Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στον ρυθμό φορομέτρων και αποκρατικοποιήσεων

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η νέα φοροκαταιγίδα και οι εντεινόμενες προσπάθειες για την ευόδωση του «ελληνικού πειράματος» εκτιμάται πως θα είναι και σήμερα οι ρυθμιστές της τάσης στο ΧΑ. Κλειδί οι 550 μ. για τον FT 20.

Όλο και πλησιάζει (και) το ΧΑ προς την ώρα μηδέν. Σε ένα ευρύτερο περιβάλλον ρευστότητας, νευρικότητας και αντικρουόμενων συμφερόντων – πολιτικών, διεθνώς, με επίκεντρο την Αθήνα και το «ελληνικό πείραμα».

Όπως σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, η παρτίδα σώθηκε έστω και τεχνητά, έστω και στην διαδικασία των δημοπρασιών, με την αντίδραση συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών. Ωστόσο, αποφεύχθηκε το 4 στα 4, ενώ δεν σημειώθηκαν νέες τιμές χαμηλότερες από τις ελάχιστες, τόσο για τον Γενικό όσο και για τους FTSE 20, τραπεζικό δείκτη.

Οι νέες παράμετροι στο παιχνίδι που συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον και ένταση, είναι η νέα φοροεπιδρομή που εξαπέλυσε χθες ο υπουργός Οικονομικών και το διευρυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Όσων αφορά στη «μεσοπρόθεσμη… φοροκαταιγίδα», θα πρέπει να μετρηθεί η προεξόφληση συνολικά του πακέτου (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Σε μια οικονομία που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, με την ανεργία σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με περιορισμένη την ρευστότητα στο σύστημα, τα νέα φορομέτρα αναμφίβολα θα επενεργήσουν σε πολλούς τομείς δραστηριότητας, παραγωγής και κατανάλωσης.

Από αυτήν την άποψη παρουσιάζει ενδιαφέρον η ενδεχόμενη αντίδραση, βραχυπρόθεσμα, μετοχών σηματωρών, όπως για παράδειγμα θεωρείται από μέρος της αγοράς η Coca Cola 3E.

Μένει να αποτυπωθεί χρηματιστηριακά το διευρυμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς περιλαμβάνει και άλλες εταιρείες, φορείς που υπό προϋποθέσεις μπορεί να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Πάντως, η αγορά πήρε χθες μια πρόγευση, με την υποχώρηση της τιμής της μετοχής των Ελληνικών Πετρελαίων.

Το ερώτημα με τα ΕΛΠΕ είναι ποιος θα μπορούσε να ενδιαφερθεί ουσιαστικά για το ποσοστό που προτίθεται να εκχωρήσει το Δημόσιο, όταν ο μεγαλομέτοχος PO&IH (συμφερόντων ομίλου Λάτση) ελέγχει εμφανώς το 40,98% του μετοχικού κεφαλαίου.

Προς διάθεση και η ΔEH, όπως σημειώνεται αναλυτικά σε σχετικό θέμα του Μιχάλη Καϊταντζίδη, με τη μετοχή της Επιχείρησης να αντιδρά χθες και να αποφεύγει την διόρθωση προς νέα ελάχιστα. Ωστόσο, από τεχνικής πλευράς, η μετοχή της ΔΕΗ παραμένει εξαιρετικά αρνητική.

Μένει να φανεί στο ταμπλό και η αντίδραση μετοχών, που θεωρείται ότι ευνοούνται από τις χθεσινές εξαγγελίες, με αρκετούς να θεωρούν ενδεικτική την περίπτωση της Ελλάκτωρ.

Από χρηματιστηριακής πλευράς θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως το ταμπλό παραμένει ψυχρός προεξοφλητής και καταγραφέας των επερχόμενων. Επηρεάζεται, δε, λιγότερο από οποιονδήποτε άλλο μηχανισμό από το θυμικό της κοινωνίας.

Από αυτήν την άποψη συμφωνούμε με μερίδα αναλυτών, παικτών, που εκτιμούν ότι ενδεχόμενη ανάκαμψη επιμέρους κλάδων, δραστηριοτήτων και τομέων παραγωγής, θα αποτυπωθεί αρκετά πιο νωρίς σε επίπεδο αποτιμήσεων.

Το «έξυπνο χρήμα» και οι insiders, αυτοί που γνωρίζουν το τι παίζεται γύρω από το ελληνικό πείραμα και τις εξελίξεις διεθνώς, τοποθετούνται μεθοδικά εδώ και καιρό σε αξίες και ευκαιρίες που έχουν «φθηνύνει» στα χαμηλά 12-15ετίας.

Ζητούμενη για σήμερα η επιβεβαίωση των ενδοσυνεδριακά χαμηλών στηρίξεων αυτής της εβδομάδας, με τις 550 μονάδες να παραμένουν για τον 20άρη ισχυρό σημείο αναφοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v