Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αντίδραση των καταπιεσμένων στο Χ.Α.

Χρειάστηκε να δοκιμάσει η αγορά ιστορικά χαμηλά 22 και πλέον ετών για να δούμε μια αξιοπρόσεκτη αντίδραση, τεχνικού πάντως χαρακτήρα. Πρωταγωνιστές της ανόδου, οι καταπιεσμένοι των προηγούμενων ημερών, τράπεζες, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Χρειάστηκε η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. να υποχωρήσει στα 21,7 δισ ευρώ και δεκάδες τίτλων να σημειώσουν αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά, προκειμένου η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας να δώσει μία αξιοπρόσεκτη αντίδραση και μάλιστα με σχετικά αυξημένες συναλλαγές.

Επικεφαλής της αντίδρασης οι καταπιεσμένοι των προηγούμενων ημερών, όπως ΟΤΕ και ΔΕΗ, αλλά και επιλεγμένο κομμάτι του Τραπεζικού κλάδου.

Αντίθετα και στην σημερινή συνεδρίαση, έδειξαν ότι έχουν σταθερό πωλητή οι Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ, με τον δεύτερο να προσεγγίζει επικίνδυνα τα ιστορικά του χαμηλά, ενώ συνεχίστηκε η πίεση στην MPB, μετά τις εξελίξεις όσον αφορά την κεφαλαιακή της ενίσχυση.

Έτσι οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας θα κληθούν να δείξουν αν η σημερινή αντίδραση ήταν καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, ή υπήρξαν και κάποια επικίνδυνα πονταρίσματα με φόντο τις προσδοκίες για αλλαγές στις πολιτικές ισορροπίες.

Όμως αυτό το δεύτερο εμπεριέχει σημαντικότατους κινδύνους, καθώς ο χρόνος για την διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών θεωρείται χρηματιστηριακά μακρύς και την ίδια ώρα το διεθνές περιβάλλον επιδεινώνεται επικίνδυνα.

Από την άλλη, θεωρείται δεδομένο πως ακόμα και αν προκύψει κάποιος συσχετισμός δυνάμεων που να έχει αριθμητική προβολή σε Κυβερνητική αυτοδυναμία, η προώθηση των καυτών θεμάτων θα απαιτήσει αρκετό χρόνο, μεταθέτοντας όλες τις εξελίξεις για μετά το Καλοκαίρι, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα ανοιχτά μέτωπα της οικονομίας.

Επίσης η αύξηση της δύναμης των αντιμνημονιακών κομμάτων αποτελεί ένα σημείο αναφοράς ως προς τη δυνατότητα αποδοχής, από την Κοινωνία, άλλων δύσκολων μέτρων ή προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να αναφερθεί ότι η σημερινή αντίδραση, εξελίχθηκε σε ένα δύσκολο περιβάλλον, όταν μάλιστα αρκετά από τα ξένα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να μειώνουν, επιθετικά, θέσεις, πιεζόμενα από το αυξημένο “country risk”.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε “CCC” από “B-" προχώρησε χθες βράδυ ο οίκος Fitch. Όπως αναφέρει, η υποβάθμιση της αξιολόγησης της Χώρας αντανακλά το αυξημένο ρίσκο η Ελλάδα να μην καταφέρει να διατηρήσει τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι στην σημερινή συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, το “κάρο της αντίδρασης” το τράβηξε η μετοχή του ΟΤΕ, προερχόμενη από συνεχή ιστορικά χαμηλά, παρά την υποβάθμιση τα μακροπρόθεσμης αξιολόγησης από την Fitch, μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας, σε “Β-“ από “ΒΒ”. Οι αξιολογήσεις του Οργανισμού παραμένουν υπό αρνητική παρακολούθηση (rating watch negative).

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στην σημερινή προσπάθεια αντίδρασης, δεν συμμετείχε το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να είναι περισσότεροι από αυτούς με θετικό.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται το μπαράζ των αρνητικών δημοσιευμάτων – εκτιμήσεων που έχουν σαν στόχους Ελλάδα και Ισπανία.

Σύμφωνα με το Reuters, Βρετανική εκτυπωτική εταιρεία δηλώνει έτοιμη να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Ελλάδας –σε περίπτωση που βγει από το ευρώ- να τυπώσει δραχμές. H εταιρεία “De La Rue”, όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής εθνικών νομισμάτων.

