Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα στην ευρωπαική πτώση το ΧΑ

Οι επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής πιέζουν τα χρηματιστήρια. "Τσιμπάνε" τα spreads. Κέρδη στη Σοφοκλέους, αλλά με μικρό τζίρο. Ανοδος για 3Ε, Εθνική, MPB, Mυτιληναίο. Πτώση για Alpha.

Οι επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής πιέζουν τα χρηματιστήρια. "Τσιμπάνε" τα spreads. Κόντρα στην πτώση το ΧΑ αλλά με μικρό τζίρο. Ανοδος για ΕΤΕ, MPB, Mυτιληναίο.

Σε ό,τι αφορά το ΧΑ αξίζει να θυμίσουμε ότι σχεδόν από τότε που δημιουργήθηκαν οι Αγορές, δύο ήταν οι παράγοντες που καθόριζαν την τάση και διαμόρφωναν κλίμα και διαθέσεις και αυτό ισχύει μέχρι και σήμερα. Το χρήμα και η ψυχολογία των εμπλεκομένων.

Το πρώτο λείπει σχεδόν εξ ολοκλήρου από την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, κάτι που επιβεβαίωσε με τον πλέον περίτρανο τρόπο και η σημερινή συνεδρίαση καθώς ο τζίρος ξανακόλλησε στα “διαιτητικά” 30 εκατ. Μάλιστα με τόσο χαμηλό τζίρο, είναι απόλυτα φυσιολογικό να υποσιτίζεται συναλλακτικά το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.

Απόλυτα ενδεικτικό το γεγονός ότι στις 16.50 και λίγο πριν συμπληρωθούν εξήμιση ώρες συνεδρίασης, 103 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 79 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 2000 τεμάχια, μην μπορώντας να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στο ταμπλώ, κάτι που βαρύνει σημαντικότατα και τους βασικούς μετόχους.

Δεν ήταν και εντυπωσιακά καλύτερη η συναλλακτική εικόνα σε πολλές μετοχές του 20αρη, καθώς η Βιοχάλκο μόλις και μετά βίας ξεπέρασε σε όγκο τα 72000 τεμ., λίγο πάνω από τα 56000 τεμ. η Motor Oil, δεν έφθασαν τα 42000 τεμ. τα Ελ. Πετρέλαια, ενώ με συναλλαγές σαφώς χαμηλότερες των 35000 τεμ. έκλεισαν οι Jumbo, Folli Follie Group και Τιτάνας.

Από την άλλη, για ψυχολογία ούτε λόγος. Μετά την πολύμηνη συρρίκνωση των αποτιμήσεων, αυτή βρίσκεται στο ναδίρ και ακόμα χαμηλότερα (!)

Ίχνη εγκατάλειψης και στο γνωστό ημερήσιο Τραπεζικό trading, όπου η Πειραιώς επιμένει να επιδεικνύει την καλύτερη συμπεριφορά (εν μέσω κάποιων “δειλών” σεναρίων), ενώ Eurobank και Alpha Bank έκλεισαν στο χαμηλό ή πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης και από τον τίτλο της Εθνικής, που όχι μόνο κωλυσιεργεί στο να διεκδικήσει κλεισίματα υψηλότερα των 2,00 ευρώ, αλλά η σημερινή ενδοσυνεδριακή κορυφή ήταν χαμηλότερη της χθεσινής και σαφώς χαμηλότερη της προχθεσινής και αυτό ίσως κάτι να λέει.

Τα πράγματα για τον Γενικό Δείκτη θα ήταν πολύ χειρότερα, αν δεν υπήρχαν οι σχετικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες και αν ο τίτλος της Coca-Cola δεν κινούνταν μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Στο τελικό κλείσιμο του Δείκτη σημαντικές βοήθειες έδωσαν και οι Motor Oil και Ελ. Πετρέλαια που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας.

Έτσι μοιραία και σήμερα το επιλεκτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα Νερά, όπου ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ συμπλήρωσαν πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και μάλιστα με διαθέσεις αύξησης των συναλλαγών.

Εννοείται ότι όσο πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής, τόσο θα πληθαίνουν οι εκτιμήσεις και τα προγνωστικά, με τους απαισιόδοξους να έχουν σχετική υπεροπλία.

