Τραπεζικό ράλι 12% στη Σοφοκλέους

Ισχυρή άνοδο καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος, μετά το χθεσινό άδειασμα. Κέρδη για Πειραιώς (20%), Alpha (18%), Eurobank (16,9%), ΤΤ (12%). Πιάνει τα 2€ η Εθνική. Μικρές απώλειες για Folli Follie, Tιτάν.

Ανοδικά έντονα μετά τις 11:40 γύρισαν βασικοί δείκτες και μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μετά το χθεσινό άτσαλο άδειασμα, παρατηρούνται ανάλογες κινήσεις, αυτήν τη φορά όμως από την πλευρά των αγοραστών.

Με τον Ftse-20 να επαναπροσεγγίζει τις 285 μονάδες και τον Γενικό Δείκτη να περνά οριακά τις 720, με αιχμή τις τράπεζες, και δη την Alpha Bank, ενώ η Eurobank κι η Εθνική Τράπεζα συνεπικουρούν.

Πρόκειται και σήμερα για καθαρά εσωτερική-ελληνική αντίδραση καθώς ο DAX διόρθωσε οριακά και το χρηματιστήριο της Μαδρίτης υποχωρεί κατά 0,68%, της Λισαβόνας κατά 0,34% και του Άμστερνταμ κατά 0,63%, σε απόλυτο θα λέγαμε συγχρονισμό.

Βλέπουμε, ωστόσο, πως και σήμερα ο Ftse-20 συγχρονίζεται με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη του Μιλάνου (ενισχύεται κατά 1,80% προς τις 15.910 μονάδες), κάτι που έχει παρατηρηθεί και άλλες φορές από την αρχή του χρόνου. Μας το επισήμαναν κι ομολογούμε πως έκανε και σε εμάς εντύπωση. Το καταγράφουμε και το λαμβάνουμε στα υπόψη μας.

Από τεχνική πλευρά, η μέχρι τώρα αντίδραση του Ftse-20 και των τριών βασικών τραπεζικών μετοχών εξαντλείται στο όριο μιας καθαρά τεχνικής κίνησης, καθώς δεν διασπώνται ανοδικά οι αντιστάσεις στα υψηλά της Δευτέρας. Τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Σημειωτέον πως η κίνηση του Χ.Α. σήμερα συντελείται με πολύ λιγότερες συναλλαγές από τον μέσο όρο της ανοδικής κίνησης των εννέα συνεχόμενων θετικών συνεδριάσεων. Πρόκειται για κινήσεις κάλυψης θέσεων που αφορούν και τα παράγωγα, σημειώνουν χρηματιστηριακές πηγές. Αυτό δεν επιβεβαιώνεται απόλυτα, ωστόσο η μεταβλητότητα βασικών δεικτών και μετοχών παρουσιάζει ενδιαφέρον κυρίως για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Κατά 8,92% αντιδρά η μετοχή της Alpha Bank με υψηλό ημέρας το 0,800 ευρώ. Βάσει του διαγράμματος που έχουμε ανεβάσει στον σημερινό Εκηβόλο ζητούμενο παραμένει η ανοδική διάσπαση του 0,820 ευρώ.

Έως το 1,930 ενισχύθηκε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που ωστόσο υπολείπεται από το τελευταίο τοπικό υψηλό στα 2,090 ευρώ. Κατά 7,86% αντιδρά η Eurobank, κατά 6,52% το Τ.Τ., κατά 4,45% ο ΟΤΕ και κατά 3,85% η ΔΕΗ.

Φαίνεται πως ειδικά η μετοχή του ΟΤΕ εισέρχεται και πάλι εντός παιδιάς, ενώ τεχνικά αντανακλαστικά καταγράφονται και για τη μετοχή του ΟΠΑΠ και σε ακόμα πρώιμο στάδιο για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Χρηματιστηριακές πηγές απέδιδαν τη θεαματική, σε σχέση με χθες, μεταστροφή της διάθεσης και της τάσης στην προεξόφληση πως το PSI με τον ένα ή τον άλλον τρόπο θα συμφωνηθεί.

Από τη στιγμή μάλιστα όπου για ορισμένους η έννοια της χρεοκοπίας (είτε συντεταγμένης είτε προσωρινής κι ελεγχόμενης μέσα στη ζώνη του ευρώ) σταδιακά δεν είναι ταμπού, αρκετά μπορούν να εξηγηθούν.

Γι' αυτό τη χθεσινή βολή της S&P αλλά και την ανάλογου χαρακτήρα προειδοποίηση της Fitch τις θεωρούμε αφορμή για… εξαέρωση.

Ωστόσο, μέχρις ότου διασπαστούν ανοδικά οι υψηλές τιμές της Δευτέρας τόσο η χθεσινή όσο και η σημερινή αντίδραση θα πρέπει να θεωρηθούν τεχνικής μορφής και μόνο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v