Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Τι «οσμίζεται» η αγορά για την Profile και τα κέρδη της Quest

PROFILE: Ανακοίνωση ότι θα αναστείλει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών της εξέδωσε χθες η εταιρεία πληροφορικής Profile, έχοντας ήδη «μαζέψει» το 6,46% του συνόλου των τίτλων (κάπου στις 760 χιλιάδες τεμάχια).

Κύκλοι της αγοράς, μετά από αυτή την ανακοίνωση, «μυρίζονται» ότι σύντομα θα ξεκινήσει η διάθεση πακέτων σε θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα εγγραφούν λογιστικά κέρδη (μέσο κόστος κτήσης των ιδίων μετοχών κάτω από τα δύο ευρώ) και θα αυξηθεί περαιτέρω το ήδη «γεμάτο» ταμείο της εισηγμένης.

Το φράγμα που κόστισε μισό δισ. χωρίς να λειτουργεί!

Να τελειώσει το σίριαλ με το φράγμα Μεσοχώρας, το οποίο έχει κοστίσει μέχρι σήμερα περί τα 550 εκατ. ευρώ, χωρίς να λειτουργεί, θέλει η κυβέρνηση, όπως ξεκαθάρισε και το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν κάνω εκπτώσεις ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και δεν πρόκειται να κάνω εκπτώσεις, βέβαια, και στην ανάγκη η Θεσσαλία να περάσει από ένα μοντέλο αλόγιστης χρήσης του νερού σε ένα μοντέλο σωστής χρήσης του νερού». Πρόσθεσε πως δεν έχει καμία λογική «να κάθεται» ένα φράγμα για το οποίο δαπανήθηκε μισό δισ. ευρώ.

Η Lamda Development και η κεφαλαιακή ενίσχυση λόγω Ελληνικού

Πυκνώνουν οι πληροφορίες πως δρομολογούνται άμεσα οι εξελίξεις στη Lamda Development, με αφορμή την υπόθεση του Ελληνικού. Η εταιρεία του ομίλου Λάτση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση, μέσω κοινοπρακτικού δανείου ή/και αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Όπως είναι φυσικό, το σχέδιο διέρρευσε εδώ και αρκετές ημέρες και τελευταία καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην κυκλοφορήσει ευρέως, καθώς απομένουν ορισμένες λεπτομέρειες μέχρι την οριστικοποίησή του. Η αυξημένη προσοχή συνδέεται, πιθανότατα, και με τη συμμετοχή ξένου επενδυτή. Πάντως θεωρείται θέμα ημερών η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Lamda Develοpment, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις.

Τρίβουν τα χέρια τους για τις τιτλοποιήσεις στην Alpha Bank

Κατατέθηκαν χθες οι μη δεσμευτικές προσφορές για την πρώτη τιτλοποίηση, που επιχειρεί η Alpha Bank.

Το project Orion αφορά, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr,  σε τιτλοποίηση περίπου 16.000 μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, ονομαστικής αξίας περίπου 1,9 δισ. ευρώ.

Οι επενδυτές υπέβαλαν προσφορές για την αγορά του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine note) και χαμηλής (junior note) διαβάθμισης. Ακούγεται ότι πέραν των γνωστών παικτών που διεκδικούν ενυπόθηκα χαρτοφυλάκια, ενδεικτικές προσφορές υπεβλήθησαν και από άλλα funds.

Το πρόβλημα στην ακτοπλοΐα και λύση... «τύπου ΔΕΗ»

Πονοκέφαλο στα στελέχη του ακτοπλοϊκού κλάδου έχει προκαλέσει η αναμενόμενη άνοδος του πετρελαϊκού κόστους κατά περίπου 20%-30% από το επόμενο έτος, λόγω της χρήσης του νέου ναυτιλιακού καυσίμου με σαφώς χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θείο.

Το ενδεχόμενο απορρόφησης από τις ίδιες τις εταιρείες μιας τόσο μεγάλης επιβάρυνσης ούτε καν συζητείται, οπότε μονόδρομος φαίνεται να είναι μια σημαντική αύξηση των τιμών των εισιτηρίων, με τον λογαριασμό τελικά να τον πληρώνουν οι επιβάτες και κυρίως οι νησιώτες.

v