Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητά αφορμή για να ξεφύγει από τη μετριότητα

Σταθερός ο προβληματισμός στις διεθνείς αγορές, παρά τις διαθέσεις ισχνής αντίδρασης. Επιμένει το μπαράζ αρνητικών εκτιμήσεων για ευρωζώνη και Ελλάδα, ενώ το ΧΑ περιμένει μια «γρήγορη» νίκη της κυβέρνησης για να «αναπνεύσει».

Παραμένει η αβεβαιότητα στις τάξεις των επενδυτών, τουλάχιστον αυτών που έχουν απομείνει να ασχολούνται με το ελληνικό χρηματιστήριο, την ίδια ώρα όπου η κυβέρνηση γράφει και σβήνει μέτρα που πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα και ταυτόχρονα δείχνει ότι αργά αλλά σταθερά επιβαρύνεται το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Ακόμα και αν το ελληνικό χρηματιστήριο έχει τις προϋποθέσεις να κινηθεί σχετικά αναρχοαυτόνομα, είναι τόσο σημαντικά τα προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν οι διεθνείς αγορές που δύσκολα θα μείνει ανεπηρέαστο σε περίπτωση νέας υποτροπής του κλίματος.

Συμπερασματικά, και εφόσον δεν υπάρχει ο καταλύτης που θα μπορέσει να δώσει έστω και πρόσκαιρα μια διαφοροποιημένη κίνηση για το Χ.Α., η εικόνα των διεθνών αγορών θα συνεχίσει να παίζει πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία κλίματος και διαθέσεων.

Σε δεύτερη μοίρα θα έρθουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων, τα οποία ξεκίνησαν δειλά να ανακοινώνονται, ακόμα και αν σε μερικά από αυτά εμπεριέχονται θετικές εκπλήξεις.

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η συνεδρίαση στη Wall Street, ενώ διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης παρουσίασαν οι μεγάλες ασιατικές αγορές.

Με μικρά κέρδη δείχνουν να ξεκινούν οι συνεδριάσεις στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το αρχικό θετικό πρόσημο θα μπορέσει να διατηρηθεί, αφού το μπαράζ των αρνητικών μηνυμάτων - εκτιμήσεων συνεχίζεται τόσο για την ευρωζώνη όσο και για την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Έτσι ο οίκος Egan Jones υποβάθμισε την Τετάρτη το βράδυ την Ιταλία από B+ σε CCC+ διατηρώντας το αρνητικό outlook και σημειώνοντας την επιδείνωση των οικονομικών των περιφερειών, τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα και την αδύναμη κατάσταση της οικονομίας, τονίζοντας μάλιστα ότι αμφιβάλλει για την ικανότητα της χώρας να στηρίξει από μόνη της τις τράπεζές της.

Μετά την υποβάθμιση της προοπτικής του γερμανικού χρέους σε αρνητικό και την ίδια κίνηση σε 6 περιφέρειες της χώρας, η Moody’s προχώρησε σε αντίστοιχη κίνηση για 17 τραπεζικούς ομίλους της Γερμανίας, αλλά και σε υποβάθμιση σε αρνητικό του outlook για τις εκδόσεις χρέους από ολλανδικές τράπεζες.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε κι η Citigroup, η οποία στην αμέσως προηγούμενη έκθεσή της εκτιμούσε ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2013, ενώ στη νεότερη έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας ανεβάζει την πιθανότητα από 50-75% στο 90% η Ελλάδα να φύγει από τη ζώνη του ευρώ τους επόμενους 12-18 μήνες, με πιθανότερο σενάριο αυτό να συμβεί τα επόμενα δύο ή τρία τρίμηνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος περίπου και η έκθεση της Credit Suisse, που εκτιμά ότι η πιθανότητα να υιοθετηθεί κάποιο νέο είδος εθνικού νομίσματος στην Ελλάδα ξεπερνά το 50% σε ορίζοντα ενός έτους.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, αρχίζουν να υπάρχουν ανησυχητικά μηνύματα και για εταιρείες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού καθώς η επιδεινούμενη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι δυνατόν να μην επηρεάσει τις επιδόσεις των κορυφαίων επιχειρήσεων, κάτι που τονίζεται από υψηλόβαθμα στελέχη αμερικανικών εταιρειών.

Γυρίζοντας στα δικά μας, ίσως αξίζει ιδιαίτερη υποσημείωση η χθεσινή δήλωση του Απόστολου Βακάκη, προέδρου και βασικού μετόχου της Jumbo, ο οποίος στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα βιώσει σοβαρές κοινωνικές εντάσεις το προσεχές φθινόπωρο, όταν θα αρχίσουν να αποτυπώνονται στην πραγματική οικονομία οι επιπτώσεις των προωθούμενων νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, και όσον αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, θεωρείται μάλλον δύσκολη η κίνηση του Δείκτη έξω από το εύρος των 575-625 μονάδων αν δεν συνοδευτεί από σημαντική ειδησεογραφία.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v