Μια αποκλειστική συνεργασία του Euro2day.gr

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Εισηγμένες: «Στο περίμενε» οι δικαστικές αποφάσεις

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Στις 6 Δεκεμβρίου του 2018, το Euro2day.gr είχε δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο «Κόκκινα δάνεια: Οι δικαστικές καθυστερήσεις καίνε τράπεζες και εταιρείες» , υποστηρίζοντας πως οι πολλοί μήνες που μεσολαβούν μεταξύ εκδίκασης και απόφασης λειτουργούν σε βάρος όλων: των τραπεζών, των λοιπών πιστωτών, των ίδιων των εταιρειών, των εργαζομένων, του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Μιλώντας για περιπτώσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας -που λογικά θα έπρεπε να προηγηθούν χρονικά έναντι των υπολοίπων, καθώς οι αιτούμενες εταιρείες βρίσκονται σε κατάσταση... έκτακτης ανάγκης- είχαμε αναφερθεί ενδεικτικά:

Μετά τις εκλογές το Master Plan του ΟΛΠ;

Το έχουν πάρει απόφαση οι Κινέζοι της Cosco, πως δεν πρόκειται να εγκριθεί το στρατηγικό σχέδιο (Master Plan) του ΟΛΠ πριν τις εκλογές. Γιατί; Μα γιατί αγγίζει όλο το «κατεστημένο» του λιμανιού, όπως λένε όσοι θεωρούν πως οι καθυστερήσεις οφείλονται στο υπουργείο Ναυτιλίας. Από τους ξενοδόχους (το σχέδιο της Cosco προβλέπει 2 συν 2 ξενοδοχεία), καταστηματάρχες (προβλέπεται εμπορικό κέντρο) και άλλους παράγοντες.

Οσο για το υπουργείο Ναυτιλίας, οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν πως εφαρμόζει τη γνωστή τακτική, δοκιμασμένη στην περίφημη διαδικασία «fast track» για ταχεία αδειοδότηση επενδύσεων. Επειδή η σύμβαση παραχώρησης λέει πως το στρατηγικό σχέδιο πρέπει να εγκριθεί εντός τριμήνου, κάθε φορά που φτάνουμε στο τρίμηνο, οι υπηρεσίες του υπουργείου ζητούν νέο έγγραφο από τον OΛΠ!

Σκουπίδια: Οι καθυστερήσεις και τα... τερτίπια!

Με νέα παράταση της εφαρμογής του «τέλους ταφής» απορριμμάτων έλυσαν, τρόπος του λέγειν, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) τις τεράστιες καθυστερήσεις στην προώθηση των διαγωνισμών για τις μονάδες επεξεργασίας των σκουπιδιών από δήμους και περιφέρειες. Με την κατασκευή των μονάδων, η Ελλάδα θα σταματούσε να πλήρωνε υψηλά πρόστιμα στην Ε.Ε., επειδή λειτουργεί ακόμα δεκάδες χωματερές, νόμιμες και παράνομες.

Επειδή, όμως, σχεδόν τίποτε δεν έχει γίνει με τους περισσότερους διαγωνισμούς, άρχισαν τα... τερτίπια. Μέσα στις γιορτές, το «τέλος ταφής» με το οποίο θα επιβαρύνονταν οι δήμοι από αρχές του 2019 (60 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων που θα πήγαινε σε χωματερή), βαπτίστηκε «περιβαλλοντική εισφορά». Η εφαρμογή της τελευταίας, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, θα αρχίσει από 1η Ιουλίου 2019 με επιβάρυνση 10 ευρώ για κάθε τόνο σκουπιδιών που πάει σε χωματερή.

Οι νέοι «παίκτες» στην αγορά κόκκινων δανείων

Διευρύνεται ο ανταγωνισμός στην εγχώρια δευτερογενή αγορά δανείων καθώς το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν νέοι παίκτες, οι οποίοι, μάλιστα, επιδιώκουν να εισέλθουν δυναμικά.

Στην είσοδο της Cerberus έχει αναφερθεί από νωρίς η στήλη, ενώ έχουν παρατεθεί και πληροφορίες για τις συζητήσεις με την Πειραιώς. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι το private equity fund κατέθεσε προσφορά για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων, με εξασφαλίσεις επί ακινήτων, το οποίο πουλά η Εθνική (project Symbol).

Το real estate έβαλε στο μάτι τις εταιρείες των... I.Χ.

Τα σημαντικά ακίνητα που περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια εταιρειών αντιπροσώπευσης διεθνών αυτοκινητοβιομηχανιών βρίσκονται στο στόχαστρο της αγοράς real estate.

Μικροί και μεγάλοι εισαγωγείς αυτοκινήτων προχωρούν τον τελευταίο χρόνο σε αναδιάρθρωση/ρύθμιση δανείων και ταυτόχρονα αναζητούν τρόπους αξιοποίησης των ακινήτων τους. Ή, στη χειρότερη περίπτωση, όπως συνέβη με την Αγκριπάν της οικογένειας Παντελεημονίτη, οι τράπεζες βγάζουν στο σφυρί το χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

Η τελευταία διαθέτει, μεταξύ άλλων, μεγάλα οικόπεδα στην Ιερά Οδό (4 στρέμματα), στην Πειραιώς (1,5 στρέμμα με κτίριο 2.500 τετραγωνικών μέτρων), μεγάλο οικόπεδο 15 στρεμμάτων στην οδό Ορφέως 111 στην Αθήνα, οικόπεδο επτά στρεμμάτων στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.