Μάχη για τις 700 μονάδες δίνει τώρα το ΧΑ

Εντείνονται οι πιέσεις στο ΧΑ όσο περνά η ώρα με αποτέλεσμα να απειλείται το όριο των 700 μονάδων. Πιέσεις μέσω των 3Ε και ΟΤΕ. Χτυπήματα στις τράπεζες με την ΕΤΕ να διορθώνει έως το 1,87€. Μικρότερες οι απώλειες στην Ευρώπη.

Μαζεύουν τα κέρδη οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας. Όσο η συμφωνία για το PSI… μακραίνει και τίθενται όλο και περισσότεροι όροι από την πλευρά των δανειστών, τόσο οι πωλητές ενισχύουν τη θέση τους.

Νωρίτερα, ο FTSE-20 υποχωρούσε στις 283,79 μονάδες και ο Γενικός Δείκτης προς τις 720 μονάδες, με κατοχύρωση θέσεων σε τραπεζικές μετοχές αλλά και αιφνίδια, για την έκτασή της, διόρθωση για τη δεικτοβαρή Τρία Έψιλον. Εν συνεχεία οι ρευστοποιήσεις πολλαπλασιάστηκαν.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε ως το 1,87 ευρώ, με πρώτη περιοχή ισχνής στήριξης το 1,90 ευρώ, όπως σημειώσαμε σε προηγούμενες αναφορές μας. Χαμηλότερα προς το 0,5 ευρώ η Eurobank, απώλειες της τάξεως του 5% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και 8,5% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Όμως, η ρευστοποίηση θέσεων, ειδικά σε τραπεζικούς τίτλους, ήταν λίγο ως πολύ μέσα στο πρόγραμμα. Την αρνητική διαφορά την κάνουν κατά γενική εκτίμηση κυρίως το -6,15% της Coca Cola Τρία Έψιλον και δευτερευόντως το -4,91% του ΟΤΕ, ενώ προβληματίζουν η εκ νέου αδυναμία και η υποχώρηση κατά 5,10% της Ελλάκτωρ.

Ορισμένοι αποδίδουν αυτά τα ποσοστά σε κινήσεις παικτών με παράλληλες θέσεις στην αγορά παραγώγων. Άλλοι στο κλείσιμο θέσεων αγοράς σε ΣΜΕ του 20άρη μετά την τελευταία προσπάθεια επαναπροσέγγισης της περιοχής των 300 μονάδων.

Σημειωτέον πως ο FTSE-20, παρά τις σημερινές σημαντικές απώλειες (-4,5%), κρατά ακόμη κέρδη της τάξεως του 6% από την αρχή του έτους και απόδοση 10% σε διάστημα μηνός. Θυμίζουμε πως τα ιστορικά ελάχιστα για τον δείκτη έχουν καταγραφεί στις 236,22 μονάδες.

Για τη σηματωρό μετοχή της ΕΤΕ, η απόδοση από την αρχή του έτους είναι λίγο κάτω του 20%.

Από τον κλάδο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιμονή της Alpha Bank (και όχι της Eurobank), που σημειώνει άνοδο 40% από την αρχή του έτους και 60% σε διάστημα μηνός. Επιβεβαιώνεται και μέσω του ταμπλό, πάντα κατά την εκτίμησή μας, ο πρωτεύων ρόλος που προεξοφλείται πως θα έχει στο νέο σχήμα η Alpha Bank.

Υψηλότερες τιμές και για άλλες δύο του 20άρη: η Βιοχάλκο προς τα 3,14 ευρώ και τα ΕΛΠΕ προς τα 6,06 ευρώ. Η απόδοση των ΕΛΠΕ σχετίζεται και με όσα αναφέρει σήμερα ο Μιχάλης Καϊταντζίδης σε σχετικό θέμα του για υπεραξίες από τη ΔΕΠΑ.

Ενόσω συνεχίζεται η διελκυστίνδα για το ελληνικό χρέος και το PSI, με τους πωλητές να έχουν από σήμερα το πάνω χέρι στην αγορά, ο προβληματισμός επανέρχεται και στην Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό πως, εκτός της Ελλάδας, μέσω των σελίδων της Wall Street Journal εκφράζονται ανησυχίες και για νέο πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας .

Αυτό έρχεται να υπενθυμίσει σε όσους τυχόν το… ξέχασαν την πολυπλοκότητα και τη σοβαρότητα που έχει πάρει το ντόμινο χρέους κρατών της Ε.Ε. Και των διεργασιών που συντελούνται παρασκηνιακά προκειμένου το Βερολίνο να επιβάλει πλήρως τους όρους του σε μία σειρά χωρών, ξεκινώντας από την Ελλάδα.

Πριν από λίγο, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν έως 0,41%, ο χρυσός προς τα 1.670 δολάρια ανά ουγκιά, το ευρώ έως το 1,2988 δολάριο, ενώ με απώλειες συνέχιζαν ο DAX (στις 6.361 μονάδες, -1,17%), ο CAC40 (στις 3.300, -1,13%) και ακόμη αρκετοί ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v