Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις τράπεζες όλα τα βλέμματα

Σε εξέλιξη το ράλι προεξόφλησης (κυρίως) στις τράπεζες με αιχμή τις Alpha-Eurobank αλλά και η ομοβροντία νέων δυσβάστακτων μέτρων. Κλειδί παραμένουν τα 2,20-2,40 για την Εθνική και οι 320 μονάδες για τον FT 20.

Καταιγίδα μέτρων στο νέο μνημόνιο, σύμφωνα με σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη, με ρητή προειδοποίηση των δανειστών για πώληση 2-3 μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων. Παράλληλα με τις εργώδεις διεργασίες στο μέτωπο του PSI Plus, το… ξεκαθάρισμα στον τραπεζικό κλάδο και με το εν εξελίξει παιχνίδι προεξόφλησης στο Χ.Α.

Εκρηκτικό μίγμα, που είτε μας αρέσει είτε όχι θα έχει άμεσες συνέπειες σε κάθε τομέα και σε κάθε δραστηριότητα της οικονομίας και της κοινωνίας. Είναι προφανές πως έχουμε εισέλθει στην τελευταία φάση του εγχειρήματος, που οδηγεί αναπόφευκτα πλέον στην... τελική λύση.

Κομμένη και ραμμένη στις βουλές, στους σχεδιασμούς και στις επιδιώξεις των δανειστών σε βάρος του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας, αλλά… Αν ανατρέξουμε λίγα χρόνια πριν από την περίοδο των δραματικών εξελίξεων στην Αργεντινή, θα θυμηθούμε πως η ποδηγέτηση ενός λαού κι η εξαθλίωσή του αποτυπώνονταν χρηματιστηριακά στην εκρηκτική ανοδική αντίδραση του δείκτη Merval.

Δυστυχώς, για την κοινωνία και τους εργαζόμενους οι αγορές κινούνται κατά κανόνα αντίθετα από τα συμφέροντά τους. Προφανώς και η περίπτωση της Αργεντινής δεν είναι ακριβώς όμοια με αυτήν στην Ελλάδα, όμως ομοιότητες και κοινά στοιχεία υπάρχουν αρκετά.

Απαραίτητη η αναφορά μας, κυρίως από ηθική σκοπιά, καθώς τα… 30άρια των τραπεζικών μετοχών γίνονται στην πλάτη των νέων μέτρων, που θα πιέσουν περισσότερο τον πολύ κόσμο.

Επώδυνη διαδικασία, όμως, από αυτήν τη στήλη, είμαστε υποχρεωμένοι να επικεντρωνόμαστε στο χρηματιστηριακό παιχνίδι και στο παρασκήνιο και όπως χθες (στο προσυνεδριακό σχόλιό μας) πρέπει να λέμε τα πράγματα ξεκάθαρα και με το όνομά τους.

Για ράλι προεξόφλησης σε Alpha - Eurobank  έκανε λόγο η στήλη χθες (στο σχόλιο στις 10:03), ανεβάζοντας τις τελευταίες συνεδριάσεις ορισμένα ενδιαφέροντα διαγράμματα μετοχών-σηματωρών, κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο.

Τον κλάδο που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά από τη στιγμή όπου οι τραπεζίτες είχαν έγκαιρα στα χέρια τους τα κρίσιμα στοιχεία από τους ελέγχους της BlackRock. Προφανώς, εκκρεμούν η σοβαρότερη παράμετρος, που σχετίζεται με το PSI Plus, τα βάρη που θα κληθούν να επωμιστούν οι ελληνικές τράπεζες κι οι αναπόφευκτες κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσής τους που θα πρέπει να γίνουν.

Από τεχνική πλευρά, παρακολουθούμε την εξέλιξη της τάσης (από τα χαμηλά το διάστημα 11-12/1), με την Εθνική στα 2,41 ευρώ, αλλά με το δίδυμο Alpha-Eurobank να κάνει τη διαφορά.

Άμεσος ο στόχος ενίσχυσης της αποτίμησης του σχήματος σε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ και βλέπουμε, συνεκτιμώντας και τη φυσιολογική κατοχύρωση θέσεων και λόγω Σαββατοκύριακου.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το ύψος των θέσεων που θα διακρατηθούν (με προοπτική μέχρι και τη συνεδρίαση της 31ης/1) αλλά και όσων ενδεχομένως ανοιχτούν σήμερα. Στην περίπτωση μάλιστα όπου ο 20άρης κάνει μία πολύ βασική προϋπόθεση, δηλαδή την πειστική ανοδική διάσπαση των 320 μονάδων, κάτι στο οποίο αναφέρεται εδώ και καιρό η eZMarket.

Με την Εθνική πάνω από τα 2,20-2,40 ευρώ, έχουμε μία ισχυρή βασική συνθήκη για το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι μας. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από το αν ο Ftse20 διασπάσει πειστικά το 320άρι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v