Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομοβροντία φόρων «χτυπά» (και) το ΧΑ

Με την Κυβέρνηση να ετοιμάζει ακόμη μία ομοβροντία φόρων και εισφορών, και τους Ευρωπαίους να ανοίγουν τα χαρτιά τους, το ΧΑ επιχειρεί να αποκολληθεί από τα χαμηλά. Διορθώνει προς τις 560 ο 20άρης. Πτώση για ΑΤΕ, ΟΤΕ.

Εμφανείς είναι οι προσπάθειες ανάσχεσης της νέας βραχυπρόθεσμης διόρθωσης.

Σε μία ούτως ή άλλως, ρηχή αγορά, με τις συναλλαγές να μην ξεπερνούν τα 11,5 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 11:00, είναι σχετικά εύκολο να επιτευχθεί ο στόχος.

Άλλωστε, οι τραπεζικές μετοχές έχουν πιεστεί σημαντικά τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, κάτι που πρακτικά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση.

Για τον FTSE-20, χαμηλή τιμή μέχρι τώρα έχει σημειωθεί στις 560,9, υψηλή στις 571,7, ενώ πριν από λίγο ενισχύονταν κατά 0,58% στις 565 μονάδες.

Για τον Γ.Δ. ελάχιστη τιμή έχει σημειωθεί, μέχρι τώρα, στις 1.257,08 και υψηλή στις 1.276,74 μονάδες.

Η προσπάθεια αντίδρασης επιχειρείται κυρίως μέσω τραπεζικών μετοχών αν και ακολουθούν ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΜΟΗ, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, ΔΕΗ.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κινείται μεταξύ ελάχιστης 4,71 και μέγιστης 4,85 ευρώ.

Αντίστοιχα, για την Alpha Bank το εύρος διαμορφώνεται μεταξύ 3,14 και 3,24 ευρώ.

Για τη Eurobank μεταξύ 3,07 και 3,14 ευρώ, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς με ελάχιστη τα 1,01 και υψηλή τα 1,04 ευρώ.

Σε μία κρίσιμη συγκυρία που «οι Ευρωπαίοι ανοίγουν τα χαρτιά τους», ο Λαρς Φελντ, ένας από τους οικονομικούς συμβούλους της Ανγκελα Μέρκελ, θεωρεί θέμα χρόνου την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Υπέρ της αναδιάρθρωσης χρέους εμφανίζονται, σύμφωνα με σχετικό θέμα της Αλεξάνδρας Γκίτση, οι 7 στις 10 επιχειρήσεις.

Στο ταμπλό οι μετοχές του ΤΤ και της ΤΒΑΝΚ τελούν προσωρινά σε αναστολή διαπραγμάτευσης (όσο διαρκεί η σχετική διαδικασία), ενώ η μετοχή της Αγροτικής υποχωρεί στα 1,19 ευρώ.

Στο ταμπλό παρακολουθούμε τη συνεχιζόμενη απαξίωση του ΟΤΕ, η μετοχή του οποίου χάνει άλλο ένα 1,5%, υποχωρεί στα 6,21 ευρώ, με την αποτίμηση του Οργανισμού να έχει συρρικνωθεί επικίνδυνα στα 3 δισ. ευρώ.

Περίπου την ίδια ώρα, στις ευρωαγορές επικρατούν ήπια ανοδικές τάσεις, με τον DAX στη Φραγκφούρτη να κρατά τις 7.050 μονάδες, καθώς ενισχύεται κατά 0,46% αλλά με ευπαθή τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Την ίδια ώρα, που η ανεργία «χτυπά» ιστορικά υψηλά και ξεπερνά το 42% για τους νέους ανθρώπους, τη στιγμή που η ύφεση παραμένει κολλημένη πάνω από τα 3,5%, το Οικονομικό Επιτελείο και η Κυβέρνηση προχωρούν σε ακόμη μία ομοβροντία νέων φόρων…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v