Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξαναντύθηκαν στα “κόκκινα” οι τράπεζες!

Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.300 μ. επιστρέφει η αγορά, με το πολιτικό ρίσκο να δηλώνει "παρών" και τις τράπεζες να υποαποδίδουν με πτώση 3,6%. "Βουτιά" 6,2% για ΟΤΕ, έντονες απώλειες για ΕΤΕ, TT, ΕΥΡΩΒ.

Το κίνημα των “αγανακτισμένων” βουλευτών, φαίνεται να οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις τους πρόσφατους αγοραστές και η επιφυλακτικότητα επιστρέφει δριμύτερη στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει εκ νέου χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων.

Δυστυχώς όλες οι τελευταίες ανοδικές αντιδράσεις αποδεικνύονται εγκλωβισμοί πολύτιμης ρευστότητας και “αφρόνων” traders που δεν κινούνται με γρήγορα αντανακλαστικά.

Αναλυτές εκτιμούν ότι υπό την επίδραση αντιφατικών πληροφοριών για τα τεκταινόμενα στην Ε.Ε. και τους όρους του νέου Μνημονίου, το Χ,Α. θα παραμείνει κλασική περίπτωση “bull trap”, ενώ η μεταβλητότητα θα κυριαρχεί και οι δείκτες θα κινούνται με έντονες διακυμάνσεις.

Από την άλλη πλευρά στο εγχώριο μέτωπο και πέρα από τις πολιτικές εξελίξεις εκφράζεται προβληματισμός από τους επαγγελματίες του χώρου, που βλέπουν τον ημερήσιο τζίρο τους να ακολουθεί μόνιμη καθοδική πορεία, για τον αντίκτυπο που θα έχει η εφαρμογή των νέων μέτρων στο γενικότερο και ήδη αρνητικό κλίμα στην πραγματική οικονομία, στο συνολικό επίπεδο της εγχώριας κατανάλωσης και κατ' επέκταση, στα μεγέθη των εισηγμένων.

Προφανώς το επόμενο διάστημα η Αγορά καλείται να αποτυπώσει όλες τις τρέχουσες εξελίξεις, που σημαίνει, κατά τους χρηματιστές, ότι οι διακυμάνσεις θα πρέπει να θεωρούνται μέσα στην ημερήσια διάταξη.

Δυστυχώς, για να αλλάξει η μίζερη εικόνα που ταλαιπωρεί το Χ.Α. εδώ και πολλούς μήνες, θα πρέπει να συμβούν σημαντικές αλλαγές σε πρόσωπα και στρατηγικές.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία η υπάρχουσα Κυβέρνηση που δεν ξέρει τελικά αν θα προχωρήσει στις αποκρατικοποιήσεις που η ίδια έχει εξαγγείλει ή θα υποχωρήσει στις πιέσεις των ίδιων των στελεχών της.

Δεν είναι τυχαίο ότι το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου εκτιμά ότι ο μόνος θετικός καταλύτης που διαφαίνεται στην παρούσα φάση είναι αυτός των πραγματικών αποκρατικοποιήσεων.

Επίσης δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σε πρόσφατα άρθρα τους τόσο το Reuters όσο και το Der Spiegel χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα των Ελληνικών αποκρατικοποιήσεων από έως πολύ φιλόδοξο, έως και ουτοπικό. Απλά οι Κυβερνώντες δεν έχουν καταλάβει ότι Αγορές και διεθνείς αναλυτές, έχουν αισθητήρια και ακούν τις συνεχείς “ατυχείς” δηλώσεις Κυβερνητικών στελεχών (Μπιρμπίλη, Διαμαντίδης, Ανωμερίτης κ.λ.π.) και ότι η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στόχαστρο των Αγορών.

Από την άλλη πρέπει να αλλάξει ριζικά η “ποιότητα” όσων δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση στο Χ.Α. Όσο ο κύριος εκφραστής της ημερήσιας τάσης θα παραμένει ο Τραπεζικός κλάδος, απλά και μόνο γιατί παρέχει τα εχέγγυα του εύκολου trading, δεν υπάρχει περίπτωση να επαναπροσεγγίσει την Αγορά ούτε ένα συντηρητικό χαρτοφυλάκιο.

