Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόλλησε στα αβαθή η Σοφοκλέους

Διαδικαστικού χαρακτήρα η συνεδρίαση στο ΧΑ με τον ΓΔ να αλλάζει 7 φορές πρόσημο. Μειώνεται η πιθανότητα άμεσης επιστροφής στις 600 μονάδες. Σε χαμηλό ημέρας έκλεισαν MOH, Jumbo. Κέρδη για ΔΕΗ (+5,6%).

Αν όλα κρινόντουσαν εκ του αποτελέσματος, η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διαδικαστικού χαρακτήρα, ή και ακόμα ως μη γενόμενη.

Ο Γενικός Δείκτης αφού περιπλανήθηκε μεταξύ 592,24 (+0,95%) και 580,87 (-0,98%), τελικά τερμάτισε της συνεδρίαση στις 588,09 μονάδες με κέρδη 0,25%.

Μία από τα ίδια και για τον Τραπεζικό δείκτη, που κινήθηκε μεταξύ 193,58 (+2,46%) και 185,34 (-1,91%) και έκλεισε τελικά στις 185,95 μονάδες με απώλειες 1,58%.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί πως το γεγονός ότι ο Δείκτης άλλαξε επτά φορές πρόσημο, αφ΄ ενός επιβεβαιώνει την νευρικότητα η οποία διακατέχει την Αγορά, αφ΄ ετέρου τα γνωστά ακραία συναισθήματα των traders που διακινούν το μεγαλύτερο κομμάτι του ημερήσιου τζίρου, αλλά και την κόπωση στους περισσότερους από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Αυτό το τελευταίο μειώνει σημαντικά την πιθανότητα άμεσης επιστροφής του Δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, ιδιαίτερα αν η κίνηση δεν συνοδευτεί από υποστηρικτική ειδησεογραφία.

Αυτά τα συμπεράσματα έβγαιναν από την εικόνα της Αγοράς, μέχρι τις 16.27, όταν κυριολεκτικά από το πουθενά εμφανίστηκε αγοραστικό ενδιαφέρον για τον τίτλο της ΔΕΗ η οποία έκλεισε και αρκετά κοντά στο υψηλό ημέρας με διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη.

Ο τίτλος αποκατέστησε εν μέρει την τεχνική εικόνα, όμως για να ξαναδώσει σήμα αγοράς θα πρέπει να επιστρέψει με κλεισίματα υψηλότερα των 2,58 ευρώ.

Αντίθετα, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των Motor Oil, Jumbo και ΟΠΑΠ, με τις δύο πρώτες να κλείνουν και στο χαμηλό ημέρας, ενώ η τελευταία σημείωσε το υψηλότερο όγκο των τελευταίων 25 συνεδριάσεων και αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση επιδείνωσε περαιτέρω την τεχνική εικόνα της μετοχής του Οργανισμού Προγνωστικών και αν συνεχίσει να κινείται “νότια”, η επόμενη μάχη θα δοθεί στην στήριξη των 4,70 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και εκτός από τον χαμηλό τζίρο, στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, θα μπορούσαν να καταχωρηθούν οι σημαντικές κινήσεις σε επιμέρους τίτλους εταιρειών, που φάνηκε να ευνοούνται είτε από επιχειρηματικές ειδήσεις, είτε από προσδοκίες για σύντομες εξελίξεις.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις, είναι η περίπτωση της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, καθώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις ακόμα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η εκτίμηση αυτή έδωσε σημαντική κινητικότητα στην μετοχή της Αγροτικής, αλλά και στην εμπλεκόμενη, στο ίδιο σενάριο, Πειραιώς.

Σχετικά κοντά ακολούθησε και η μετοχή του Ταχ. Ταμιευτηρίου, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως μετά την Αγροτική, θα είναι το επόμενο Πιστωτικό ίδρυμα, στο οποίο θα υπάρξουν εξελίξεις.

Βέβαια υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης η οποία κρατάει “μικρό καλάθι”, εκτιμώντας ότι ακόμα και αν προχωρήσουν κάποια “αγχωμένα” Τραπεζικά deals, δύσκολα θα υπάρξουν άμεσα οφέλη για τους μετόχους.

Αυτή την άποψη φαίνεται να την ασπάζονται αρκετοί, καθώς αλλιώς δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η τόσο μεγάλη προσφορά και η σημαντική μεταβλητότητα, για τους παραπάνω τίτλους, σε τόσο χαμηλά επίπεδα τιμών.

