Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ράλι προεξόφλησης σε Alpha-Eurobank

Με το βλέμμα στραμμένο στις διεργασίες για το PSI Plus οι (κυρίως) βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Πρώτη ισχυρή αντίσταση οι 320 μονάδες για τον FTSE 20 και τα 2,20-2,40 για την ΕΤΕ. Ράλι προεξόφλησης σε Alpha-Eurobank.

Σε απόλυτο συγχρονισμό με τις διεργασίες για το PSI Plus κινείται το Χ.Α., ενώ οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες συνεχίζουν τις κινήσεις προεξόφλησης.

Η χθεσινή επαναφορά ώθησε τον Γενικό Δείκτη στις 737,2 μονάδες και τον FTSE 20 στις 292,5, με μοχλό τις τράπεζες, ενώ η σηματωρός Alpha Bank διέσπασε ανοδικά την αντίσταση του 0,82 ευρώ (τελική τιμή στο 0,88) και παρέσυρε τη Eurobank και η Εθνική υπερέβη εκ νέου τα 2 ευρώ.

Με γνώμονα κυρίως τις εξελίξεις στο μέτωπο του… κουρέματος του ελληνικού χρέους αλλά και με γνωστά τα στοιχεία των ελέγχων της BlackRock επιχειρείται ο απεγκλωβισμός από τα ιστορικά χαμηλά.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν πως μετά και το… πράσινο φως της Επιτροπής Ανταγωνισμού στη συμφωνία συγχώνευσης των Alpha-Eurobank ικανή ρευστότητα (κυρίως) βραχυπρόθεσμων παικτών μεταφέρεται βασικά στη μετοχή της πρώτης αλλά και στη δεύτερη.

Για προφανείς λόγους, το υπό διαδικασία συγχώνευσης νέο σχήμα διευκολύνεται από ενδεχόμενη ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης των δύο ομίλων και αυτό αποτυπώνεται και χρηματιστηριακά. Κατά 63,57% ενισχύεται από την αρχή του έτους (μέχρι και χθες) η Alpha Bank (αποτιμάται πλέον στα 470 εκατ. ευρώ), κατά 55,67% η μετοχή της Eurobank (αποτιμάται στα 327 εκατ. ευρώ). Παρουσιάζουν, δηλαδή, απόδοση πολλαπλάσια της Εθνικής (25,93%), της Πειραιώς (35,97%) αλλά και έναντι των υπόλοιπων.

Προς τι λοιπόν αυτό το τρέξιμο στις μετοχές των δύο ομίλων, καθώς κάποιοι παίκτες προεξοφλούν εξελίξεις που σχετίζονται με το ύψος της αύξησης κεφαλαίου και των τιμών που πρέπει να επιτευχθούν.

Ειδικότερα για την Alpha Bank, τις τελευταίες ημέρες σημειώναμε τη σπουδαιότητα του 0,82 ευρώ (σχετικά διαγράμματα της eZMarket έχουν ανέβει στον Εκηβόλο), την τεχνικότητα της μετοχής και την εμφανή προσπάθεια για αλλαγή τάσης.

Αναπόφευκτα, η αντίδραση της Alpha Bank επηρεάζει και τη Eurobank, με πιθανή τη διαμόρφωση, σε αυτήν τη φάση της αγοράς, αποτίμησης που θα ξεπερνά και πάλι το 1 δισ. ευρώ. Ενδιαφέρον ποντάρισμα, που μέχρι τώρα αποφέρει καρπούς.

Σε διαδικασία σχηματισμού αναστροφής βρίσκεται όμως -και μάλιστα από αρκετά πιο νωρίς (από την 1η/11)- η μετοχή της Πειραιώς, που με το χθεσινό κλείσιμο διπλώνει από την ιστορική ελάχιστη τιμή του 0,16 ευρώ.

Για την Εθνική υπάρχει ακόμη δρόμος (καθώς επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος από το… κούρεμα των ελληνικών τίτλων) και τα 2,20-2,40 ευρώ παραμένουν ισχυρή αντίσταση και βραχυμεσοπρόθεσμο σημείο αναφοράς.

Η επαναφορά των τραπεζών ωθεί και τις μη τραπεζικές: ο όμιλος Βιοχάλκο δείχνει σημάδια αφύπνισης, ο Μυτιληναίος καθαρίζει με τους πωλητές μετά το χθεσινό πακέτο των 350 χιλιάδων τεμαχίων (στα 3,05 ευρώ) και νέοι αγοραστές λαμβάνουν θέσεις κι ο Τιτάν παραμένει σε τροχιά επανόδου υψηλότερα των 13 ευρώ ( με συνεχείς αγορές από τους βασικούς μετόχους).

Ενδιαφέρουσα και η περίπτωση της ΔΕΗ, που με ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση των 3,80 ευρώ θα έβλεπε υψηλότερες τιμές. Ωστόσο, χρήζει προσοχής η αποκάλυψη για προνομιακή συμφωνία με τον όμιλο Κοπελούζου (όπως διαβάζουμε σε σχετικό θέμα του Γιώργου Παπανικολάου) καθώς τέτοιες πρακτικές δεν συνάδουν με τη φιλοσοφία των ξένων και των δανειστών.

Προσωπικά, θα έβρισκα ενδιαφέρον να γνωρίζαμε κάποια στιγμή ποιος είναι ο τελικός πελάτης (ή πελάτες) του περίφημου Silchester, που από το Λονδίνο φαίνεται να συνεχίζει μεθοδικά το μάζεμά του.

Και μιλώντας για μάζεμα, να μην ξεχάσουμε την ΕΧΑΕ, όπου ανάλογη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη από τα χαμηλά, με εντεινόμενες τις αγορές μετά τα ιστορικά χαμηλά των 2,46 ευρώ (στις 18/1). Ενδεικτικά χθες, στην ΕΧΑΕ έγιναν 450.134 τεμάχια και ο όμιλος αποτιμάται οριακά στα 200 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v