Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολική επαναφορά στη Σοφοκλέους

Συνεδρίαση ακραίων ημερήσιων μεταβολών, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται 12,04%, ενώ χθες έπεσε 9,45%. Άνοδος για Πειραιώς (21%), Alpha (20%), Εurobank (18,95%), Eθνική (12,8%). Πτώση για Τιτάνα.

Εκεί που σταματάει η λογική αρχίζουν οι αγορές, λέει ένα παλιό χρηματιστηριακό ρητό και αυτό έχει βρει την απόλυτη μετουσίωση του κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Άκρατη κερδοσκοπία και συνεδριάσεις... ακραίων καιρικών φαινομένων που δίνουν μεροκάματο στους γρήγορους και εγκλωβίζουν αυτούς που κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά.

Εννοείται ότι τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια ξενίζονται με τόσο ακραίες ημερήσιες μεταβολές, όταν μάλιστα δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ειδησεογραφία που να δικαιολογεί το “τραμπολίνο του τρόμου”, ενώ τα ξένα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να δηλώνουν απόλυτα απαθή και απλά αναλώνονται σε ερωτήσεις του στιλ “τι συμβαίνει και σημειώνονται τέτοια σκαμπανεβάσματα στο Χ.Α.;”.

Προχθές ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,09%, χθες με απώλειες 5,48%, σήμερα με κέρδη 4,81% και αύριο ποιος ξέρει...

Περίπου η ίδια εικόνα στον FTSE, ο οποίος στις 23/1 εξασφάλισε κέρδη 5,9%, στις 24/1 γύρισε σε απώλειες 6,5% και σήμερα έκλεισε με κέρδη 6,09%

Θερμοκήπιο μεταβλητότητας ο τραπεζικός κλάδος, που συνεχίζει να συγκεντρώνει τη συντριπτική πλειονότητα κερδοσκόπων και βραχυπρόθεσμων παικτών, οι οποίοι δεν το έχουν σε τίποτα να αλλάξουν άποψη για την αγορά ακόμα και μέσα στη μέρα.

Εδώ τα φαινόμενα είναι ακόμα πιο ακραία και οι μετοχές έχουν συμπεριφορά της θεωρούμενης ακραίας περιφέρειας.

Ο τραπεζικός δείκτης προχθές έκλεισε με κέρδη 9,27%, χθες με απώλειες 9,45% και σήμερα με κέρδη 12,04%!

Ακόμα πιο επικίνδυνα τα φαινόμενα στους επιμέρους τραπεζικούς τίτλους, βούτυρο στο ψωμί των κερδοσκόπων. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή έντονα ανοδική αντίδραση βγήκε με χαμηλότερους όγκους από τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, τουλάχιστον στις μετοχές που παρουσιάζουν τις πλέον έντονες ημερήσιες μεταβολές.

Έτσι η Alpha Bank στις 23/1 διακίνησε 8.566.688 τεμ. και έκλεισε με κέρδη 10,58%. Στις 24/1 διακίνησε 10.271.163 τεμ. και έκλεισε με απώλειες 5,2%, ενώ σήμερα τα κέρδη έφθασαν το 20,71% και άλλαξαν χέρια 6.499.796 τεμ.

Περίπου η ίδια εικόνα και στη μετοχή της Εθνικής, όπου προχθές άλλαξαν χέρια 8712173 τεμ. και τα κέρδη έφθασαν το 10,58%, για να ακολουθήσουν απώλειες 13,4% και όγκος 10.308.863 τεμ., ενώ σήμερα έκλεισε με κέρδη 12,71% και συνολικό όγκο 8.148.073 τεμ.

Δεν ξέφυγε από το γενικότερο κλίμα ούτε η μετοχή της Eurobank, η οποία προχθές κέρδισε 22,77% διακινώντας 6422908 τεμ., χθες έχασε 9,82% με όγκο 6.432.060 και σήμερα επέστρεψε δριμύτερη με κέρδη 18,95% και όγκο 5.049.636 τεμ.