Στην αρχή της συνεδρίασης, κάτι πήγαν να κάνουν και οι Εθνική, Alpha Bank και Eurobank, όμως γρήγορα επέστρεψαν στην γνωστή καχεξία των τελευταίων ημερών.

Εν τω μεταξύ, η Fitch διατήρησε υπό αρνητική παρακολούθηση (RWN) τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων τεσσάρων Ελληνικών Τραπεζών και πιο συγκεκριμένα των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Σημαντικότατες πιέσεις στις μετοχές των δύο Κυπριακών Τραπεζών. Σύμφωνα με παρατηρητές της Αγοράς, η εκτίμηση της τρόικας για περικοπές 1 δισ. ευρώ από τις Κρατικές δαπάνες την επόμενη τριετία, θα βυθίσουν και την Κυπριακή οικονομία στην ύφεση, ενώ ακούγονται και σενάρια σύμφωνα με τα οποία οι Κυπριακές Τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια σημαντικά υψηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την τελική μετοχική τους σύνθεση και τους όποιους μικρομετόχους έχουν απομείνει.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Σωληνουργία Κορίνθου

Άκρως επιλεκτική κινητικότητα και εκτός 20αρη και Τραπεζικού ταμπλώ, κυρίως σε δύο μετοχές και πιο συγκεκριμένα στις ΓΕΚ Τέρνα και Σωλ. Κορίνθου.

Στην περίπτωση της πρώτης και σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος είναι ο προσωρινός ανάδοχος του έργου “Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”, συνολικού προϋπολογισμού 566 εκατ. ευρώ.

Για το έργο ο Ελληνικός όμιλος θα συμπράξει με την Ιταλική Impregilo. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η οριστικοποίηση του αποτελέσματος και η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων μεταξύ του Ιδρύματος και των ΓΕΚΤΕΡΝΑ/Impregilo, καθώς και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Στην περίπτωση της θυγατρικής της Σιδενόρ, υπάρχουν σημαντικές προσδοκίες γύρω από το νότιο Διάδρομο και τη μάχη μεταξύ TAP και Nabucco West για το ποιο project θα πάρει το πράσινο φως από το κονσόρτιουμ του ΣαχΝτενίζ να μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του κονσόρτιουμ του TAP, ήδη έχει υπάρξει κατ΄ αρχήν συμφωνία και έχει προεπιλεγεί η Σωλ. Κορίνθου, για να προμηθεύσει τους σωλήνες που θα απαιτηθούν για τα 500 χιλιόμετρα της χερσαίας και υποθαλάσσιας διαδρομής του αγωγού, δηλαδή όχι μόνο για το κομμάτι που θα διέρχεται από το Ελληνικό έδαφος αλλά για το σύνολο της διαδρομής του αγωγού.

Σε αυτή την κίνηση, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ακολούθησε και η μητρική Σιδενόρ.
Από εκεί και πέρα, το απόλυτο τίποτα, εκτός από το γεγονός ότι ο Τηλέτυπος με ελάχιστες συναλλαγές συμπλήρωσε εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Σε αυτές τις εννέα συνεδριάσεις, έχουν αλλάξει χέρια συνολικά 7874 κομμάτια και τα αθροιστικά κέρδη φθάνουν στο 372,39% (!!!)

Το παζάρι με την τρόικα και ευρωπαικές εξελίξεις

Δυστυχώς, στην παρούσα φάση, η πορεία του Χ.Α. εξαρτάται αποκλειστικά από τις εξελίξεις των συζητήσεων Κυβέρνησης – τρόικας (θα ταξιδέψει και πάλι στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο και μόνο τότε θα ετοιμάσει την τελική της εκτίμηση για το πρόγραμμα εφαρμογής) και από πολιτικές αποφάσεις.

Αντίθετα, δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για υποστήριξη της Χώρας, χωρίς κόστος, δεν πρόκειται να πείσουν τις Αγορές.