Η αλλαγή της ποιότητας θα διαφανεί από την σταδιακή μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε θεωρητικά “ποιοτικότερες” μετοχές, εταιρειών που είτε διακρίθηκαν στα προηγούμενα τρίμηνα και έδειξαν σχετικές αντοχές στην κρίση, είτε έχουν αξιοπρόσεκτα θεμελιώδη και χαμηλή ή μηδενική έκθεση σε Τραπεζικό δανεισμό, είτε τέλος εμπεριέχονται στην ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων, όταν αυτές αρχίσει να τις πιστεύει η Αγορά.

Εν τω μεταξύ, σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω πίεση της ψυχολογίας παίζουν και οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων που δείχνουν να μην διακρίνονται από μία αλληλουχία και πολλές φορές παίρνονται και κάτω από αφόρητη πίεση και δείχνουν εξ αρχής προβληματικές.
Απέναντι στην διαφαινόμενη λύση του Ελληνικού προβλήματος, ανοιχτά πλέον και οι τρεις διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Moody΄s, S&P και Fitch.

Και οι τρεις αναφέρονται στο τρίτο σκέλος του πακέτου, αυτό που αφορά την ανακύκλωση με νέα ομόλογα μέρους του παλιού χρέους που λήγει το 2012 – 2014 και είχε υπολογισθεί πρόσφατα στην EWG (Ευρωπαϊκή Ομάδα Εργασίας) του Eurogroup ότι μπορεί να φθάσει τα 20 δισ. ευρώ.

Οι τρεις οίκοι υποστηρίζουν ότι μια τέτοια ανακύκλωση του Ελληνικού χρέους στην πραγματικότητα είναι εξαναγκαστική και όχι οικειοθελής αφού οι θεσμικοί θα υποχρεωθούν να κρατήσουν τα παλιά ομόλογα ή θα τα ανταλλάξουν με νέα υπό την απειλή χρεοκοπίας της Ελλάδας. Με αυτό ως βάση απειλούν ότι αν γίνει αυτό θα το θεωρήσουν ως “πιστωτικό συμβάν” και θα κηρύξουν την Ελλάδα ως χρεοκοπημένη.

Η ήπια αναδιάρθρωση είναι προσωρινό μόνο μέτρο, ενώ το Γερμανικό σχέδιο να πείσει τους ιδιώτες επενδυτές να δεχθούν εθελοντικά την παράταση ωρίμανσης του Ελληνικού χρέους, δεν θα αποτρέψει τη χρεοκοπία, δηλώνουν αναλυτές στο CNBC.com.

Για μερικούς αναλυτές μεταξύ των οποίων ο Jonathan Loynes, επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος για την Capital Economics, θεωρεί πως αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. “Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου πρέπει να πω, καθώς νομίζω ότι είναι μια μάλλον διαφορετική κατάσταση. Το βασικό στη συνθήκη της Βιέννης ήταν ότι υπήρχε ένας μικρός αριθμός Τραπεζών που είχαν επενδύσει σε οικονομίες της Αν. Ευρώπης και ήταν προς δικό τους όφελος να διατηρήσουν αυτή τη στήριξη”, τόνισε ο Loynes στο CNBC.com. Ο ίδιος προσθέτει πως πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να πειστούν κάποιοι να επενδύσουν σε Ελληνικό χρέος, με επιτόκιο που είναι αποδεκτό και βιώσιμο για την Ελλάδα, όταν οι ίδιοι οι επενδυτές απαιτούν 15%-20% τόκο για να αποκτήσουν Ελληνικά ομόλογα.

Ο Nikan Firoozye, επικεφαλής Ευρωπαϊκής στρατηγικής στη Nomura, φαίνεται να συμφωνεί. “Νομίζω ότι είναι ένα μέτρο απλώς για τα μάτια του κόσμου. Θα θεωρήσουν επιτυχία εάν το 50% από όλο συνολικά το χρέος μετακυλιστεί και αυτό θα αφορά κυρίως τις Ελληνικές Τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους Ελληνικά ομόλογα. Στο τέλος, δεν πρόκειται να θεωρηθεί ως μια νίκη στο μέτωπο του κόστους για την Ευρώπη, αλλά θα είναι μια λογική πολιτική νίκη”.