Οι διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες συνεργάζονται με τις Ευρωπαϊκές αρχές πάνω σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης ώστε να συνεχίσει η ροή φαρμάκων προς την Ελλάδα, ακόμα και αν η Χώρα βγει εκτός ευρώ. Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγές του κλάδου, οι συζητήσεις έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

“To GREXIT είναι ένας πολύ άσχημος όρος γι' αυτό που μπορεί να γίνει σύντομα μια άσχημη πραγματικότητα: η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη”: Σε αυτό αναφέρεται νέο τεύχος του Economist.

Οι Τράπεζες θα επιβιώσουν από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρει σε ανάλυσή της η Citigroup. Όπως επισημαίνει, μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είναι διαχειρίσιμη από τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες και μπορεί να επηρεάσει έκθεση των Τραπεζών στην Ελλάδα μέχρι 410 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, εκτιμά ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της έκθεσης (μέχρι και 360 δισ. ευρώ ή το 87% του συνόλου), ανήκει στον επίσημο τομέα. Θεωρεί ότι τα υπόλοιπα αφορούν στον ιδιωτικό κλάδο: 15 δισ. ευρώ στις CASA, SocGen, Τράπεζα Κύπρου και Cyprus Popular, οι οποίες έχουν είτε θυγατρικές είτε υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Άλλα 5 δισ. ευρώ στις Ελληνικές Τράπεζες, 20 δισ. ευρώ σε άλλες Ευρωπαϊκές Τράπεζες και 15 δισ. ευρώ σε άλλους επενδυτές.

Στην περίπτωση που η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αποτελέσει γεγονός, όλα τα βλέμματα θα στραφούν στα ρίσκα μετάδοσης στην Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Με κατάλληλους δημοσιονομικούς πόρους και με τη βοήθεια της ΕΚΤ, η μετάδοση στην Ιταλία και την Ισπανία λογικά θα είναι διαχειρίσιμη.

Η Citi τονίζει ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να διοχετεύσει άλλα 800 δισ ευρώ σε ρευστότητα για να στηρίξει πιθανή φυγή καταθέσεων και για την αναχρηματοδότηση του χρέους των Τραπεζών και των υπολοίπων Κρατών.

Επίσης ίσως αξίζει αναφοράς η είδηση, σύμφωνα με την οποία, με ρυθμούς ρεκόρ συσσωρεύουν ασφάλιστρα κινδύνου έναντι του Γερμανικού χρέους οι επενδυτές, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Ένδειξη, ότι οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για το ενδεχόμενο να πληγεί και η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης από την επιδείνωση της κρίσης χρέους. Το ύψος των καθαρών θέσεων σε Γερμανικά CDS συνεχίζει να κινείται ανοδικά για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, ενώ από τις 11 Μαΐου έχει αυξηθεί κατά 260 εκατ. δολάρια, στα 20,5 δισ. δολάρια, έναντι 16,1 δισ. δολ. τον περασμένο Ιούνιο.

Επίσης, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναθεώρησαν καθοδικά τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Κινεζικής οικονομίας στον απόηχο των τελευταίων οικονομικών στοιχείων από τη Χώρα που έδειξαν επιβράδυνση της οικονομίας τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί ανάλογες εκτιμήσεις από τις JP Morgan Chase και UBS AG.

Η Κινεζική Κυβέρνηση ενδεχομένως να προχωρήσει με επιπλέον μειώσεις στα ελάχιστα υποχρεωτικά αποθεματικά των Τραπεζών και να δρομολογήσει νέα μέτρα τόνωσης μειώνοντας τα επιτόκια, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς στον Τραπεζικό δανεισμό και επιταχύνοντας τις διαδικασίες για την έγκριση επενδύσεων, εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Βαρύ το κλίμα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, με την Ισπανία στο επίκεντρο των ανησυχιών και την Ιταλία να ακολουθεί από κοντά, όπως δείχνουν και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των δύο Κρατών, ενώ απόλυτα διστακτικά ξεκίνησε και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο NYSE.

Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s υποβάθμισε τις αξιολογήσεις τεσσάρων επαρχιών της Ισπανίας και πιο συγκεκριμένα υποβάθμισε την επαρχία της Καταλονίας σε “Ba1” από “Βaa3”, την Εξτρεμαδούρα σε “Βaa1” από “A3”, την Μούρθια σε “Ba1” από “Baa2” και την Ανδαλουσία σε “Baa2” από “A3”. Το outlook είναι αρνητικό και για τις τέσσερεις περιοχές.

Επίσης σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας 16 Ισπανικών Τραπεζών (αλλά και της Santander UK PLC, θυγατρικής της Banco Santander στη Βρετανία) έως και τρεις βαθμίδες προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's.

