Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Κάλυψε τις απώλειες το ΧΑ και επιχειρεί να περάσει σε θετικό έδαφος. Βοήθεια από την αντίδραση των τραπεζικών μετοχών. Με πωλητές συνεχίζει ο ΟΠΑΠ. Σε μέτρια επίπεδα κινείται ο όγκος συναλλαγών.

Απόλυτα φυσιολογική όσο και αναμενόμενη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η οπισθοχώρηση του ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Βασικοί δείκτες, μετοχές υποχώρησαν με την παράταση συγκρότησης του «πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ» να λειτουργεί περισσότερο σαν αφορμή και λιγότερο ουσιαστικά επηρεάζοντας τη στάση κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά 1,63% στις 763 μονάδες και ο Ftse 20 κατά 1,80% στις 278 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κυμαινόταν στα περίπου 10 εκατ. ευρώ (τα πρώτα 45’-50’ της συνεδρίασης) που δεν θεωρείται ιδιαίτερα αυξημένη. Μετά τις 12.30 επιχειρήθηκε αντίδραση και ο Γενικός Δείκτης πέρασε σε θετικό πρόσημο.

Με βάση το μέσο όρο των συνεδριάσεων της προηγούμενης εβδομάδας τζίρος αυτού του μεγέθους δεν παραπέμπει σε εσπευσμένη αποχώρηση παικτών ή σε ρευστοποιήσεις παραγόντων που φοβούνται κάτι χειρότερο και συνθετότερο.

Μένουμε, μέχρι νεοτέρας, σε αυτήν την προσέγγιση, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη σχέση πωλήσεων-αγορών αλλά και του βάθους των ρευστοποιήσεων σε δεικτοβαρείς τίτλους.

Από τους τρεις διεκδικητές της Εμπορικής, η Εθνική έφτασε να υποχωρεί κατά 1% στο 1,96, η Alpha Bank κατά 2,35% στο 1,66 ευρώ και η Eurobank κατά 1,80% στο 1,1 ευρώ.

Από τη μη τραπεζική τριάδα ο ΟΠΑΠ υποχωρεί 0,24% στα 4,19 ευρώ, ο ΟΤΕ κατά 1,76% στα 3,34 ευρώ και η ΔΕΗ κατά 2,84% στα 4,1.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη πιέσεις ασκούνται σε Μυτιληναίο, Motor Oil και Coca Cola 3Ε.

Από τις μετοχές του δείκτη αντιδρά ανοδικά η FFG, με αφορμή την ανακοίνωση για προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με την ελβετική Dufry AG. Κάτι που δείχνει πως η αγορά έχει εισέλθει σε περίοδο όπου οι θετικές ειδήσεις δεν καίγονται πριν καν προλάβουν να αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v