Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επί ξυρού ακμής και το Χρηματιστήριο

Οι πολιτικές εξελίξεις θέτουν σε δοκιμασία (και) το ΧΑ που υποχωρεί έως και 3%. Χαμηλότερα των 1.230 ο ΓΔ, στο όριο των 550 μονάδων ο FTSE-20. Σημάδια κατάρρευσης στα ομόλογα Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας. Ρεκόρ στα CDS.

Σε δοκιμασία βρίσκονται για ακόμη μία φορά οι πολυετείς ελάχιστες τιμές στο ΧΑ.

Με τον Γ.Δ. να υποχωρεί, πριν από λίγο, προς τις 1.220 μονάδες (-3,41%), τον FTSE-20 έως τις 540 μονάδες (-4%), με βαρίδι τις τράπεζες οι οποίες έφτασαν να υποχωρούν έως και 5%. Το σύνολο των μετοχών του 20άρη να παρασύρεται χαμηλότερα.

Κλοιός, κυριολεκτικά, παντού.

Από το κέντρο της πρωτεύουσας, όπου το Κοινοβούλιο παραμένει σε κλοιό «αγανακτισμένων» και Συνδικάτων, μέχρι την Ευρωπαϊκη Ενωση, η οποία πασχίζει να βρει μια συμβιβαστική πρόταση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Το χθεσινό eurogroup δεν κατάφερε να καθησυχάσει τις αγορές.

Το κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά ομόλογα κινείται σε επίπεδο ρεκόρ, ενώ μεγάλες πιέσεις δέχονται και τα ομόλογα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλία.

Σε δοκιμασία τα νέα ελάχιστα βασικών δεικτών, μετοχών με την Εθνική να υποχωρεί έως 4,6% μέχρι τα 4,64 ευρώ, την Alpha Bank να διορθώνει ως τα 3,07 ευρώ, τη Eurobank έως τα 2,90 ευρώ, την Πειραιώς οριακά κάτω από το 1 ευρώ, σημαντικές απώλειες για ΜΡΒ, Κύπρου, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

Ισχυρές πιέσεις όμως, ασκούνται και σε μετοχές των εταιριών Ελλάκτωρ που «αδειάζονται» στα 2,03 ευρώ, και την αποτίμηση του ομίλου να περιορίζεται στα 360 εκατ. ευρώ, τον Μυτιληναίο στα 4,60 ευρώ, τον ΟΤΕ στα 6,01 ευρώ, την 3E στα 17,81, τη Βιοχάλκο στα 3,94 ευρώ.

Εικόνα… διάλυσης για το χρηματιστηριακό ταμπλό, με την αξία των συναλλαγών, πριν από λίγο στις 11:25, στα 26 εκατ. ευρώ, από τα οποία 4 εκατ. στην Εθνική, 7,6 στην Jumbo, και 3,7 στον ΟΠΑΠ.

Κυριολεκτικά σε κλοιό (και) το ΧΑ, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν με δραματική, επιταχυνόμενη βαρύτητα, με το ταμπλό να επιχειρείται να προεξοφλήσει τα όσα θα διαδραματιστούν σε αυτή τη φάση της κρίσης.

Πριν από λίγο ο 20άρης παρέμενε οριακά στις 550 μονάδες, σε ακόμη μία δοκιμασία των σημαντικότατων περιοχών στήριξης.

Περίπου την ίδια ώρα, στις Ευρωαγορές οι βασικοί δείκτες υποχωρούσαν έως 0,4% με τον Dax να παραμένει πάνω από τις 7.150 μονάδες.

Με το ευρώ στα 1,4373 δολ., τον χρυσό στις 1.516 και το brent στα 121,74 δολ/βαρέλι.

Επί ξυρού ακμής (και) το ΧΑ καθώς η τροπή που έχουν προσλάβει οι πολιτικές εξελίξεις οδηγούν τη χώρα σε… μετέωρο βήμα και τα σενάρια σύμπραξης σε πολιτικό και όχι μόνο επίπεδο να κάνουν τον γύρο της αγοράς, από νωρίς σε χρηματιστηριακά γραφεία και όχι μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v