To outlook για δέκα από αυτούς τους ομίλους είναι αρνητικό, ενώ επτά Τράπεζες παραμένουν υπό εξέταση για μελλοντική περαιτέρω υποβάθμιση.

Μετά από αυτήν την απόφαση, καμία Ισπανική Τράπεζα δεν έχει βαθμολόγηση μεγαλύτερη του “Α3”.Στο 8,7% αυξήθηκαν τα επισφαλή δάνεια στην Ισπανία τον Μάρτιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1994, και διαμορφώθηκαν σε 148 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ισπανίας.

Τον Φεβρουάριο τα επισφαλή δάνεια ανέρχονταν στο 8,3%.Την επαναφορά της απαγόρευσης του “short selling” εξετάζει η Ισπανία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έντονες πιέσεις στις Αγορές αποκαλύπτουν δημοσιεύματα του Ισπανικού Τύπου.
 
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα “Cinco Dias”, επικαλούμενη Τραπεζικές πηγές, αναφέρει ότι οι Τράπεζες της Χώρας ζήτησαν από την Ισπανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, CNMW, να επαναφέρει την απαγόρευση του “short selling” όσον αφορά τις μετοχές των Ισπανικών Τραπεζών.

Η εκπρόσωπος της CNMW πάντως, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους κανόνες που επιβάλει η Ισπανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Επιφυλακτικοί οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές, επισημαίνουν την αποστροφή ρίσκου που επικρατεί στις Αγορές και η οποία έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των Γερμανικών ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, όπως και τα 10ετή Βρετανικά ομόλογα.

Εκτιμούν ότι η προσοχή των Αγορών θα στραφεί στη συνάντηση των G8 στο Camp David, για περισσότερες ενδείξεις, εν μέσω κορύφωσης της Ευρωπαϊκής κρίσης κι ενώ ο ίδιος ο Wolfgang Schaeuble προειδοποίησε ότι η κρίση θα πάρει παράταση για τουλάχιστον μια ακόμα 2ετία.

Επιστρέφοντας στα δικά μας αξίζει να επισημανθεί η σχετική αύξηση της μικτής αξίας συναλλαγών, που πρέπει να αποδειχθεί ότι πρόκειται για ουσιώδες αγοραστικό ενδιαφέρον και όχι απλά για μία ευκαιρία ρευστοποιήσεων που αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο από τους εν δυνάμει πωλητές.

Για τους λάτρεις των στατιστικών, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που έληξε, ήταν η πέμπτη συνεχόμενη πτωτική, που αφαίρεσε 10,10% από τον Γενικό Δείκτη και 10,56% από τον Τραπεζικό. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στο 19,15% και 21,41% αντίστοιχα.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, σαφώς λιγότεροι οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη, όπου με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι MPB (-9,23%), Ελλάκτωρ (-6,83%) και ΟΠΑΠ (-2,5%), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+10,12%) και ΟΤΕ (+9,46%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 7% ακολούθησαν οι Εθνική, ΔΕΗ και Eurobank και με μικρότερα κέρδη οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 10.55 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 555,02 μονάδες (14.44) και έκλεισε τελικά στις 550,13 με κέρδη 2,54%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 59,6 εκατ. από τα οποία, όμως, τα 13,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (Εθνική, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo).

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές έναντι 68 πτωτικών, 27 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 4%, αλλά και άλλοι 24 με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

H επίθεση από όλα τα μέρη συνεχίζεται με δηλώσεις, υποβαθμίσεις και δημοσιεύσεις και φυσικά το φταίξιμο είναι όλο δικό μας και έχουμε κάνει ότι είναι δυνατόν για να βρεθούμε στο “worst case scenario”, τονίζει με έμφαση το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
 
Αποτέλεσμα όλοι οι European Prime Dealers να κόψουν την χρηματοδότηση σε ελληνικές μετοχές μέχρι η κατάσταση να ισορροπήσει κάτι που επηρεάζει ακόμα περισσότερο την εγχώρια Αγορά με τους αναγκαστικούς πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο.

Σήμερα η Saxo που είναι και η πιο γνωστή στην Ελλάδα με αρκετούς πελάτες, ρευστοποίησε τα τελευταία εναπομείναντα χαρτοφυλάκια που δεν έχουν το 100% της κάλυψης, ενώ οι υπόλοιποι Brokers απαγόρεψαν τις αγορές μέχρι το κλίμα να σταθεροποιηθεί.

Ο φόβος για αλλαγή νομίσματος τρομάζει τους πάντες και ακόμα περισσότερο αυτούς.