Οι ίδιες ακραίες καταστάσεις για τον τίτλο της Πειραιώς, ο οποίες στις 23/1 κέρδισε 10,34% με συναλλαγές 3.592.975 τεμ., χθες έκλεισε με απώλειες 11,25% και όγκο 3.982.482 τεμ. και σήμερα επέστρεψε σε κέρδη 21,13% και συναλλαγές 3.185.318 τεμ.

Στον ίδιο βηματισμό και η μετοχή του Ταχ. Ταμιευτηρίου, η οποία αφού προχθές κέρδισε 11,03% (813.970 τεμ.) χθες απώλεσε 7,18% (860.163 τεμ.) και σήμερα με 549.920 τεμ. κέρδισε 11,81%.

Η χθεσινή έντονα πτωτική συνεδρίαση μείωσε σημαντικά τη δυναμική των πωλητών, ή σήμερα υπήρξε ανακωχή πωλήσεων που επέτρεψε με μικρότερους όγκους να σημειωθούν πλέον ακραίες μεταβολές; Και σε αυτή την περίπτωση οι πωλητές θα επανέλθουν σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα τιμών; Σε αυτές τις πολύ δύσκολες ερωτήσεις θα κληθούν να απαντήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και μέχρι τότε η μεταβλητότητα θα είναι το απόλυτα κυρίαρχο στοιχείο στο Χ.Α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή ανοδική διόρθωση, της χθεσινής πτωτικής διόρθωσης, έφερε τον τραπεζικό δείκτη σε επίπεδα υψηλότερα από τα προχθεσινά, ενώ το ίδιο συνέβη για τις μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτηρίου. Αντίθετα υπολείπονται του προχθεσινού κλεισίματος ο Γενικός Δείκτης, ο FTSE, καθώς και ο τίτλος της Εθνικής.

Από εκεί και πέρα, και παρά την εντονότατη μεταβλητότητα και την αποχή των ξένων χαρτοφυλακίων, τεχνικά η σημερινή επιστροφή σε έντονα θετικό πρόσημο επανέφερε τον τεχνικό σχηματισμό αναστροφής.

Έτσι επανέρχεται το στοίχημα της ζώνης των 300 - 310 για τον 20άρη, οι 744 - 745 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, η ζώνη του 0,90 - 1 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank, τα 2,24 ευρώ για τον τίτλο της Εθνικής και η εξαιρετικά απαιτητική ζώνη του 0,63 - 0,70 ευρώ για την μετοχή της Eurobank.

Με σαφώς ηπιότερες διακυμάνσεις ο τίτλος του ΟΠΑΠ, συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις υψηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 7 ευρώ, και ελπίζει σύντομα να αναμετρηθεί με την αντίσταση των 7,70 ευρώ, στον δρόμο προς τα 8,50 ευρώ.

Παρ' όλα αυτά, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δηλώνουν απόλυτα επιφυλακτικοί και αυτό μπορεί (υπό προϋποθέσεις) να αποδειχθεί και θετικό.

Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι όχι μόνο δεν έχει πείσει η ελληνική οικονομία ότι έχει φθάσει στο τέρμα της κατηφόρας όπου έχει μπει εδώ και πολλούς μήνες, αλλά επιπλέον τα νέα μέτρα που εξυφαίνονται από την κυβέρνηση και τρόικα θα εντείνουν ακόμα περισσότερο την ύφεση και την ασφυξία στην αγορά.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι όλες οι ανοδικές προσπάθειες που γίνονται έχουν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα (γι' αυτό και χαρακτηρίζονται από τεράστια βιαιότητα), χωρίς να είναι σε θέση να αλλάξουν την αρνητική πορεία που έχει ξεκινήσει η αγορά εδώ και καιρό.
 
Αυτό το σενάριο, με βάση το οποίο εκτιμάται ότι η πλαγιοκαθοδική πορεία για το Χ.Α. θα συνεχιστεί, εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο για τα περισσότερα ξένα desks. Με την ιδέα της ελληνικής χρεοκοπίας και ενός πιστωτικού γεγονότος αρχίζουν να συμβιβάζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναφέρει δημοσίευμα του δικτύου CNBC, για δύο λόγους: αφενός δεν θα προκληθεί έκπληξη στις αγορές και αφετέρου το ποσό των εμπλεκομένων πόρων θα είναι σχετικά μικρό.

