ΧΑ: Προβληματισμός από τα... φαρμακεία

Η καταψήφιση του άρθρου για τα φαρμακεία επιτείνει τη ρευστότητα σε πολιτική & οικονομική σκηνή. Σε χαμηλότερες στηρίξεις περιμένουν τον FT 20 και (κυρίως) τράπεζες και μη τραπεζικές μετοχές οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Το "πλήγμα στην κυβέρνηση Παπαδήμου" είναι η νέα αστάθμητη παράμετρος, που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί για τις επόμενες κρισιμότατες ημέρες και εβδομάδες. Απρόβλεπτη εξέλιξη για τους περισσότερους έρχεται τη στιγμή όπου οι ευρωπαϊκές εξελίξεις ανησυχούν τη Wall, μία μέρα μετά το άγριο άδειασμα στο Χ.Α.

Με αφορμή τη βολή της S&P (που απλώς υπενθύμισε γνωστά και ειπωμένα ενδεχόμενα από την εποχή ακόμη της πρωθυπουργίας του Γ. Παπανδρέου), κυρίως οι τράπεζες αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης «αδειάστηκαν» λίγο άτσαλα, είναι η αλήθεια. Και με αρκετές υπόνοιες για αξιοποίηση στο έπακρον υποτιμητικής αφορμής, καθώς συγκεκριμένες εντολές αγοράς - πώλησης σε δεικτοβαρείς (μη τραπεζικούς) τίτλους προκάλεσαν εύλογα ερωτήματα για την ένταση και την επιμονή τους.

Ραγδαίες οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα (πλην ενός, στα στοιχεία της BlackRock, που έχουν ήδη γνωστοποιηθεί σε τραπεζίτες και μεγαλομετόχους), ενώ το PSI Plus λειτουργεί σαν μοχλός εκβιασμού των Γερμανών και του ΔΝΤ και οι άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης στοχοθετούνται μία προς μία.

Δεν είναι τυχαίο πως στην Ιταλία ακολουθούνται οι ίδιες πολιτικές, που κατά παραδοχή των ίδιων των δανειστών δεν αποδίδουν στην Ελλάδα. Όπως επίσης το ότι και η μέχρι τελευταία… υπάκουη Πορτογαλία ή η… διαφορετική Ιρλανδία επαναστοχοθετούνται. Και με τον ιό να έχει μεταδοθεί ήδη σε αγορές της Ανατολικής Ευρώπης. Εάν όλα αυτά δεν δείχνουν μεθόδευση και κεντρικό - άνωθεν σχεδιασμό, τότε πρέπει να ξαναδιαβάσουμε τη νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία.

Εν πάση περιπτώσει, απρόσμενο ως προς την έκτασή του, το χθεσινό άδειασμα αποδόθηκε στην παράταση των διεργασιών για τη συμφωνία του PSI (αυτό το έως τις 13/2 προβλημάτισε πολλούς χθες) και η αφορμή δίνεται λόγω της S&P, πιέζοντας τον Γενικό Δείκτη στις 703,44 και τον FTSE 20 στις 275,77 μονάδες.

Ομολογουμένως, δεν περιμέναμε το -13,40% της Εθνικής, και μάλιστα με συναλλαγές 10,3 εκατ. τεμαχίων, καθώς εκτιμούσαμε πως στο 1,90 ευρώ θα εκδηλωνόταν κάποια στοιχειώδης αντίδραση.

Διαψευστήκαμε όμως, αν και επιβεβαιώθηκε η προσπάθεια διαφοροποίησης της Alpha Bank έναντι της Eurobank αλλά και του κλαδικού δείκτη. Ωστόσο, ο FTSE 20 μάτωσε περισσότερο από το -7,96% της Coca Cola 3E (με 374.942 τμχ.) και λιγότερο από τον ΟΤΕ, αν και κατά την εκτίμησή μας οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να ρίξουν μία δεύτερη ματιά σε ορισμένες εντολές πώλησης.

Κατά συνέπεια, περιμένουμε τους βασικούς δείκτες και μετοχές χαμηλότερα σε επίπεδα στήριξης που είχαμε ως οδηγούς μέχρι και τη συνεδρίαση στις 11-12/1, πιθανολογούμε μία ενδεχόμενη προσπάθεια αντίδρασης στην ΕΤΕ (πέριξ του 1,75 ευρώ και λίγο χαμηλότερα), ενώ επίσης παρακολουθούμε την προσπάθεια που καταβάλλεται στην Alpha Bank. Όπως ακόμα την εμφανή διαφοροποίηση χθες του ομίλου Βιοχάλκο.

Με τη Βιοχάλκο στα 3,15 ευρώ αλλά και αξιοπρόσεκτη αντίδραση στα Ελληνικά Καλώδια (με 6,29%), σε αντίθεση με τη Σιδενόρ και τα Σωληνουργεία, που βυθίστηκαν στο 1,07 και στο 0,59 ευρώ αντίστοιχα. Αλλά και τις 185.876 τμχ. στη μετοχή της Creta Farm, που ενισχύθηκε στο 0,463 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v