Από πολιτικές αποφάσεις, κρίνεται και η εξέλιξη στο μέτωπο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

To ΔΝΤ προειδοποίησε την ΕΚΤ ότι οι προσπάθειες να μειώσει το κόστος δανεισμού για Ισπανία και Ιταλία ίσως αποδειχθούν μάταιες δεδομένου ότι δεν έχει αποδεχθεί απώλειες από τα Ελληνικά ομόλογα που κατέχει. Αποδεχόμενη απώλειες, η ΕΚΤ θα απορροφήσει μέρος του Ελληνικού χρέους, βοηθώντας την επιστροφή του προγράμματος σε σωστό δρόμο.

Το έγγραφο του ΔΝΤ εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους θα βοηθήσει στο να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού σε Ισπανία και Ιταλία Τους 5 λόγους για τους οποίους η Ισπανία θα αναγκαστεί να ζητήσει πλήρες πακέτο διάσωσης αναλύει σε νέα έκθεσή της για τα Ευρωπαϊκά τεκταινόμενα η UBS και είναι οι εξής:

Η σύσταση Ευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας ενδεχομένως να χρειαστεί περισσότερο από λίγους μήνες. Ακόμη περισσότερο θα χρειαστεί η δημιουργία μιας Τραπεζικής ένωσης.

Η Τραπεζική ένωση θα πρέπει να είναι ένας μηχανισμός με βλέψεις προς το μέλλον και όχι ένας μηχανισμός διευθέτησης - τακτοποίησης του ήδη υπάρχοντος χρέους.

Ο EFSF (προσωρινός μηχανισμός στήριξης της ΕΕ) πρέπει να έχει πρωτίστως την ικανότητα να εκδίδει ομόλογα και σε δεύτερο στάδιο να έχει ρευστό, το οποίο θα διαθέσει για αγορές ομολόγων.

Ο ESM (μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ΕΕ) ενώ έχει σχεδιαστεί από την αρχή να διαθέτει ρευστό, δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου το νωρίτερο.
Ακόμη κι αν η Ισπανία καλυφθεί από τη στήριξη των EFSF και ESM δεν ισχύει το ίδιο και για την Ιταλία.

Από την άλλη, η JP Morgan Chase & Co. έχει εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης ώστε να είναι σε θέση να επαναλάβει τη διαπραγμάτευση ομολόγων σε οποιαδήποτε Χώρα θα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει αναστάτωση στους πελάτες της, όπως μετάδωσε το Bloomberg.

Η Αμερικανική Τράπεζα σημειώνει ότι αν και η διάσπαση της Ευρωζώνης δεν είναι βασική υπόθεση στις εκτιμήσεις της, έχει προχωρήσει στη δημιουργία συγκεκριμένων διαδικασιών για να περιορίσει το ενδεχόμενο διαταραχών στις δραστηριότητες της.

Μικρές αλλαγές και μικτά πρόσημα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με τα μακροοικονομικά νέα να εντείνουν τον προβληματισμό.

Νέα επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία διαπιστώνει το οικονομικό ινσιτούτο Ifo. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 103,3 από 105,2 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν 104,7. Σαφώς δυσμενέστερα των εκτιμήσεων αποδείχθηκαν τα στοιχεία για τη Βρετανική οικονομία, καθώς αποδεικνύεται ότι η ύφεση βαθαίνει σημαντικά.

Συγκεκριμένα, το Βρετανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε τριμηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση, το Βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,8%. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 0,3% σε ετήσια βάση.

Προσπάθεια σχετικής αντίδρασης για το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα που δείχνει να επιστρέφει υψηλότερα από το ψυχολογικό μόριο των 1,2100 δολαρίων, εν μέσω φημών σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει και πάλι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (SMP).
 
Ένας ακόμα πολύ σημαντικός λόγος ανάκαμψης ήταν και οι δηλώσεις του Ewald Nowotny της ΕΚΤ που δήλωσε ότι υπάρχουν σκέψεις να δοθεί άδεια Τραπεζικού Ιδρύματος στον ESM και αυτό θα μπορούσε να έχει σαν αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη αύξηση της οικονομικής του δύναμης προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση.

Παρά ταύτα οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές δεν πείθονται και προβλέπουν ότι το ευρώ θα υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό σημείο στήριξης του $1,20 τις επόμενες μέρες, γεγονός που θα άνοιγε τον δρόμο για το $1,1876.

Μικρή αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των Ισπανικών ομολόγων μετά τα συνεχόμενα ρεκόρ.