Η Nomura προειδοποιεί ότι οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το PSI έχουν προεξοφληθεί πολύ θετικά και μόλις αρχίσει να ξεδιπλώνεται η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος υπάρχει μεγάλο περιθώριο για αντιστροφή του ράλι στις περιφερειακές αγορές.

Πιστεύει ότι υπάρχουν αρκετά εμπόδια στην εθελοντική ανταλλαγή του PSI, όπως οι βραχυπρόθεσμοι κάτοχοι ομολόγων, οι κάτοχοι των CDSs, οι κάτοχοι ομολόγων που υπόκεινται στον αγγλικό νόμο αλλά και οι κάτοχοι που ισχυρίζονται ότι είναι επίσημοι δανειστές.

Επιπλέον, η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος (στο εσωτερικό και στο εξωτερικό) καθιστά την καθολική συμμετοχή μία ακόμη πιο ισχυρή προϋπόθεση.

Ως αποτέλεσμα, ο οίκος δεν πιστεύει ότι η καθαρά εθελοντική διαδικασία θα είναι επαρκής για την εξασφάλιση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο επιθυμητό επίπεδο και αντί αυτού οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της συμμετοχής και, ως εκ τούτου, πιστεύει ότι τα CDS συμβόλαια θα ενεργοποιηθούν.

“Το ευρώ πρέπει να επιβιώσει, γιατί η εναλλακτική, η διάλυση, θα οδηγούσε σε κατάρρευση που η Ευρώπη κι ο κόσμος δεν μπορούν να αντέξουν”, εκτιμά ο George Soros, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Newsweek.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο κ. Soros στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos θα τονίσει ότι “τώρα περισσότερο από ποτέ είναι πιθανόν η Ελλάδα να χρεοκοπήσει το 2012”.
 
“Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια περίοδο κακού”, σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος προβλέπει χάος και συγκρούσεις στην Ευρώπη, ενώ οι διαδηλώσεις στους δρόμους των ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε περιορισμό των κοινωνικών ελευθεριών και σε πιθανή κατάρρευση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Αντιθέτως, βλέπει ένα πολύ θετικό μέλλον για τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η Ευρώπη χρειάζεται τεράστια νομισματική χαλάρωση για να βγει από την κρίση χρέους, αλλιώς θα αποχωρήσει πιθανότατα από το ευρώ μέσα στο επόμενο ενάμισι έτος, προειδοποιεί από το Νταβός ο Nouriel Roubini.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα (αλλά όχι και η τελευταία) που θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Δεν φάνηκαν να συμμερίζονται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την εγχώρια αισιοδοξία, παρά τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, καθώς δείχνει να εξανεμίζεται η αισιοδοξία γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό PSI μετά και την άκαμπτη στάση της ΕΚΤ, η οποία δεν προτίθεται να αναλάβει τις ζημίες από την κατοχή ελληνικών ομολόγων. Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, συνεχίστηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Ιανουάριο. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του Ifo σκαρφάλωσε στις 108,3 μονάδες, από 107,3 τον Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη άνοδο στις 107,6 μονάδες.

Μικτή η εικόνα και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE, με τον Nasdaq να διαφοροποιείται θετικά λόγω των αποτελεσμάτων της Apple.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., από το ταμπλό του 20άρη, μόνος τίτλος με αρνητικό πρόσημο αυτός του Τιτάνα (-0,15%).

Από τους υπόλοιπους και θετικούς πρωταγωνιστές τα μεγαλύτερα κέρδη για Πειραιώς (+21,13%), Εθνική (+12,71%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+11,81%), Alpha Bank (+20,71%) και Eurobank (+18,95%).

Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 6% η ΔΕΗ και η Ελλάκτωρ και με μικρότερα κέρδη οι υπόλοιπες θεωρούμενες δεικτοβαρείς μετοχές.

