Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η τρόικα στη γύρα, το ΧΑ στο πουθενά

Την ώρα που η τρόικα με τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν «ασκήσεις επί χάρτου» για το μέλλον της χώρας, το ΧΑ κινείται χωρίς πυξίδα. Από τις μετοχές του 20άρη σε διαφορετικές πορείες CPB, Ελλάκτωρ και ΑΤΕ.

Ξεκίνησε το μπαράζ των σημερινών κρίσιμων ραντεβού, με την τρόικα να ξεκινά από το υπουργείο Οικονομικών. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12.30. Για αμέσως μετά είναι προγραμματισμένο το ραντεβού με τον Κωστή Χατζηδάκη.

Στις 14.00 θα συναντηθούν ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης για να οριστικοποιήσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις, ενώ το απόγευμα (17.30) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Μπαρόζο, που αναμένεται να κομίσει νέες πιέσεις για να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι καθυστερημένες αποκρατικοποιήσεις.

Απόλυτα επιφυλακτική εικόνα και στάση αναμονής στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία μέχρι στιγμής δείχνουν να κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος. Περίπου ίδια εικόνα και από τον Γενικό Δείκτη στο Χ.Α., που πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης έχει αλλάξει ήδη 4 φορές πρόσημο, κινούμενος μεταξύ των 589,12 και των 586,22 μονάδων.

Ασφαλώς και δεν χρειάζεται να αναφερθεί ότι δεν παρατηρείται κανενός είδους πρωτοβουλία εκτός 20άρη, όμως και στις θεωρούμενες δεικτοβαρείς μετοχές η εικόνα είναι μάλλον αποκαρδιωτική, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Θα μπορούσε μάλιστα να σημειωθεί ότι μόλις τρεις τίτλοι είναι αυτοί που δείχνουν διαθέσεις απομάκρυνσης από το προηγούμενο κλείσιμο, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Από αυτούς δύο προσπαθούν να κινηθούν «βορειότερα» και πιο συγκεκριμένα η Ελλάκτωρ και η Cyprus Popular Bank.

Ο πρώτος, με όγκο συναλλαγών που μόλις ξεπερνά τις 32.000 κομμάτια, καταγράφει κέρδη 2,91%, ενώ ο τίτλος της Λαϊκής, μετά τις χθεσινές συντριπτικές απώλειες και τα νέα ιστορικά χαμηλά, προσπαθεί σήμερα να ανακάμψει με όγκο συναλλαγών που ξεπερνά ήδη τα 2,23 εκατ. τεμάχια.

Σε αντίθετη ρότα από αυτήν που ακολούθησε χθες η μετοχή της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ καθώς τα σενάρια και οι εκτιμήσεις άλλαξαν και τα νεότερα αναφέρουν ότι η ΑΤΕ θα ακολουθήσει το «παράδειγμα» της Proton Bank.

Δηλαδή, αφού σπάσει σε «καλή» και σε «κακή» τράπεζα και πουληθεί το «καλό» κομμάτι, η μετοχή θα αποχωρήσει από το ταμπλό, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους εναπομείναντες μετόχους. Με τον τίτλο να καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν το 20%, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να μην υπάρχει μία επίσημη ανακοίνωση ή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μη ζητά περισσότερο διαφωτιστικά στοιχεία και ο τίτλος να άγεται και να φέρεται βάσει σεναρίων.

Εντυπωσιακό και το +3,15% για τον Τιτάνα, ο οποίος έχει διακινήσει μόλις 1 τεμάχιο! Ενώ κάποιες διαθέσεις κίνησης σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα επιδεικνύει η μετοχή του Μυτιληναίου. Ο τζίρος σε ρυθμούς χελώνας μόλις και μετά βίας φτάνει τα 2,7 εκατ., ενώ η μέχρι στιγμής αναλογικά ανοδικών - πτωτικών διαμορφώνεται στο 20 προς 25.

Καμία διάθεση κινητικότητας χαμηλότερα του 20άρη ακόμα και από τους χθεσινούς πρωταγωνιστές αφού τα κέρδη που εμφανίζει μέχρι στιγμής ο τίτλος της Σωληνουργεία Κορίνθου είναι κυρίως αποτέλεσμα «ανοικτών» εντολών, με το bid των αγοραστών να βρίσκεται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v