Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες-ΔΕΗ γύρισαν το δείκτη στο φώτο φίνις

Οι τελικές δημοπρασίες έκλεισαν στο υψηλό ημέρας Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ και Alpha Bank, σε μία συνεδρίαση χαμηλού τζίρου αλλά αυξημένου ενδιαφέροντος. Κέρδη για Eurobank, Κύπρου, συνέχισε χαμηλότερα ο ΟΤΕ.

Οι τελικές δημοπρασίες έκλεισαν στο υψηλό ημέρας Εθνική, ΔΕΗ και Alpha Bank και απέτρεψαν τους πωλητές να κάνουν το 4Χ4, σε μία συνεδρίαση χαμηλού τζίρου αλλά αυξημένου ενδιαφέροντος.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε επεισοδιακά, καθώς το δ.σ. του Χ.Α. καθυστέρησε την ανακοίνωση για προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών Ταχ. Ταμιευτηρίου και TBank, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κάποιοι συνειρμοί και σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον στον Τραπεζικό κλάδο, εν μέσω σεναρίων για πιθανές ανακατατάξεις.

Εννοείται ότι μόλις βγήκε η επίσημη ανακοίνωση του Χ.Α. οι λίγοι πρωινοί αγοραστές αποσύρθηκαν και τόσο ο Τραπεζικός όσο και ο Γενικός Δείκτης γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο.

Σε κάθε περίπτωση το σημερινό τελικό θετικό κλείσιμο για Δείκτη και FTSE δεν αλλάζει την επιβαρυμένη τεχνικά εικόνα.

Έτσι στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, αν καταστρατηγηθεί η στήριξη στο προηγούμενο χαμηλό των 1240 μονάδων, δεν θεωρείται απίθανο να μην αντέξει η “χαλαρή” στήριξη των 1205 μονάδων και ο Δείκτης να κινηθεί προς τις 1170 μονάδες

Για να ακυρωθεί το μεσοχρόνιο πτωτικό κανάλι, πρέπει να ξεπερασθούν οι 1450 και ακόμα καλύτερα οι 1530 μονάδες με αυξημένες συναλλαγές.

Όσον αφορά τον FTSE που πλησίασε την στήριξη των 550 μονάδων και αντέδρασε, αν η εν λόγω στήριξη διασπαστεί καθοδικά, η αμέσως επόμενη οριοθετείται στις 510 μονάδες.

Σαν πρώτη ένδειξη αλλαγής τάσης θεωρείται το κλείσιμο υψηλότερα των 650 μονάδων και σαν ουσιαστική αλλαγή τάσης τα συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 710 μονάδων.

Κινητικότητα σήμερα και στην Αγορά ομολόγων, όπου το spread στο Ελληνικό 10ετές ξεπέρασε τις 1365 μονάδες και στο 2ετές τις 2410 μονάδες, ενώ ιστορικά υψηλά γράφτηκαν στα CDS 5ετίας για Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, με την πρώτη τετράδα να διαμορφώνεται ως εξής: Ελλάδα (1518 μονάδες), Βενεζουέλα (1111), Πορτογαλία (723) και Ιρλανδία (691).

Στις ειδήσεις της ημέρας και οι κινήσεις των BoE και ΕΚΤ που άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ευρωζώνης, Jean-Claude Trichet, άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, μετά το πέρας της τακτικής συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α., ασφαλώς ιδιαίτερης επισήμανσης χρειάζεται ο τίτλος του ΟΤΕ, όχι μόνο γιατί συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αλλά γιατί ενδοσυνεδριακά βρέθηκε και χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ (5,97) παραπέμποντας σε τιμές 11/11/2010.

Σε κάθε περίπτωση η τεχνική εικόνα του τίτλου παραμένει βαριά και αφού χάθηκε και η στήριξη των 6,10 ευρώ δεν αποκλείεται να μπει σε δοκιμασία η αμέσως επόμενη στα 5,60 ευρώ.

Εκείνο στο οποίο δείχνουν να συμφωνούν όλοι οι παράγοντες της Αγοράς είναι ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες ίσως αποδειχθούν εξαιρετικά κρίσιμες για την Ελληνική οικονομία και κατ΄επέκταση και για το Χ.Α.