Η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους απειλεί να συμπαρασύρει στην κατάρρευση την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προειδοποιούν ολοένα και περισσότεροι οικονομολόγοι, καθώς ο Jean Claude Trichet αποκτά όλο και μεγαλύτερη έκθεση στις προβληματικές Χώρες της Περιφέρειας.

Το καμπανάκι του κινδύνου για την Κεντρική Τράπεζα, που συνεργάζεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη διάσωση της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας έκρουσε το έγκυρο think tank Open Europe. Με την έκθεσή του που τιτλοφορείται “Ένα σπίτι χτισμένο στην άμμο;”, το think tank προειδοποιεί ότι η ΕΚΤ έχει έκθεση περίπου 444 δισ. ευρώ στις καταχρεωμένες Χώρες της Ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ είναι πλέον δανεισμένη 23 ή 24 φορές σε σχέση με τα κεφάλαιά της, έπειτα από τη διάσωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και την ενίσχυση της Ισπανίας (κυρίως μέσω του Τραπεζικού της συστήματος), υπολογίζει.

Έτσι, μία πτώση μόλις 4,23% στην αξία των στοιχείων του ενεργητικού της ΕΚΤ, θα εξανέμιζε το σύνολο της κεφαλαιακής της βάσης.

“Ο τελικός ‘λογαριασμός’ για την ΕΚΤ βαραίνει τους φορολογούμενους, κάτι που σημαίνει ότι
υπάρχει ένα κρυμμένο και ενδεχομένως τεράστιο κόστος από την κρίση της Ευρωζώνης, θαμμένο στα βιβλία της ΕΚΤ”, αναφέρει η μελέτη.

Επιφυλακτική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με θετικό βηματισμό το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street και το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ σχολιάζει: “Ο DAX να φλερτάρει ξανά με την στήριξη των 7030 μονάδων. Αν διασπαστεί καθοδικά, μας δίνει σαν πρώτο στόχο τις 6900μον. Η τιμή του πετρελαίου κινείται αρκετά χαμηλότερα, με τις ανησυχίες να επικεντρώνονται στην αυριανή συνάντηση του ΟΠΕΚ στην Βιέννη, όπου αναμένεται η ανακοίνωση αύξησης της παραγωγής από τις Χώρες που συμμετέχουν στον Οργανισμό.

Το ευρώ επιβεβαίωσε χθες την στήριξη που παρέχει το $1,4570, κινούμενο εκ νέου ανοδικά σήμερα, με βραχυπρόθεσμο στόχο το $1,4755. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από την Αγορά και η πρώτη ομιλία του προέδρου της FED Ben Bernanke στο πλαίσιο του International Monetary Conference, μετά από τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανεργία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Οι επενδυτές θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε ενδεχόμενο σχολιασμό εκ μέρους του κεντρικού Τραπεζίτη των προοπτικών της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ”.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για Γενικό Δείκτη και FTSE, αν η Coca-Cola δεν έκλεινε σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας, η ΔΕΗ δεν γύριζε (μέσω των δημοπρασιών) σε θετικό πρόσημο και ο τίτλος της Alpha Bank δεν μείωνε αισθητά τις ενδοσυνεδριακές του απώλειες.

Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Jumbo και ΟΤΕ και πολύ κοντά σε αυτό οι Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, MPB, MIG και Eurobank (στα θέματα της τακτικής γ.σ. στις 28/6, η Αγορά “μύρισε” ενδείξεις για επερχόμενη αύξηση κεφαλαίου).

Απόλυτα αποκαρδιωτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, είχε σαν αποτέλεσμα η τελική εικόνα ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί περίπου στο 1 προς 3, ενώ από τους ελάχιστους θετικούς πρωταγωνιστές, ακόμα λιγότεροι ήταν αυτοί που συνδύασαν ημερήσια κέρδη με ανεκτό όγκο συναλλαγών.