Ασφαλώς και δεν είναι είδηση ότι από το τραπεζικό ταμπλό η μόνη μετοχή που έκλεισε με αρνητικό πρόσημο είναι αυτή της Γενικής Τράπεζας. Αλλά εδώ δεν φταίνε βέβαια η Γάλλοι, αλλά η νομοθεσία και οι αρχές που τους επιτρέπουν να διατηρούν στο ταμπλό μία μετοχή της οποίας το επίσημο free float είναι στο 1,04%!

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, άγγιξε τρεις φορές τις παρυφές των 739 μονάδων και τελικά έκλεισε στις 737,26 με κέρδη 4,81%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 64 εκατ. από τα οποία τα 2,1 αφορούσαν πακέτα.

Αντίθετη της προηγούμενης, που ήταν αντίθετη της αμέσως προηγούμενης, η τελική εικόνα με 109 ανοδικές μετοχές έναντι 56 πτωτικών και 22 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 10 έως 29,29%.

Χαμηλότερα του 20άρη, Κορδέλλου, ΕΧΑΕ, Σιδενόρ, Σωλ. Κορίνθου, AS Company, Profile, ήταν μερικές από τις μετοχές που συνδύασαν κέρδη με ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η εφαρμογή PSI είναι ο μόνος τρόπος για να διαχειριστεί το ελληνικό χρέος και να μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ τουλάχιστον, εκτιμά ο Δημήτρης Παπαριστείδης.

Από εκεί και πέρα, η χρηματιστηριακή αντίδραση των τραπεζικών μετοχών θα μπορούσε να θεωρηθεί λογική αφού είναι διαπραγματεύσιμες σε επίπεδα χρεοκοπίας.

Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει μετά. Εκτός από τις υπερπουλημένες τραπεζικές μετοχές, κάποια στιγμή η αγορά θα πρέπει να στραφεί και σε άλλους τίτλους που είναι διαπραγματεύσιμοι σε χαμηλά επίπεδα.

Η εικόνα ασανσέρ θα συνεχιστεί αφού στην εγχώρια αγορά συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται μόνο παίκτες βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, ενώ αντίθετα τα θεωρούμενα νουνεχή χαρτοφυλάκια έχουν επιλέξει τη στάση αναμονής.

Όμως, σταδιακά η συμμετοχή των εμπλεκομένων δεν αποκλείεται να αυξηθεί αν ηρεμήσουν οι ακραίες διακυμάνσεις και αυξηθεί η ορατότητα όσον αφορά το PSI. Σε αυτήν την περίπτωση, θετικό ρόλο θα παίξει ότι η αντίδραση ξεκίνησε από ιδιαίτερα χαμηλά.

Αντίθετα και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου διοίκησης της Fortius Finance, αστάθμητοι παράγοντες προβάλλουν το ασταθές πολιτικό περιβάλλον κι οι αρνητικές εξελίξεις, που θα επηρεάσουν άμεσα την εγχώρια αγορά.

------ΧΠΑ

Βίαιη επιστροφή σε θετικό πρόσημο, ενώ ο όγκος συναλλαγών υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα. Αντίθετα συνεχίστηκε η κινητικότητα στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη με έκδηλη διστακτικότητα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να γυρίσει σε υποτίμηση 0,60%, όμως μετά τις 17:00 οι τελευταίες πράξεις έγιναν με discount έως και 1,9%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9049, τιμή εκκαθάρισης 291) κινήθηκαν μεταξύ των 276,25 και των 295 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 51%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.137 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (959 δικαιώματα αγοράς και 178 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (55000 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (29609), Alpha Bank (13458), ΟΤΕ (879), Ταχ. Ταμιευτήριο (803), ΟΠΑΠ (657), Πειραιώς (1167), ΔΕΗ (930), Κύπρου (2831), Μυτιληναίο (846), ΕΧΑΕ (159), ΓΕΚ (583), MPB (749), MIG (597), Αγροτική (2586), Ελλ. Πετρέλαια (186), Τιτάνα (109), Motor Oil (104).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., στη συνεδρίαση της 25ης/1 δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις. Αντίθετα, το μόνο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων έγινε στην MPB (1.000 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι: Εθνική (15.579.547 τεμ.), ΟΤΕ (4.287.992 τεμ.), MIG (4.306.069 τεμ.), Eurobank (9.377.136 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v