Αυτό το τελευταίο, πιθανότατα γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές (παρά το ανοδικό ξεκίνημα), ενώ χαμηλότερα ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street, καθώς το Βερολίνο κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών για τα αποτελέσματα της Παρασκευής.
 
Τι να αγοράσετε εάν διαλυθεί το ευρώ; Χρυσό, τρόφιμα σε κονσέρβες και ένα όπλο, είναι η συμβουλή της UBS προς τους πελάτες της.

Πιθανότητες 25-30% για την έξοδο της Χώρας από το ευρώ, ύφεση που θα φτάσει το 4,9% και μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους, ακόμα και μετά το “haircut” 50% του PSI, είναι οι προβλέψεις της Citigroup για το τι θα φέρει η επόμενη χρονιά για την Ελλάδα.

Και επαναλαμβάνει την εκτίμηση ότι η Ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση έως το 2015.
 
Έστω και εάν το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει υποχωρήσει κατά 77% από το ξέσπασμα της κρίσης, ο οίκος δυσκολεύεται να εντοπίσει εστίες αισιοδοξίας σε αυτό. Σε αυτή τη φάση και μπροστά στον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και της επιστροφής στη δραχμή, οι αποτιμήσεις δεν μπορούν να αποτελούν κριτήριο για την επενδυτική συμπεριφορά απέναντι στις Ελληνικές μετοχές, τονίζει.

Εάν η Ελλάδα αποφύγει τα χειρότερα, θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποιες ευκαιρίες, αλλά και αυτές απευθύνονται στους πιο γενναίους επενδυτές, επισημαίνει ο οίκος.

Πολλές μετοχές διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία και κάποιες προσφέρουν διψήφιες μερισματικές αποδόσεις.

Ασφαλέστερες επιλογές αποτελούν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, όμως, το μοναδικό θετικό “theme” σε αυτή τη φάση εντοπίζεται στις Ελληνικές εταιρείες με έκθεση στις ξένες Αγορές. Κάποιες Ελληνικές “πρωταθλήτριες” μπορούν ακόμα να δώσουν θετικές αποδόσεις στους επενδυτές.

Η Citi ξεχωρίζει την Coca Cola και τη Frigoglass, ενώ κάνει ειδική αναφορά και στην υψηλή μερισματική απόδοση (άνω του 15%) του ΟΠΑΠ. Επίσης, στις επιλογές της περιλαμβάνει τις Motor Oil, Folli Follie και Μέτκα.

Αντίθετα, δηλώνει αρνητική για τις Τράπεζες και την Τιτάν. Τουλάχιστον μία Χώρα θα βγει από το ευρώ μέσα στον επόμενο χρόνο, εκτιμούν οι επενδυτές στην τριμηνιαία διεθνή δημοσκόπηση του Bloomberg. Το 93% συνεχίζει να “βλέπει” χρεοκοπία της Ελλάδας.

Περίπου το 50% των 1097 επενδυτών, traders και αναλυτών που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση, δηλώνει πως μία ή περισσότερες Χώρες θα βγουν από την Ευρωζώνη μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Οι επενδυτές βλέπουν χρεοκοπία της Ιταλίας σε ποσοστό 41%, από 32% στη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου (και 16% σε αυτή του Μαϊου), και χρεοκοπία της Ισπανίας σε ποσοστό 40%, από επίσης 32%. Επιπλέον, για την Πορτογαλία το ποσοστό έχει ανέλθει στο 63%, έναντι 56%. Μόλις ένα 9% βλέπει χρεοκοπία της Γαλλίας.

Σχετικά με το αν η Ευρωπαϊκή κρίση θα οδηγήσει σε παγκόσμια κρίση, το ένα τέταρτο δηλώνει πως ενδέχεται να συμβεί μέχρι τα τέλη του 2012, ενώ το 53% εκτιμά πως θα δημιουργηθεί το ίδιο χάος με την επόμενη της κατάρρευσης της Lehman Brothers το 2008. Το 42% μάλιστα θεωρεί πως η κατάληξη θα είναι ακόμα χειρότερη.

Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε μία τελειωτική φάση και δεν μπορεί να σωθεί ως Ένωση, εκτιμά ο David Murrin, επικεφαλής των επενδύσεων στην Emergent Asset Management. Όπως δήλωσε στο CNBC, η Ευρώπη διανύει την τελευταία φάση της ζωής της.

"Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για την Ευρωζώνη να μπορέσει να παραμείνει ως έχει'', τόνισε, προσθέτοντας ότι η διαχείριση της κρίσης από τους Ευρωπαίους Ηγέτες δείχνει πλέον απελπισία. Σύμφωνα όμως με τον Murrin, το ότι οι συνεχείς συναντήσεις και Σύνοδοι δεν καταλήγουν κάπου, δείχνει ότι δεν υπάρχει ουσία στις προτάσεις των Ηγετών.

Εξίσου απαισιόδοξος για το μέλλον της Ευρωζώνης και ο Ian Bremmer, πρόεδρος του Eurasia Group. "Αν οι Αγορές θέλουν ένα οριστικό αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες, δεν θα το έχουν''.

Ο Simon Smith, επικεφαλής οικονομολόγος στην FxPro, είναι εξίσου απαισιόδοξος για τις προοπτικές μιας επιτυχούς επίλυσης της κρίσης χρέους. Σύμφωνα με τον Smith, το σχέδιο των Μέρκελ και Σαρκοζί δεν ευνοεί μια αποφασιστική διαχείριση του ζητήματος. "Αυτό που ανακοινώθηκε ήταν μια πιο αυστηρή επιτήρηση που δεν έχει πετύχει μέχρι τώρα στην Ευρωζώνη, οπότε γιατί νομίζουν ότι θα πετύχει τώρα; Αυτό δείχνει ότι δεν καταλαβαίνουν πραγματικά την κρίση και δεν είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβουν τι απαιτείται για την επίλυση,'' είπε.

Αποκλείει την πιθανότητα να υπάρξει ξεκάθαρη συμφωνία για την επίλυση της κρίσης χρέους στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου η Goldman Sachs, προβλέποντας ότι η νέα Σύνοδος - όπως ακριβώς και οι προηγούμενες - θα αποδειχθεί κατώτερη των προσδοκιών των Αγορών.

Μάλιστα οι αναλυτές του οίκου κάνουν λόγο για συνέχεια της Ευρωπαϊκής σχιζοφρένειας και για μια "Παρασκευή της αποτυχίας" (Failure Friday) (!)

Η Goldman για τις εκτιμήσεις της αυτές επικαλείται τη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου A. Merkel και του Γάλλου Προέδρου N. Sarkozy, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν ήδη δώσει τον παλμό των εξελίξεων που θα λάβουν χώρα στη διάρκεια της Συνόδου. Ο οίκος, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνάντησης, κάνει λόγο για συμπεράσματα - "σκόνη", τα οποία και δεν αναμένεται να προσδώσουν κάτι καινούργιο στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη της εβδομάδας.

Μάλιστα, η Goldman εκτιμά ότι η οποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους θα αναβληθεί για το νέο έτος.

Εν τω μεταξύ, ο Κινέζικος οίκος αξιολόγησης Dagong προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας στη βαθμίδα “ΒΒΒ” από “Α-“ προηγουμένως, ενώ διατηρεί αρνητικό το outlook για την οικονομία της Χώρας. Σύμφωνα με τον οίκο, το χρηματοοικονομικό περιβάλλον στην Χώρα δεν είναι ενθαρρυντικό. Οι Ιταλικές Τράπεζες έχουν χαμηλότερο επίπεδο ρευστότητας και η προσδοκία ότι η Χώρα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια της μειώνεται.

Στα προηγούμενα να προστεθεί και το γεγονός ότι αυξήθηκε κατά 40 δισ. ευρώ ο δανεισμός των Ιταλικών Τραπεζών από την ΕΚΤ σε ένα μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Ιταλικής Κεντρικής Τράπεζας. Ειδικότερα, ο δανεισμός των Ιταλικών Ιδρυμάτων από την ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 153,2 δισ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου από 111,3 δισ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου (!)

