Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια αντεπίθεσης στο Χρηματιστήριο

Ισχυρή άνοδο σημειώνει το ΧΑ παρά την ανησυχία για τις εξελίξεις σε Ελλάδα-Ισπανία. Ανω του 6% οι αποδόσεις ομολόγων Μαδρίτης, Μιλάνου. Ιστορικό χαμηλό για Bund. Κέρδη άνω του 10% για ΕΤΕ, ΟΤΕ, Alpha, EFG.

Στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων παραμένει η Ελλάδα. Τα μηνύματα που έρχονται από κάθε πλευρά των δανειστών είναι όλο και πιο ξεκάθαρα. Ενδεικτική αυτής της στάσης που ακολουθείται από όλο και περισσότερους Ευρωπαίους είναι η νέα παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ στον Κάρολο Παπούλια.

Το μήνυμα που έρχεται από το Βερολίνο μπορεί να ακούγεται μονότονο, γίνεται ωστόσο όλο και πιο έντονο από δήλωση σε δήλωση.

Στην εκλογή λειτουργικής κυβέρνησης προσβλέπουν οι Γερμανοί προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παρουσία της Ελλάδας στην ευρωζώνη και να μην ενεργοποιηθούν μηχανισμοί εκτροπής.

Είναι ενδεικτικό πως σχεδόν ταυτόχρονα οι αγοραστές απέκτησαν προβάδισμα από το Χ.Α., μέχρι τη Μαδρίτη. Ο Ftse 20 ενισχύεται κατά 2,92% στις 204,13 μονάδες και ο Γενικός Δείκτης κατά 2,14% στις 548.

Στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης η είδηση πως εξετάζεται η απαγόρευση του short selling μετά από σχετικό αίτημα των ίδιων των τραπεζών αλλάζει άρδην το σκηνικό. Είναι επίσης ενδεικτικό πως από τις 12.30 και μετά το ευρώ κινείται οριακά στο 1,270 δολάριο.

Όλα αυτά διαδραματίζονται τη στιγμή που η Moody’s υποβαθμίζει 16 ισπανικές τράπεζες, τα επισφαλή δάνεια στις ισπανικές τράπεζες εκτινάσσονται στα 148 δισ. ευρώ το Μάρτιο -σε υψηλά 18 ετών-, οι δε τοξικές τοποθετήσεις της JP Morgan υπολογίζοντα, σύμφωνα με τους F.T., σε 100 δισ. δολ.

Ραγδαίες οι εξελίξεις σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της ευρωζώνης, μετά μάλιστα και την τελευταία κίνηση της Moody’s να υποβαθμίσει τέσσερις περιφέρεις της Ισπανίας, με πρώτη και καλύτερη την αυτόνομη περιφέρεια Καταλονίας.

Η υποβάθμιση της Καταλονίας αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς είναι η δεύτερη (σε όρους ΑΕΠ) έπειτα από αυτήν του κέντρου (της Μαδρίτης).

Με την Ισπανία στο κόκκινο, οι Ευρωπαίοι το τελευταίο που θα ήθελαν θα ήταν μια απέλπιδα κίνηση της Αθήνας, ένα άλμα στο κενό, όπως αναφέρουν γερμανόφωνα ΜΜΕ.

Όλο αυτό το κλίμα θεωρείται βέβαιο πως θα εντείνεται όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές και για να επανέλθουμε στα καθ’ ημάς εντείνονται οι διεργασίες στα πολιτικά κόμματα και σχηματισμούς σε μια ευαίσθητη συγκυρία, όπου τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού βυθίζονται.

Σε σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη σημειώνεται πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών διαγράφεται νέα βουτιά εσόδων που υπερβαίνει το 15% και αγγίζει ακόμα και το 20%, με βάση ορισμένες πηγές, το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό, οι τράπεζες έχουν τον πρώτο λόγο στην προσπάθεια αντίδρασης αλλά πολύτιμες βοήθειες δίνονται από ΟΤΕ, ΔΕΗ, αλλά και από Coca Cola 3Ε, Τιτάν, MIG, Βιοχάλκο.

Προς το 1,30 ευρώ η Εθνική Τράπεζα, 10,84% ενισχύεται η Alpha Bank, 12,16% ο ΟΤΕ, 6,49% η ΔΕΗ, 9,68% η Eurobank, ενώ ακολουθούν Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Πειραιώς και Μυτιληναίος, Motor Oil, Βιοχάλκο.

Λίγο πριν από τις 14.30 ο τζίρος προσέγγιζε τα 32 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα περισσότερα, 12,9 εκατ. ευρώ, είχαν αλλάξει χέρια στον ΟΠΑΠ, που διορθώνει κατά 2,27% στα 4,30 ευρώ. Άλλα 5,7 εκατ. ευρώ είχαν γίνει στην Εθνική Τράπεζα, άλλα 2,2 στην και 2,7 στον ΟΤΕ.

Στα ύψη τα... ασφαλή ομόλογα

Οι επενδυτές, πάντως, στρέφονται ξανά στις ασφαλείς τοποθετήσεις όπως το γερμανικό bund. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 1,395%. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών Treasuries χθες άγγιξαν νέο ιστορικό χαμηλό, στο 1,68%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών τίτλων της Ιαπωνίας κατρακύλησαν στο χαμηλότερο επίπεδο 9 ετών, στο 0,83%.

Στον αντίποδα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας ακολουθούν και πάλι την ανιούσα, σε επίπεδα που χαρακτηρίζονται μη βιώσιμα (6,39% και 6,05% αντιστοίχως). Ενδεικτικό της τάσης είναι ότι οι αναλυτές και ο ξένος Τύπος δεν αναφέρονται πλέον στα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης, αλλά στα… «μεσογειακά» (Mediterranean) ομόλογα.


Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v