Αντίθετα νέα αύξηση των αποδόσεων στο Ιταλικό 10ετές, που διαμορφώνονται στο 6,43%.
Μικρές διαφοροποιήσεις και μικτά πρόσημα και στα πρώτα 90 λεπτά της συνεδρίασης στην Wall Street, με τον Nadaq να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω Apple.

Τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ

Από εκεί και πέρα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν 8,4% τον Ιούνιο, μετά την αύξηση 6,7% τον Μάιο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις νεόδμητων τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 350.000, έναντι 382.000 τον Μάιο.

Οι αναλυτές του Marketwatch προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Ιούνιο θα διαμορφωθούν στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 375.000. Σημειώνεται ότι η πτώση που κατέγραψαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Ιούνιο, είναι η μεγαλύτερη από το Φεβρουάριο του 2011.

Η τεχνική εικόνα στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην τεχνική εικόνα, ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε κάτι.

Έτσι για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, χρειάζεται ανοδική διάσπαση των 214 μονάδων με στόχο την ζώνη 220 – 222 μονάδες, ενώ συνεχίζει να υφίσταται η ζώνη στήριξης 203 – 200 μονάδες.

Στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των Βιοχάλκο, Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι Πειραιώς (+7,5%) και ΔΕΗ (+5,6%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, Τιτάνα, ενώ ακολούθησε η Coca-Cola (+1,01%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για CPB (-29,58%), Κύπρου (-6,67%) και Jumbo (-5,02%). Απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Ελλάκτωρα, Motor Oil, Μυτιληναίο (έκλεισε στο χαμηλό ημέρας), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Κακή η τελική εικόνα με 46 ανοδικές μετοχές έναντι 55 πτωτικών, ενώ 22 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συνεχίζεται το συναλλακτικά αφυδατωμένο σκηνικό, με την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να περιμένει την Κυβέρνηση να δείξει συγκεκριμένα δείγματα γραφής, σε μία προσπάθεια αναστροφής της δραματικά κακής εικόνας της Χώρας, τονίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Καθίσταται πασιφανές ότι η Αγορά δεν μπορεί να βρει κατεύθυνση όσο τα κρίσιμα εσωτερικά και εξωτερικά θέματα της Ευρωζώνης παραμένουν ανοικτά.

Οι επενδυτές είναι φυσιολογικό να επιθυμούν τη μείωση του ρίσκου πριν τοποθετηθούν στην Αγορά των μετοχών. Όμως το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι προφανές ότι στην παρούσα φάση δεν επιδιώκει την προεξόφληση των γεγονότων, αλλά θέλει τα ίδια τα γεγονότα να του δώσουν κατεύθυνση.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η Κυβέρνηση χρειάζεται μία “γρήγορη νίκη”, έστω και με ένα “αγχωμένο” deal στον Τραπεζικό κλάδο που θα μπορούσε να δημιουργήσει προσδοκίες εξελίξεων.

Από την άλλη, Ιταλία και Ισπανία βαραίνουν το κλίμα στην Ευρωζώνη, καθιστώντας επιτακτική την λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων και όχι “ασκήσεων επί χάρτου”, επισημαίνει ο σύμβουλος επενδύσεων.

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακών κερδών, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε απογοητευτικά επίπεδα.
Τα συμβόλαια του 20αρη με ελαφρώς καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισαν σε υπερτίμηση 1,01%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.604, τιμή εκκαθάρισης 210,75), κινήθηκαν μεταξύ 206 και 211,25 μονάδων.

Μηδενική συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (7.500 Ταχ. Ταμιευτήριο, 10.000 Εθνική, 9.000 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4.283), Alpha Bank (3.258), Κύπρου (1.323), ΔΕΗ (2.455), ΟΤΕ (2.376), ΟΠΑΠ (1.749), Πειραιώς (662), ΕΧΑΕ (336), CPB (2.155).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 επέστρεψε πάλι στο 54% ενώ ισχνή ήταν η συναλλακτική δραστηριότητα, μόλις 133 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τους επενδυτές να επιλέγουν να τοποθετηθούν αποκλειστικά σε δικαιώματα αγοράς (133 κομμάτια) και να αγνοούν παντελώς τα δικαιώματα πώλησης.

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (5.093.506 τεμ.), Eurobank (5.904.249 τεμ.), Alpha Bank (4.902.450 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v