Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μία και σήμερα...

Στη σκιά της Συνόδου τα χρηματιστήρια, με το ΧΑ να επιχειρεί να προεξοφλήσει όσο το δυνατόν περισσότερα ενδεχόμενα μπορεί. Οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες εστιάζουν κυρίως στις τράπεζες, ενώ η S&P δείχνει τα... δόντια της.

Σε παζάρια κορυφής στη σκιά των αγορών αναφέρεται η Αγγελική Παπαμιλτιάδου (από τις Βρυξέλλες) και στην ενδιαφέρουσα εξέλιξη για προσπάθεια χάραξης κοινής στάσης της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Τα χρηματιστήρια χθές κινήθηκαν, όπως αναμενόταν, στον ρυθμό των φημών, των δηλώσεων και των ειδήσεων, εν όψει της κρισιμότερης -όπως χαρακτηρίζεται- Συνόδου Κορυφής.

Χθες προστέθηκε το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας δεύτερης Συνόδου πριν από τα Χριστούγεννα, ωστόσο οι αγορές έστειλαν -αυτήν τη φορά μέσω της S&P- πολύ ξεκάθαρο μήνυμα, καθώς ο οίκος ομαδοποίησε την προειδοποίησή του για συνολική υποβάθμιση της Ευρώπης.

Τα χρηματιστήρια επηρεάστηκαν θετικά, με αφορμή τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, πως η Γαλλία και η Γερμανία δεν θα φύγουν από τη Σύνοδο εάν δεν λάβουν δραστικές αποφάσεις και ο DAX ενισχύεται έως τις 6.136 και ο CAC 40 έως τις 3.245 μονάδες.

Αμφότεροι οι δείκτες γύρισαν χαμηλότερα στη συνέχεια, με αφορμή ανώνυμη εκτίμηση κάποιου Γερμανού αξιωματούχου. Σκιαμαχίες, θα λέγαμε, όπου το Βερολίνο προωθεί -έστω και μετ' εμποδίων- τους σχεδιασμούς του, τη δραστικότερη αναδιάταξη ισχύος που θα έχει συντελεστεί από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις μέρες μας.

Παράλληλα, η διόρθωση του S&P 500 (κατά 0,79%, στις 1.248 μονάδες) αποτυπώνει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις ΗΠΑ και το εύλογο ενδιαφέρον τους για τις αποφάσεις που θα ληφθούν την Παρασκευή.

Απόλυτα δικαιολογημένη η επιφυλακτική κι ανήσυχη στάση της Αθήνας. Ο κ. Λ. Παπαδήμος γνωρίζει πολύ καλά πως από τις όποιες αποφάσεις εξαρτώνται (σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό) η υλοποίηση του PSI και η συνέχεια στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, στην οικονομία και στην κοινωνία.

Το Χ.Α. αφουγκράζεται όλες τις τελευταίες εξελίξεις και οι βασικοί δείκτες βρίσκονται εμφανώς σε στάση αναμονής. Οριακά χαμηλότερα των 270 μονάδων διαμορφώθηκε ο Ft-20, στις 686 ο Γ.Δ., με την Εθνική στο 1,87 ευρώ (μένει τουλάχιστον εντός της ζώνης του 1,70 - 1,80 ευρώ) και νέο γύρο πιέσεων σε Alpha - Eurobank.

Επιστρατεύθηκαν, ωστόσο, η Coca Cola 3E, ο ΟΤΕ κι η ΔΕΗ για να απορροφηθεί η διόρθωση των δύο τραπεζικών μετοχών, στην πορεία των οποίων αποτυπώνονται εύγλωττα η κινητικότητα και η ρευστότητα των διεργασιών και των ενδεχομένων για την επόμενη μέρα.

Η προσπάθεια αντίδρασης μετοχών εταιριών όπως Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Motor Oil δείχνει τη διάθεση των παικτών να κρατηθούν συγκεκριμένα μη τραπεζικά οχυρά. Και αυτή, όμως, η προσπάθεια σχετίζεται σε μέγιστο βαθμό με το τι θα προκύψει εν τέλει την Παρασκευή, εάν θα δοθούν πειστικές απαντήσεις (όπως θέλουν οι αγορές ) ή αν θα μετατεθούν σε επόμενη έκτακτη Σύνοδο.

Αυτές οι εκτιμήσεις αφορούν τη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς και των επιλογών που έχουμε μέχρι και αύριο.

Γιατί ο κάθε παίκτης αύριο θα κληθεί να αναλάβει ένα σημαντικό ρίσκο, ποντάροντας στην προεξόφληση μιας απόφασης -και της ανάλογης υποδοχής της από τα χρηματιστήρια- γνωρίζοντας πως μέχρι τη συνεδρίαση της Δευτέρας ενδέχεται να συμβούν θεαματικές (ή δραματικές) ανατροπές.

Οι αγορές, πάντως, όπως φαίνεται και από την προειδοποίηση της S&P, έχουν λάβει ήδη ισχυρότατες θέσεις, ποντάροντας ανάλογα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v