Μάλιστα σύμφωνα με την γνώμη των περισσότερων αναλυτών, σε Χρηματιστηριακό επίπεδο, αν δεν υπάρξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες λύση, τότε ίσως δούμε νέα χαμηλά.

Από την άλλη επισημαίνεται ότι η Αγορά θέλει πραγματικές ειδήσεις και απαιτεί ουσιαστικές λύσεις για το πρόβλημα χρέους της Ελλάδος.

Οι ξένοι ηγέτες δίνουν την συγκατάθεσή τους για τη διάσωση της χώρας αλλά πολλά θα εξαρτηθούν και από την στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης που συνεχίζει να κοστολογεί τις έντονες αντιδράσεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Βέβαια υπάρχει και η απαισιόδοξη σχολή σκέψης που “κρατάει μικρό καλάθι” μην έχοντας εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της Κυβέρνησης και δείχνει να έχει επιχειρήματα.

Σύμφωνα με τους απαισιόδοξους, η Ελλάδα καταρρέει, απειλεί να παρασύρει το παγκόσμιο σύστημα και ο Πρωθυπουργός, μετά από αναβολές μηνών, κάνει φιλικές συναντήσεις – συζητήσεις και ακούει προτάσεις!

Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, το οποίο είχε αρχικά είχε παρουσιασθεί ως “εξαιρετικά κρίσιμη και κατεπείγουσα” αναβλήθηκε για μετά την σύνοδο Κορυφής (20/6) διαλύοντας κάθε υπόλοιπο αξιοπιστίας ή σοβαρότητας. Η πολιτική, οικονομική και κοινωνική αβεβαιότητα βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο πολλών δεκαετιών.

Εν τω μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, για πολλοστή φορά επέλεξε τον εύκολο δρόμο των έκτακτων εισφορών και των ρυθμίσεων, πολιτική η οποία πλήττει τους συνεπείς φορολογουμένους, για να καλύψει τις μεγάλες δημοσιονομικές ανάγκες του τρέχοντος έτους.

Η πιθανολογούμενη επιβολή έκτακτης εισφοράς 3% - 4% στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (ή 6.000 ευρώ) είναι η δεύτερη ηχηρή ομολογία (μετά την περαίωση) της παταγώδους αποτυχίας, για ένα κόμμα που είχε κάνει προεκλογική σημαία την πάταξη της φοροδιαφυγής, με θύματα και πάλι τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια (!), ενώ έκτακτη εισφορά θα κληθούν να πληρώσουν και σημερινοί άνεργοι, που είχαν δουλειά το 2010. Η προχειρότητα των μέτρων και τα γονατογραφήματα δεν έχουν πλέον όριο.

Από την άλλη πλευρά στο εγχώριο μέτωπο και πέρα από τις πολιτικές εξελίξεις εκφράζεται προβληματισμός από τους επαγγελματίες του χώρου, για τον αντίκτυπο που θα έχει η εφαρμογή των νέων μέτρων στο γενικότερο και ήδη αρνητικό κλίμα στην πραγματική οικονομία, στο συνολικό επίπεδο της εγχώριας κατανάλωσης και κατ' επέκταση, στα μεγέθη των εισηγμένων.

Στις αξιόλογες ειδήσεις της ημέρας και αυτή σύμφωνα με την οποία τα Ελ. Πετρέλαια συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Κυβέρνησης, σύμφωνα με έγγραφο της τρόικας, που έχει στην κατοχή του το Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Ελλάδα θα προχωρήσει στην πώληση του ποσοστού 35,5% που κατέχει στην εισηγμένη το πρώτο τρίμηνο του 2012, όπως φαίνεται στη λίστα των περιουσιακών στοιχείων προς αποκρατικοποίηση, η οποία επισυνάπτεται στο σχετικό έγγραφο, μία είδηση που η Χρηματιστηριακή Αγορά “επιχορήγησε” με ένα διόλου ευκαταφρόνητο -2,81% (!)

Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα γκρίζα έως μαύρα μηνύματα από την πραγματική οικονομία.
Το ΑΕΠ κατά το 1ο τρίμηνο του 2011 παρουσίασε μείωση κατά 5,5% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2010, έναντι προβλέψεων για συρρίκνωσή του κατά 4,8%. Σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2010 αυξήθηκε κατά 0,2%.