Δύο μόλις οι “πράσινοι” τίτλοι στο ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+0,10%) και Coca-Cola (+1,69%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Αγροτικής.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για ΟΤΕ (-6,24%) και Eurobank (-5,37%). Απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Εθνική, Κύπρου και Ταχ. Ταμιευτήριο και του 3% για Βιοχάλκο και Μυτιληναίο, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1289,85 μονάδες (15.15) και έκλεισε τελικά στις 1297,05 με απώλειες 1,98%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 71 εκατ. από τα οποία τα 7,7α φορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, Jumbo).

Κάκιστη η τελική εικόνα με 34 ανοδικές μετοχές έναντι 92 πτωτικών και 27 τίτλοι με τελικές απώλειες από 5 έως 18%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να διατηρεί ενεργούς τους βραχυχρόνιους επενδυτές, εκτιμά ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Έντονα σκαμπανεβάσματα καταγράφονται στις τιμές των μετοχών που διαπραγματεύονται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, λόγω των συνεχών και αντιφατικών δημοσιευμάτων του εγχώριου και διεθνούς Τύπου. Αυτή η εικόνα προκαλεί την δραστηριοποίηση των βραχυχρόνιων επενδυτών.

Η πρόσφατη (βραχύβια) εκτίναξη του Τραπεζικού δείκτη σημαίνει πιθανότατα ότι οι μετοχές των Τραπεζών είχαν πουληθεί από τους βραχυχρόνιους και με κερδοσκοπική διάθεση (“short”) επενδυτές, με την ελπίδα να πέσουν κι άλλο οι τιμές και να κερδίσουν από την πτώση. Αλλά οι εξελίξεις τους διέψευσαν και αναγκάστηκαν να κλείσουν τις ανοιχτές τους θέσεις (αγορές) με ζημίες κι έτσι επιτάχυναν την άνοδο των Τραπεζικών τίτλων.

Η Αγορά στηρίχθηκε στις 1.240 μονάδες (30/5) και αυτό είναι το νέο επίπεδο στήριξης. Η αντίσταση προς τα πάνω παραμένει στις 1.450 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών σε τεμάχια βελτιώθηκε σημαντικά και κινήθηκε πάνω από τον Κινητό Μέσο Όριο των τελευταίων 30 ημερών, που κι αυτός ανέβηκε στα 19754 τεμάχια.

Οι πληροφορίες για τον τρόπο επίλυσης του Ελληνικού προβλήματος αναφέρονται στην πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. για πρόσθετο τριετές πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, κατά περίπου 85 δισ. ευρώ.

Τα λεφτά αυτά θα προέλθουν από την Ε.Ε. (35 δισ. ευρώ), από αποκρατικοποιήσεις (25 δισ. ευρώ) και από μετακύληση (roll over) των Ελληνικών ομολόγων που λήγουν έως το 2014 με νέα, μεταγενέστερης λήξης (20 δισ. ευρώ).

Αυτή η λύση θα εφαρμοστεί αν η Χώρα μας τηρήσει το νέο Μνημόνιο που συμφώνησε με την τρόικα και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Το σχέδιο θα πάρει την έγκριση του Ecofin στις 20 Ιουνίου και θα επικυρωθεί από τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Ιουνίου. Συμπέρασμα: ο Ιούνιος θα είναι μήνας σημαντικών εξελίξεων.

Σε διεθνές επίπεδο οι Αγορές δείχνουν να διατηρούν μια ελαφρώς πτωτική τάση, καθώς τα επικαιροποιημένα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν σχετική υποχώρηση από τα αναμενόμενα ή και από τα προηγούμενα. Αυτή η εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα την ελαφρά προς το παρόν μείωση της επιθυμίας ανάληψης ρίσκου και την επικράτηση σκεπτικισμού. Οι προβλέψεις για το δεύτερο τρίμηνο του 2011 κάνουν λόγο για ελαφρά υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης των οικονομιών.

Αποκλιμάκωση τιμών παρατηρείται στα περισσότερα εμπορεύματα, κάτι που ως ένα βαθμό εξηγείται από τη μείωση ζήτησης πρώτων υλών, λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι η Αγορά θα συνεχίσει να τηρεί στάση αναμονής (εν μέσω μεταβλητότητας) περιμένοντας πραγματικές ειδήσεις, καθώς η Κυβέρνηση έχει “κάψει” όλα τα επικοινωνιακά της ατού.