Το καλό είναι πως η Αγορά πλέον δεν θα έχει “αέρα” και το όποιο γύρισμα θα είναι με “cash” ενώ το κακό είναι όσοι έχουν πουλήσει δεν θα μπορέσουν να μπουν έγκαιρα στην Αγορά αν αυτή κάποια στιγμή γυρίσει.

Τα μόνο Ελληνικό με “volume” που έμεινε είναι το “ADR” της Εθνικής στην Αμερική που λογικό είναι να σηκώσει όγκους ενώ πολλοί πιθανόν να οδηγηθούν στο Ελληνικό παράγωγο.

Στα τεχνικά τώρα, ο FTSE συνέχισε την διολίσθηση “γλύφοντας” την κάτω μεριά της “σφήνας” που πλέον είναι στο 195-194 ενώ διάσπαση της μπορεί να μας φέρει στο 186.

Κύρια αντίσταση το 206-207 που διάσπαση μπορεί να δώσει σοβαρή αντίδραση προς το 216 (κύρια αντίσταση), από “short covering” και μόνο, μιας και η Αγορά είναι στην πιο υπερπουλημένη φάση της.

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η περίπτωση του ΟΠΑΠ που διέσπασε καθοδικά τα 4,50 ευρώ και ο τίτλος έρχεται αντιμέτωπος με το επίπεδο 4,14 ευρώ που είναι και το ιστορικό χαμηλό το 2001 και που θα μπορούσε να δώσει αντίδραση.

Τα 5 ευρώ είναι πλέον αντίσταση και σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για κάποιο αγοραστικό σήμα.

Πωλητής το Capital καθώς αδειάζει αδιακρίτως το ποσοστό που του έχει μείνει αποεπενδύωντας τελείως την θέση του.

Αγοραστής μέχρι πριν από λίγο διάστημα (δεν ξέρουμε αν αυξάνει θέσεις) το sichester fund.Στην περίπτωση του Γερμανικού DAX, έχει πολλές πιθανότητες να είναι καθ΄ οδόν προς τις 6150 μονάδες. Το 6360 έχει γίνει κύρια αντίσταση ενώ το 6423 είναι το “stop” στα “short intraday positions”.

Επόμενη σημαντική στήριξη πέριξ του 6200.Στον S&P 500, η διάσπαση του 1317 επιβάρυνε το διάγραμμα, μετατρέποντας σαν πρώτη αντίσταση τις 1312 μονάδες. Σε περίπτωση που δοκιμάσει την περιοχή του 1290-1280 καλό θα ήταν τα “short” να κάνουν διαχείριση θέσης περιμένοντας αντίδραση για καλύτερες τιμές.

Κοντινές στηρίξεις στις 1299 και 1296 μονάδες, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ.
 
Καθοδικό “φλιπεράκι” θυμίζει τις τελευταίες συνεδριάσεις το Ελληνικό Χρηματιστήριο με τις έντονες ρευστοποιήσεις να προκαλούν συνεχόμενες καθοδικές “καραμπόλες” στα θεσμικά χαρτοφυλάκια ενώ άκρως αρνητικά στις διαχειριστικές ποσοστώσεις λειτουργούν και τα μοντέλα απεξάρτησης από τις αλλαγές στον MSCI, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Γενικός Δείκτης διέσπασε καθοδικά τις 550 μονάδες (επέστρεψε σήμερα οριακά ψηλότερα) βάζοντας πλέον ως στόχο τις 510 μονάδες, επίπεδα που αντιπροσωπεύουν τη διετία 1990-1992.

Από τους επιμέρους τίτλους ισχνά θετικά στοιχεία δείχνουν τα βραχυχρόνια διαγράμματα της Alpha Bank, όπου διακρατεί το επίπεδο στήριξης των 0,66 με 0,7 ευρώ, της Eurobank με τη στήριξη του 0,45€, του Ταχ. Ταμιευτηρίου με τα 0,3€ και του Τιτάνα, όπου συντηρείται πάνω από τα 13,5 με 13,2 ευρώ.

Αναφέρονται κυρίως τα θετικά διαγράμματα γιατί αποτελούν εξαίρεση στο καθοδικό κανόνα, καθώς τα περισσότερα “χαρτιά” καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά “φιμώνοντας” οποιαδήποτε νύξη για πιθανά υγιή οικονομικά στοιχεία.
 
