίγο ψηλότερα διαμορφώνονταν πριν από λίγο στα 17,80 ευρώ και η μετοχή της 3E.

Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως η διόρθωση βασικών δεικτών, μετοχών συντελείται με συναλλαγές που δεν ξεπερνούσαν τα 30 εκατ. ευρώ, πριν από λίγο στις 13:25.

Ωστόσο, το γενικότερο κλίμα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, έχει βαρύνει λόγω των ραγδαίων εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως μέχρις ότου αρθούν αυτές οι εκκρεμότητες, μέχρις ότου αποσαφηνιστούν ουσιώδεις παράμετροι, το ΧΑ θα παραμένει υπό πίεση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v