Με όρεξη να βοηθήσει στήλη και αναγνώστες ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ), προσπαθεί να αναλύσει τις τεχνικές προδιαγραφές του δικού μας FTSE, αλλά και των Dow Jones, DAX, IBEX 35.

Παρά την έντονη ανοδική αντίδραση ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE συνεχίζει να διέπεται από το έντονο τριμηνιαίο καθοδικό κανάλι. Σύμφωνα με τον εν λόγω διαγραμματικό σχηματισμό η άνω πλευρά εντοπίζεται στις 600 μονάδες ενώ η κάτω πλευρά βρίσκεται στις 540 μονάδες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρουσίαζε η πιθανή επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση των 600 μονάδων καθώς θα έδινε βάση της διαγραμματικής θεωρίας – με υψηλό ποσοστό επιτυχίας - έντονη ανοδική κίνηση ίσης με το μήκος του καταστρατηγημένου καναλιού, βάζοντας έτσι ως ανοδικό στόχο την περιοχή της ισχυρής αντίστασης των 655 με 663 μονάδων.

Σημαντικές τεχνικές ενδείξεις, που συνηγορούν με το προαναφερόμενο θετικό σενάριο λαμβάναμε τόσο από τις έντονες πλέον αποκλίσεις πλείστων τεχνικών δεικτών ορμής όσο και από τον πραγματοποιηθέντα τζίρο συναλλαγών, όπου στις τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις παρουσίασε σημαντική αύξηση.

Το γεγονός ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση ο εν λόγω δείκτης επέστρεψε μέσα στο πτωτικό κανάλι θεωρείται άκρως αρνητικό και αν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις δεν δώσει νέα διαφυγή υψηλότερα των 600 μονάδων, ισχυροποιεί τις πιθανότητες να επανατσεκάρει τις στηρίξεις στις 580 και 550 – 540 μονάδες.

Δυο είναι οι ενδείξεις, που έχουν επιφέρει διαγραμματική ανησυχία στο ημερήσιο chart τιμών του Αμερικάνικου δείκτη Dow Jones μετά και την εντυπωσιακή “βουτιά” των 279 μονάδων (-2,22%) κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης.

Η πρώτη ένδειξη είναι η καθοδική διάσπαση του Fibo απλού κινητού μέσου των 55 ημερών στις 12409 μονάδες μετά την προσπάθεια διακράτησης, που πραγματοποιήθηκε στις συνεδριάσεις της προπερασμένης εβδομάδας και η δεύτερη είναι η πολύ επικίνδυνη διάσπαση της μεσοπρόθεσμης γραμμής στήριξης στις 12250 μονάδες.

Και οι δύο ενδείξεις εάν δώσουν καθοδική επιβεβαίωση με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα ανάψουν το σήμα εξόδου σε όσους επενδυτές ακολούθησαν το ανοδικό trend του περασμένου Σεπτεμβρίου, γεγονός, όπου θα ωθήσει το δείκτη σε ένα καθοδικό βραχυχρόνιο κύμα προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 11867 μονάδων. Προσωρινή αναβολή στο υπάρχον πτωτικό σκηνικό θα επιφέρει η καταγραφή δύο τουλάχιστον κλεισιμάτων πάνω από το επίπεδο των 12600 μονάδων.

Η αδύναμη προσέγγιση της βραχυχρόνιας αντίστασης των 7300 μονάδων από το Γερμανικό δείκτη DAX 30 έφερε πολύ γρήγορα αντιθετικές δυνάμεις “σπρώχνοντάς” τον για ένα γρήγορο καθοδικό επανατεστάρισμα της ζώνης στήριξης των 7190 με 7070 μονάδων.

Πιθανή διακράτηση της εν λόγω ζώνης στις επόμενες συνεδριάσεις θα δημιουργήσει συνθήκες ανοδικού τινάγματος προς τις 7250 με 7320 μονάδες. Στην περίπτωση όμως, που ο δείκτης διασπάσει καθοδικά το κάτω όριο των 7070 μονάδων τότε θα πρέπει να αναμένουμε “άσχημη” βύθιση προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 6838 μονάδων.

