Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Η ανάγκη επενδύσεων και ο «χρησμός» για τις τραπεζικές ΑΜΚ

Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις, είπε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Χαντζηνικολάου. Όσο περισσότερες τόσο καλύτερα!

Τόνισε μάλιστα ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης, για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος, πρέπει να κινηθούν στην περιοχή του 3%-4%!

Με τις επενδύσεις, οι τράπεζες θα ενισχύσουν την κερδοφορία τους και θα βελτιώσουν και τα κεφάλαιά τους, υπογράμμισε.

Όσο για το αν θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η κερδοφορία, ήταν κατηγορηματικός στην εκτίμησή του ότι οι τράπεζες θα παράξουν κέρδη.

Αναφορά όμως έκανε ο πρόεδρος και στο γεγονός ότι κάποια στιγμή θα γίνουν και αυξήσεις κεφαλαίου.

Πώς... επιβιώνει η Creta Farms χωρίς ενδιάμεση χρηματοδότηση;

Διεξάγεται σήμερα η έκτακτη γ.σ. των μετόχων της Creta Farm, με σκοπό την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου (που θα διαθέτει την απαραίτητη νομιμοποίηση για να προχωρήσει σε διάφορες κινήσεις).

Όμως το «έργο» δεν τελειώνει εδώ, καθώς σε νέα έκτακτη γενική συνέλευση θα τεθεί το θέμα έγκρισης του επενδυτικού σχεδίου του προτιμητέου επενδυτή, έτσι ώστε κάποτε να φθάσει στην κρίση του αρμόδιου δικαστηρίου (πιθανώς με τον ορισμό ειδικού εντολοδόχου που θα κάνει το by pass), που θα κρίνει την αίτηση υπαγωγής σε εξυγίανση κατά το άρθρο 106 β ή δ.

Ζητείται πολιτική συμφωνία για το zero risk του Ηρακλή

Το θέμα της αναγνώρισης με μηδενικό συντελεστή στάθμισης των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης, που θα φέρουν κρατική εγγύηση, μέσω του προγράμματος «Ηρακλής», αναμένεται να συζητηθεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του κλιμακίου των θεσμών στην Αθήνα.

Ο SSM, για να χορηγήσει το zero risk, ζητά οι κρατικές εγγυήσεις να αντικρίζονται από ρευστό ή ομόλογα έκδοσης Ελληνικού Δημοσίου. Παρότι η παραπάνω συντηρητική προσέγγιση δικαιολογείται από το γεγονός ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν διαθέτει investment grade, ο SSM δεν διατύπωσε τις παραπάνω απαιτήσεις νωρίς. Πριν, δηλαδή, την έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» από την DG Comp.

ΟΤΕ: Πού το... πάνε οι συνδικαλιστές;

Η αντιμετώπιση των αιτημάτων για νέες γραμμές, για μεταφορά γραμμών και για επισκευή βλαβών αποτελεί πονοκέφαλο για τη διοίκηση του ΟΤΕ, καθώς η πολυήμερη απεργία έχει προκαλέσει καθυστερήσεις και παράπονα.

Η απεργία, που τελείωσε τυπικά την Παρασκευή, μπορεί να μην οδήγησε στο κλείσιμο πολλών καταστημάτων, αλλά προκάλεσε πρόβλημα στη λειτουργία των τεχνικών υπηρεσιών που αποτελεί και «άντρο» των συνδικαλιστών που ελέγχουν σήμερα την ΟΜΕ - OΤΕ. Επιπλέον, έχει καλλιεργηθεί κλίμα φόβου πως η αναδιοργάνωση του OΤΕ θα ξεκινήσει από τις τεχνικές υπηρεσίες, μέσω της δημιουργίας ξεχωριστής εταιρείας υπηρεσιών τεχνολογίας που θα προσφέρει λύσεις και σε τρίτους πελάτες. 

Σφηνάκια για Εθνική Ασφαλιστική, Euromedica και τη... δεύτερη ευκαιρία

Εθνική Ασφαλιστική: Συναντήσεις με τη διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής (management meetings) αναμένεται να έχουν, τις επόμενες ημέρες, Fosun, CVC Capital και ο τρίτος επενδυτής, που φέρεται να πέρασε, επίσης, στη β' φάση του διαγωνισμού για την πώληση τουλάχιστον του 80% της ασφαλιστικής.

Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας προβλέπει, ως ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, την 14η Φεβρουαρίου, με δεδομένο, όμως, ότι το due diligence τώρα ξεκινά, είναι πολύ πιθανόν οι επενδυτές να ζητήσουν παράταση.

v