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, Έξι οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλώ του FTSE και πιο συγκεκριμένα οι Ελλάκτωρ (-2,59%), Folli Follie Group (-2,44%), Alpha Bank (-3,19%), Eurobank (-3,2%), Κύπρου (-0,95%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (-2,17%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της ΔΕΗ.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για την MPB (+3,67%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολούθησαν οι Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Coca-Cola, Motor Oil. Μικρότερα κέρδη για τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 690,59 μονάδες (14.07), πλαγιοκαθοδική υποχώρηση μέχρι τις 679,6 (16.45), στις 17.00 βρέθηκε στις 683,35 και τελικά έκλεισε στις 686,2 μονάδες με κέρδη 1,06%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 30,8 εκατ. από τα οποία τα 2,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 71 πτωτικών, παρά ταύτα 29 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 29,29%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Για μία ακόμα φορά οι Αγορές “κρατούν την αναπνοή τους” περιμένοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και ελπίζοντας ότι δεν θα περιλαμβάνουν μόνο μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά και μέτρα που θα δρομολογούν και άλλες εξελίξεις, όπως η περαιτέρω ενεργοποίηση της ΕΚΤ, τονίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Μέχρι τότε, οι πιέσεις των Ηγετών του Γαλλογερμανικού άξονα θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας και της πολιτικής.

Το αποτέλεσμα των πιέσεων είναι άγνωστο όπως και το μέλλον της Ευρωζώνης που βρίσκεται σχεδόν στο σημείο μηδέν.

Όμως και στην περίπτωση που τα Μέλη αποδεχθούν την δημοσιονομική πειθαρχία θα βρεθούν απέναντι από μια Ευρωπαϊκή οικονομία που θα παρουσιάζει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης η οποία να σημειωθεί θεωρείται η καλύτερη εκδοχή του σεναρίου ενώ η χειρότερη είναι να πέσει σε βαθιά ύφεση.

Για τους οικονομολόγους είναι κατανοητό τι θα συμβεί όταν μια οικονομία εισέρχεται σε δημοσιονομική πειθαρχία η οποία στο πέρασμα της θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τις αποδοχές των εργαζομένων και είναι πιθανό τα υψηλά ποσοστά των ανέργων να παραμείνουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην περίπτωση που οι Αγορές αντιληφθούν κάτι τέτοιο, είναι περίπου βέβαιο ότι θα κινηθούν επιθετικά, δίνοντας τον πρώτο λόγο στους πωλητές, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Από την άλλη η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε, τόσο στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όσο και στο μέτωπο των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία δεύτερη ματιά στα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων, μπορεί να εντοπίσει “επενδυτικές ευκαιρίες” (εκτός Τραπεζικού κλάδου), καθώς υπάρχουν εταιρείες με υγιή θεμελιώδη και εξωστρεφή χαρακτήρα.

Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στο ταμπλώ του Χ.Α., καθώς το σύνολο των αποτιμήσεων συνεχίζει να παρασύρεται μέσα στο γενικότερο κλίμα απαξίωσης, εκτιμά ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης, με τον χαμηλότερο όγκο συναλλαγών για το 2011 και πλέον.
Αντίθετα σημαντική κινητικότητα σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου δεν ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και γύρισε σε υποτίμηση στο 0,75%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1816, τιμή εκκαθάρισης 267,5) κινήθηκαν μεταξύ 266 και 271,5 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 59% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν και εδώ πολύ χαμηλός στα μόλις 67 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (65 δικαιώματα αγοράς και 2 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (69200 Εθνική, 300000 Πειραιώς, 12000 Motor Oil, 5900 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8338), Alpha Bank (4363), Eurobank (466), Κύπρου (2352), ΓΕΚ (7430), ΟΠΑΠ (472), ΔΕΗ (1077), Πειραιώς (18266), MIG (422), ΟΤΕ (3106), Μυτιληναίος (115), Αγροτική (5219), Ταχ. Ταμιευτήριο (5230), MPB (404), ΕΧΑΕ (160), Σιδενόρ (169), Motor Oil (179).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 7/12 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4150053 τεμ.), Εθνική (17453059 τεμ.), Πειραιώς (6391692 τεμ.), ΟΤΕ (4659048 τεμ.), MIG (4458933 τεμ.), Eurobank (8624137 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v