«Ασπίδα» ΕΚΤ και ELA για τράπεζες

Φρανκφούρτη και Τράπεζα της Ελλάδος θωρακίζουν τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη μπαίνουν τα 18 δισ. ευρώ από το Τ.Χ.Σ. σε 4 τράπεζες. Πώς λύνονται τεχνικά ζητήματα.

«Ασπίδα» ΕΚΤ και ELA για τράπεζες
Υπό την ασπίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραμένει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα καθώς η Φρανκφούρτη και η Αθήνα όχι μόνο διευκρίνισαν ότι η παροχή ρευστότητας συνεχίζεται, αλλά τακτοποίησαν και με διαδικασίες-εξπρές διαδικαστικά προβλήματα που ανέκυψαν λόγω καθυστερήσεων στην ανακεφαλαιοποίηση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ανακοινώσεις και δηλώσεις στελεχών της κατόπιν δημοσιευμάτων κατέστησε σαφές ότι η ίδια και το ευρωσύστημα συνεχίζουν να στηρίζουν τις ελληνικές τράπεζες, διασφαλίζοντας τη ρευστότητά τους.

Όπως διευκρίνιζαν, εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι δυνατόν να διατεθούν οι στάνταρ μηχανισμοί επαναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν Έκτακτη Βοήθεια Ρευστότητας (ELA) που παρέχει η εθνική κεντρική τράπεζα.

Άλλωστε, η παροχή ρευστότητας σε αυτές από τον ELA και την Τράπεζα της Ελλάδος γίνεται κατόπιν συνεννόησης και έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εδώ και μήνες, διευκρινίζουν στελέχη των ελληνικών τραπεζών.

«Εν αναμονή της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που έχουν υποστεί σοβαρή επιδείνωση κεφαλαίων εξαιτίας του πρόσφατου «κουρέματος» PSI, ορισμένες από αυτές μετακινήθηκαν προσωρινά στον ELA.

«Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, και πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα, οι τράπεζες θα επανακτήσουν πρόσβαση στους στάνταρ μηχανισμούς του ευρωσυστήματος».

Στην πράξη, ανέφεραν στο Euro2day τραπεζικές πηγές, πρόκειται για τεχνικό ζήτημα που έχει σχέση με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς του ευρωσυστήματος χωρίς πρακτική σημασία σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα των τραπεζών.

Και αυτό επειδή την προσεχή Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη θα ολοκληρωθεί η εισφορά των 18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις 4 συστημικές τράπεζες. Έτσι, θα λυθεί το όποιο προσωρινό θέμα υπάρχει με όσες εμφανίζουν αρνητικά ίδια κεφάλαια. Με το που θα πάρουν οι τράπεζες τα λεφτά θα επανακτήσουν πρόσβαση στους συνήθεις μηχανισμούς της ΕΚΤ.

Τα χρήματα είναι ήδη στη διάθεση του ΤΧΣ με τη μορφή ομολόγων EFSF τα οποία έχουν την υψηλότερη βαθμολόγηση από τους οίκους αξιολόγησης (ΑΑΑ). Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να δοθούν από τις ελληνικές τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε η τελευταία να τους παράσχει ρευστότητα και μάλιστα σχεδόν στο άρτιο. Για κάθε ομόλογο, δηλαδή, αξίας 100 ευρώ παίρνει μετρητά σχεδόν 100 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στον λογαριασμό που διατηρεί το ταμείο στην ΤτΕ βρίσκονται ήδη κεφάλαια κοντά στα 26 δισ. ευρώ.

Draghi: Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ 

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Mario Draghi δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτιμά σαφώς να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, προσθέτοντας πάντως ότι δεν είναι η δουλειά του να αποφασίσει τι θα γίνει.

«Θέλω να πω ότι έχουμε μεγάλη προτίμηση στην εκδοχή να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη», δήλωσε.

«Δεδομένου ότι στη συνθήκη δεν προβλέπεται τίποτα για έξοδο (από το ευρώ), είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο δεν μπορεί να αποφασίσει η ΕΚΤ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v