Σημαντική αλλαγή σκηνικού έχουμε τις τελευταίες μέρες και στους διεθνείς δείκτες με το Γερμανικό δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης DAX 30 να έχει διασπάσει καθοδικά τις 6400 και να βαδίζει προς τη τριπλή στήριξη των 6180-6065-6000 μονάδων ενώ ο Αμερικανικός δείκτης S&P 500 έχει προσεγγίσει επικίνδυνα την περιοχή στήριξη των 1300 με 1292 μονάδων χάνοντας μέσα σε 11 συνεδριάσεις σχεδόν 100 μονάδες.

Ο κ. Μάνθος, εκτιμά ως πολύ πιθανή μια ανοδική αντίδραση την ερχόμενη εβδομάδα ενόψει και της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής (23/5). Η επίδραση της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI και το κλίμα αβεβαιότητας που συνεπάγεται η προεκλογική αναμονή δημιούργησαν νέες πιέσεις στην Αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Οι πολιτικές εξελίξεις στη Χώρα εξακολουθούν να αποτελούν έναν από τους βασικούς “καταλύτες” για την πορεία όχι μόνο του Χρηματιστηρίου Αθηνών αλλά και των διεθνών Κεφαλαιαγορών.Οι τεχνικοί δείκτες εξακολουθούν να παραμένουν σε ζώνες σφοδρών υποτιμήσεων χωρίς κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση συντηρώντας ψηλά το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των πιέσεων.

Εκτιμάται ότι η Αγορά δεν “ακουμπάει” πλέον σε κάποια θεμελιώδη και η επενδυτική συμπεριφορά καθορίζεται από ψυχολογικές παρορμήσεις που έχουν την αφετηρία τους στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.Στον μήνα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές το κυρίαρχο χαρακτηριστικό θα είναι η διατήρηση μιας ρευστής εικόνας για την οικονομία και την Αγορά, επιτείνοντας την νευρικότητα που πηγάζει από τις αβεβαιότητες και την επιφυλακτικότητα που θα συνεχίζουν να διακατέχουν τους επενδυτές.

Παρά τις βραχυπρόθεσμες υποτιμημένες ζώνες τιμών η πίεση που συστηματικά διοχετεύεται στην εγχώρια Αγορά δεν αφήνει περιθώρια σημαντικών αντιδράσεων. Την ίδια στιγμή παρατηρείται η πλήρης αποκοπή της Αγοράς από τα θεμελιώδη των Επιχειρήσεων και η ασύμμετρη συμπεριφορά μεταξύ αποτελεσμάτων και χρηματιστηριακής τάσης.Συνίσταται πολύ μεγάλη διαχειριστική πειθαρχία ειδικά σε κινήσεις που δεν είχαν κάποιο θετικό αποτέλεσμα και αποφυγή λήψης υπέρβαρων θέσεων.

Η δυναμική της πτώσης παραμένει ισχυρή και η προσφορά δεν παρουσιάζει σημεία εκτόνωσης που θα διευκόλυναν κάποια τοπική αντίδραση. Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Χατζηδάκη, η σημερινή αντίδραση ήταν καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, λόγω των σφοδρών υποτιμήσεων των τιμών, που δεν αποκλείεται να έχει μικρή συνέχεια.

“Αναζητούμε ενδείξεις από τον τζίρο ή την αποφόρτιση των έντονων αρνητικών προσήμων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη προκειμένου να αναθεωρήσουμε έστω και βραχυπρόθεσμα την στάση μας”, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., που επισημαίνει πως δεν υπάρχει κάτι επί του παρόντος που να επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας που εξελίχθηκε σε ανοδική αντίδραση, χωρίς να ενισχυθούν ιδιαίτερα οι συναλλαγές, στα Σ.Μ.Ε. του 20αρη.

Το συμβόλαιο Ιουνίου με διαθέσεις υποαπόδοσης σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μείωσε το premium στο 0,75%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5366, τιμή εκκαθάρισης 203,25), κινήθηκαν μεταξύ 195 και 206,75 μονάδων.

Λίγες αγορές, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (15500 ΟΤΕ, 33200 Ταχ. Ταμιευτήριο, 85600 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (18367), Alpha Bank (12603), Πειραιώς (564), Κύπρου (4848), ΔΕΗ (736), ΓΕΚ (139), Μυτιληναίο (159), ΟΤΕ (1560), ΟΠΑΠ (1526), MPB (1152), Coca-Cola (107), Ταχ. Ταμιευτήριο (107).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 18/5 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (632366 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (21711202 τεμ.), Eurobank (8577719 τεμ.), Πειραιώς (7087304 τεμ.), MPB (8506364 τεμ.), MIG (4849184 τεμ.), ΟΤΕ (4244150 τεμ.), Alpha Bank (7631544).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v