Αναπόφευκτη θεωρεί την συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε αναδιάρθρωση Ελληνικού χρέους ανώτατο στέλεχος της Pimco αν και επισημαίνει πως ακόμη υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν αρκετοί ιδιώτες ομολογιούχοι θα θελήσουν να συμμετάσχουν σε μία εθελοντική αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους ”Είμαι υπέρ της συμμετοχής του ιδιωτικού κλάδου, απλώς και μόνο επειδή είναι δίκαιο” δήλωσε ο επικεφαλής διαχείρισης κεφαλαίων των γραφείων της Pimco στο Μόναχο, Andrew Bosmoworth στο πρακτορείο Reuters, διευκρινίζοντας πάντως πως η Pimco έχει ήδη μηδενίσει τις τοποθετήσεις της στην Ελλάδα.

“Η βασική μας γραμμή είναι πως η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη και πως θα γίνει εντός της νομισματικής ένωσης” δήλωσε και συμπλήρωσε ότι έχει γίνει σαφές ότι το εναλλακτικό σενάριο από το άλλο άκρο επίσης κερδίζει έδαφος. Ποιο είναι αυτό; Ότι η Ελλάδα θα αναζητήσει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της εκτός Ευρωζώνης. “Δεν υπάρχει μέση οδός” δήλωσε.
 
Θέμα χρόνου είναι η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, που μάλιστα θα έχει βαρύτατες συνέπειες για τον προϋπολογισμό της Γερμανίας κατά τα επόμενα χρόνια, εκτιμά ο κ. Lars Feld, ένας εκ των οικονομικών συμβούλων της κ. Angela Merkel, τονίζοντας ότι “Αυτό που θα δει η Ελλάδα σε όρους ανακούφισης από μία επιμήκυνση της λήξης των τίτλων πιθανότατα δεν θα είναι αρκετό (για να λυθούν τα προβλήματα χρέους της Χώρας)”, συμπλήρωσε, τονίζοντας πως το κόστος για τον προϋπολογισμό θα είναι ύψους “αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ” και μάλιστα “για τα επόμενα χρόνια”.

Οι προτάσεις του Β. Σόιμπλε για σημαντική συμμετοχή ιδιωτών στο Ελληνικό "πακέτο" θεωρούνται "πιεσμένη" ανταλλαγή ομολόγων και θα οδηγήσει σε μια υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε “C”, προειδοποιεί η Fitch.
 
Η Fitch, όπως και η Moody's νωρίτερα, σημειώνει ότι "είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιο κίνητρο των ομολογιούχων ώστε να συμφωνήσουν σε rollover του Ελληνικού χρέους" και θεωρείται "πιεσμένη (distressed) ανταλλαγή χρέους". Παράλληλα, και η Fitch -όπως και η Moody's νωρίτερα- τονίζει ότι σε περίπτωση Ελληνικής χρεοκοπίας, θα τεθούν υπό αναθεώρηση οι αξιολογήσεις Πορτογαλίας και Ιρλανδίας.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. και όσον αφορά το τελικό γύρισμα της Αγοράς που είχε σαν κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, αρκετοί παράγοντες του χώρου το αποδίδουν σε δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο, στα 120 δισ. ευρώ και όχι 90 δισ. ευρώ, όπως αρχικά ανακοίνωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το ύψος του νέου πακέτου προς την Ελλάδα, επικαλούμενο δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της Ευρωζώνης.

Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, συνεχίζει το δημοσίευμα, ενδέχεται να ανέλθει στο ποσό των 30 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 60 δισ. θα προέλθουν από τους επίσημους πιστωτές της Χώρας. Επιπλέον, η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει 30 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό του νέου πακέτου να ανέλθει στα 120 δισ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα στο ταμπλό του 20αρη, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη διακρίθηκαν οι Alpha Bank (+4,14%), Εθνική (+3,16%) και Τιτάν (+2,39%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 1% για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Eurobank, με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Motor Oil, ΟΠΑΠ, Κύπρου και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Πειραιώς και MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την MIG (-6,35%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων ακολούθησαν οι Αγροτική και ΟΤΕ των δύο οι Ελλάκτωρ και Ελ. Πετρέλαια και με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Jumbo, Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 29 μονάδων με υψηλό τις 1276,74 και χαμηλό ημέρας τις 1247,31 για να κλείσει τελικά στις 1262,64 μονάδες με κέρδη 0,29%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 81 εκατ. από τα οποία τα 14 αφορούσαν “πακέτα”.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές έναντι 66 πτωτικών και 25 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 11,97%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Χωρίς να αποκλείεται κάποια ανοδική αντίδραση που θα προέλθει από τον Τραπεζικό κλάδο η Αγορά παραμένει χωρίς κάποιο θετικό βραχυπρόθεσμο καταλύτη που θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά αναστέλλοντας μερικώς την διάθεση ρευστοποιήσεων στους Δεικτοβαρείς τίτλους, με τους πωλητές να ελέγχουν απόλυτα την τάση, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σε οποιαδήποτε υποχώρηση κάτω από τις 1240 μονάδες ακυρώνει τα τεχνικά σήματα ανόδου της προηγούμενης εβδομάδας και ο Γενικός Δείκτης έχει αυξημένες πιθανότητες άμεσης καταγραφής νεότερων χαμηλών έτους.

Παρά ταύτα η αμυντική διάθεση που επέδειξαν κάποιοι Τραπεζικοί τίτλοι σε συνδυασμό με το τελικό γύρισμα του Δείκτη, αφήνει κάποιες ελπίδες για βραχυχρόνια αναστροφή της τάσης, κάτι που θα επιβεβαιωθεί σε σημαντικό βαθμό από το αυριανό τελικό κλείσιμο, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και τις τελικές δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, η Αγορά παραμένει σε καθεστώς υψηλών διακυμάνσεων που υποδηλώνει την ανασφάλεια που αισθάνεται η επενδυτική κοινότητα, όσον αφορά το υψηλό Ελληνικό χρέος και τις αποφάσεις που ληφθούν για την τύχη του, εκτιμά ο Αντώνης Χριστοφίδης.

Περαιτέρω αβεβαιότητα προσθέτει και η διαδικασία της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec.

Ο Τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να παρουσιάζεται αδύναμος και μέσα σε αυτό το περιβάλλον κάθε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής.

Μέχρι να υπάρξουν ουσιαστικές ειδήσεις, αδυναμία και μεταβλητότητα αναμένεται να είναι κυρίαρχα στοιχεία στο Χ.Α., ενώ απόλυτα αποκαρδιωτική κρίνεται η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, τονίζει ο κ. Χριστοφίδης.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση δύο όψεων, που συνδυάστηκε με μείωση των συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη γύρισαν σε υποτίμηση 1,11%, (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα) όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις έως και με premium 0,75%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8795, τιμή εκκαθάρισης 558,58) κινήθηκαν μεταξύ 550 και 569 μονάδων.

Καθαρά πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (1000000 Eurobank, 7600 Βιοχάλκο, 9700 Ελ. Πετρέλαια, 10000 Ελλάκτωρ, 80000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8566), Alpha Bank (2907), Πειραιώς (770), Eurobank (2155), ΟΤΕ (2659), ΔΕΗ (288), MIG (3024), MPB (606), Κύπρου (202), Intralot (120), Μυτιληναίο (424), Αγροτική (707), ΓΕΚ (138), Βιοχάλκο (121), Ελλάκτωρα (140), Motor Oil (120).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 9/6 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (148963 τεμ.), Eurobank (15450 τεμ.), Πειραιώς (88194 τεμ.), Alpha Bank (83635 τεμ.).

Αντίθετα σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Coca-Cola (10300 τεμ.), Εθνική (156073 τεμ.), Αγροτική (10000 τεμ.), ΟΠΑΠ (42399 τεμ.), Πειραιώς (29123 τεμ.).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8367874 τεμ.), Eurobank (15659120 τεμ.), Εθνική (8343605 τεμ.), Πειραιώς (9259123 τεμ.), ΟΤΕ (4189247 τεμ.).

Ας σημειωθεί ότι 32322 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Ιουνίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 08/06/2011 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0,10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. Αριθμός μετοχών (08/06/2011): -1.365.450. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (08/06/2011): -0,143%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v