Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτόξευση έως 30% σε τραπεζικές μετοχές

Κέρδη άνω του 3% σε μία συνεδρίαση που είχε εναλλαγές προσήμων. Περνά τις 300 μον. ο FTSE-20 με αιχμή τις τράπεζες. Άνοδος έως 30% σε Alpha, Eurobank, Πειραιώς. Πάνω από τα 2,4 ευρώ η ΕΤΕ. Απώλειες για 3Ε και Τιτάν.

Σε συγχρονισμό με τις διεργασίες για το PSI Plus το Χ.Α. Οι αγοραστές είχαν το προβάδισμα στα πρώτα 35-40 λεπτά της συνεδρίασης, με τις Alpha-Εurobank να υπεραποδίδουν και την Εθνική Τράπεζα να πλησιάζει τα 2,40 ευρώ. Ωστόσο, λίγο πριν από τις 12:00, οι ρευστοποιήσεις σε μη τραπεζικές μετοχές οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στο κόκκινο, παρά τα ισχυρά κέρδη των τραπεζικών τίτλων. Στη συνέχεια, επανήλθε σε θετικό έδαφος και τα κέρδη εκτινάχθηκαν για τις τραπεζικές μετοχές πάνω από το 20%.

Η αξία των συναλλαγών μάλλον ικανοποιητική, με την ΕΤΕ και την Alpha Bank να συγκεντρώνουν σχεδόν το μισό του τζίρου. Παράλληλα, θα πρέπει να συνεκτιμάται κι ο συνολικός αριθμός μετοχών (σε απόλυτο μέγεθος, λόγω της πολύ χαμηλής τιμής ανά μετοχή), που ανεβάζει τη συναλλακτικότητα σε αξιόλογα επίπεδα.

Οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις των παικτών διευκολύνονται και από το ότι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν ανοδικές τάσεις, ενώ το ευρώ επανακάμπτει προς το 1,30 δολάριο.

Αναμφίβολα, το… τρέχον ποντάρισμα σχετίζεται κυρίως με τις εξελίξεις στο μέτωπο των Alpha-Eurobank, με τη μετοχή της πρώτης να αποδίδει σχεδόν 110% από τα ελάχιστα του 0,418 ευρώ και της δεύτερης να ξεπερνά το 66% από την αρχή του έτους. Ενδιαφέρουσα και η προσπάθεια που καταβάλλεται στην Πειραιώς και στην Εθνική, με ζητούμενο για τη μετοχή της δεύτερης την ανοδική διάσπαση των 2,20-2,40 ευρώ. Μόνο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δικαιολογούνταν (πάντα κατά την εκτίμησή μας) η αύξηση θέσεων λόγω πιθανής περαιτέρω αντίδρασης προς την περιοχή των 3 ευρώ.

Άλλωστε, ο 20άρης ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 300 μονάδες, με στόχο και ισχυρή αντίσταση τη ζώνη των 320 μονάδων.

Απαραίτητα, νομίζουμε, τεχνικά σημάδια, καθώς η εν εξελίξει προσπάθεια κρύβει πολλές παγίδες και κινδύνους εγκλωβισμού. Σημειωτέον πως οι περισσότερες κινήσεις θα πρέπει να γίνονται με ορίζοντα το Τ συν 3 και με γνώμονα πως το PSI είναι αυτό που θα ωθήσει υψηλότερα ή θα οδηγήσει σε νέα διόρθωση το Χ.Α.

Η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται προς τα 3,70 ευρώ, του Μυτιληναίου περνά και πάλι πάνω από τα 3 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές και της MIG στο 0,42 ευρώ (στο 0,40 ευρώ «διπλώνει» η τιμή από τα ελάχιστα του 0,20 στις 5/10/11).

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, στις 694 μονάδες ο FT40, η ΕΧΑΕ ενισχύεται κατά 1,29% στα 3,14 ευρώ, τα Σωληνουργεία στο 0,63 ευρώ κι η Μέτκα στα 6,68 ευρώ (αλλά με μόλις 772 τεμάχια στις 11:07). Ενδιαφέρουσα η τεχνική εικόνα, όπως διαμορφώνεται για ΓΕΚ Τέρνα, Kleemann, Ελληνικά Καλώδια και Creta Farm και για ακόμη λίγες από αυτήν την κατηγορία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v