Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA:Κατοχύρωση κερδών από τους επενδυτές

Η αρχική άνοδος στις τράπεζες ώθησε τον FTSE-20 έως τις 330-335 μονάδες όπου και κατοχυρώθηκαν οι πρώτες σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες. Κλειδί οι 330 μον. για τον 20άρη και τα 2,43 ευρώ για την ΕΤΕ.

Τρελά πράγματα, σημεία και τέρατα, γίνονται και σήμερα στο ταμπλό. Το παιχνίδι προεξόφλησης συνεχίζεται με ακραίους ρυθμούς, ο FTSE-20 αντιδρά προς τις 330 μονάδες και οι τράπεζες (κυρίως) επιδίδονται σε έναν άνευ προηγουμένου ανοδικό… εκτροχιασμό.

Το ότι στα πρώτα 25 λεπτά οι συναλλαγές έφταναν τα 20 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα 11 μόνο στην Εθνική και στην Alpha Bank δίνει μια αίσθηση του μεγέθους όσων διαδραματίζονται κυρίως στο παρασκήνιο.

Έως τα 2,66 ευρώ αντιδρούσε νωρίτερα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, την ώρα όπου η χρηματιστηριακή αξία της Alpha Bank διαμορφωνόταν στα 721,26 εκατ. και της Eurobank στα 523,09 εκατ. ευρώ. Περίπου στο 1,2 δισ. ευρώ η αποτίμηση του υπό συγχώνευση τραπεζικού σχήματος και ο πρώτος στόχος που είχε τεθεί (του 1 δισ. δηλαδή) έχει επιτευχθεί από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης.

Κατά 23% αντιδρά η μετοχή της Πειραιώς, κατά 18% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κατά 25% της Eurobank και ο κλαδικός δείκτης βρίσκεται σε διαδικασία αναστροφής (όσον αφορά το διάστημα των 52 εβδομάδων), με υψηλή συναλλακτικότητα και κατακόρυφη αύξηση συναλλαγών.

Είναι προφανές πως μεγάλο μέρος του τζίρου αφορά insiders. Εξίσου σημαντικό, όμως, το ότι σχετίζεται με καθαρά βραχυπρόθεσμο και κερδοσκοπικό χρήμα. Από τις μη τραπεζικές μετοχές, και σήμερα έχουμε ενδείξεις για το ποιοι αναμένεται να είναι μεταξύ των πιθανών παικτών της επόμενης ημέρας. Κατ' αρχάς, ο Μυτιληναίος, η μετοχή του οποίου ενισχύεται 4,52% προς τα 3,24 ευρώ, με αυξημένο τζίρο.

Η ΔΕΗ, όπου σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, η θέση του χαρτοφυλακίου Silchester θα πρέπει να υπολογίζεται στο 15%, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ήδη δρομολογημένες εξελίξεις στον χώρο της ενέργειας με επίκεντρο τη ΔΕΗ.

Σε ποσοστό 5,17%, στο 0,425 ευρώ, αντιδρά η μετοχή της MIG, διπλώνοντας ουσιαστικά από την ιστορική ελάχιστη τιμή του 0,20 ευρώ, η οποία καταγράφηκε στις 5 Οκτωβρίου 2011.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια τραβούν και σήμερα την προσοχή συγκεκριμένων παικτών. Στη ΓΕΚ Τέρνα και στην Τέρνα Ενεργειακή γίνονται συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές, ενώ και σε Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου παρουσιάζεται σχετικό ενδιαφέρον.

Το ενδιαφέρον είναι πως η αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνεται τη στιγμή όπου ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Βιέννης ενισχύεται κατά 3,64% και του Άμστερνταμ κατά 1,06%, με ανάλογα ποσοστά και σε πολλές άλλες αγορές.

Ωστόσο, στη ζώνη των 330 - 335 μονάδων θα πρέπει να περιμένουμε τον πρώτο γύρο κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, που θα οδηγήσει χαμηλότερα την Alpha προς το 1,20, τη Eurobank προς το 0,84 και την ΕΤΕ προς τα 2,40 ευρώ.

Εάν η φυσιολογική κι αναμενόμενη ενδοσυνεδριακή διόρθωση δεν πιέσει τον 20άρη χαμηλότερα της μέχρι τώρα ελάχιστης τιμής των 311,01 μονάδων, τότε η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον για τους αγοραστές. Ειδάλλως, θα πρέπει να αρκεστούμε στην κατοχύρωση των κεκτημένων, εν όψει Σαββατοκύριακου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v