Trigger Signal θα λάβουμε από τη καθοδική εισχώρηση του Relative Strength Index στην περιοχή, που εκτείνεται χαμηλότερα των 45 μονάδων τεχνικού δείκτη. Αναμονή θα προτείναμε και στην ολοκλήρωση των δύο επόμενων διημερήσιων candlesticks, καθώς είναι πολύ πιθανό να αποτυπώσει ένα γνωστό pattern “Head & Shoulders” με τη “neckline” να εκτείνεται στις 7095 μονάδες.

Λίγο πριν έρθει σε καθοδική επαφή με τη μακροπρόθεσμη γραμμή στήριξης, στις 9920 μονάδες, ο Ισπανικός δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης IBEX 35 “ανέκρουσε πρύμνα” ανακτώντας ανοδικά ένα ποσοστό 5% ή 500 μονάδες.

Στη συνέχεια όμως το “φλερτ”, που εκδήλωσε ο δείκτης με το σημαντικό διαμορφωτή βραχυχρόνιας τάσης, τον απλό κινητό μέσο των 100 διημερών, στις 10550 μονάδες, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα ωθώντας τον σε ένα βίαιο “απωθητικό” καθοδικό retracement προς τις 10200 μονάδες προκαλώντας έτσι ανανέωση στο ενδιαφέρον των υποτιμητών για τη μετέπειτα αντοχή ή μη της γραμμικής στήριξης.

Η γραμμή αυτή παρουσιάζει εδώ και πολύ καιρό ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εάν διαρραγεί καθοδικά θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την προσέγγιση των 9000 μονάδων. Προς το παρόν πάντως ο δείκτης συνεχίζει να πραγματοποιεί πλαγιοσταθεροποιητική κίνηση εύρους 1100 μονάδων με το “στρατόπεδο” των “Bears” να έχουν ένα μικρό προβάδισμα έναντι των “Bulls”.

Η Αγορά διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις ως προς την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου της Κυβέρνησης και την τελική μορφή που θα έχει καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν θα επιτευχθούν οι απαραίτητοι συσχετισμοί δυνάμεων που θα εξασφάλιζαν πλειοψηφική δύναμη κατά την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Όπως και να έχει η ρευστή κατάσταση που διαμορφώνεται θα συνεχίσει να δίνει ευκαιρίες βραχυπρόθεσμων κινήσεων –ειδικά στον Τραπεζικό κλάδο- στις οποίες θα προτείναμε την αυξομείωση θέσεων σε μέρος του χαρτοφυλακίου, τουλάχιστον μέχρι να “εκτονωθούν” και οι τελευταίοι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές που τοποθετήθηκαν κατά την έντονα ανοδική συνεδρίαση της Παρασκευής, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Επιστροφή των πιέσεων που συνδυάστηκε και με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη με μεγαλύτερες πιέσεις από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη γύρισαν σε υποτιμήσεις 0,8% (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα), ενώ μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με discount έως και 1,5%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9777, τιμή εκκαθάρισης 579,42) κινήθηκαν μεταξύ 573,25 και 601,75 μονάδων.

Καθαρά πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Πολύ μικρός ο δανεισμός τίτλων (54500 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7939), Alpha Bank (1940), Πειραιώς (1007), Eurobank (1019), ΟΤΕ (2057), Ταχ. Ταμιευτήριο (301), ΔΕΗ (248), MIG (944), MPB (668), Κύπρου (856), Intralot (260), Μυτιληναίο (160), Αγροτική (5329), Motor Oil (227), ΓΕΚ (142), Ελ. Πετρέλαια (112), ΕΧΑΕ (377).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 7/6 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (23407 τεμ.), Εθνική (216014 τεμ.), Eurobank (29599 τεμ.), Coca-Cola (20643 τεμ.), Αγροτική (43000 τεμ.), Πειραιώς (54990 τεμ.).

Αντίθετα σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (50000 τεμ.), ΔΕΗ (26083 τεμ.), ΟΤΕ (100000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8496508 τεμ.), Eurobank (16399522 τεμ.), Εθνική (9867940 τεμ.), Πειραιώς (11677240 τεμ.), MIG (7358354 τεμ.), ΟΤΕ (4752401 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v