Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
«Παίζει» νέα παράταση για το σίριαλ του ΑΔΜΗΕ

Όλα του γάμου δύσκολα μοιάζουν με την υπόθεση ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ-ΔΕΣ, όπου ΔΕΣ, η νέα εταιρεία στην οποία θα εισφερθεί το 51% του ΑΔΜΗΕ.

Η σημερινή εξ αναβολής Γενική Συνέλευση δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συγκληθεί και δεν θα ζητηθεί νέα αναβολή.

Η συμφωνία κυβέρνησης - συστημικών τραπεζών, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι τελευταίες έναντι των δανείων που έχουν δώσει στη ΔΕΗ, με collateral και το περιουσιακό στοιχείο που λέγεται ΑΔΜΗΕ, όπως φάνηκε, απαιτεί διαδικασίες για τις οποίες ο χρόνος μεταξύ Παρασκευής βράδυ, όταν αυτές συμφωνήθηκαν, και Τρίτης μεσημέρι, δεν είναι αρκετός για την ολοκλήρωσή τους.

Βωβός: Στο... παρά πέντε άλλαξαν γνώμη οι τράπεζες

Δεν θα προχωρήσει τελικά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Μπ. Βωβός καθώς οι τράπεζες, όπως προέκυψε και κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση, αλλάζουν στάση.

Διαπιστώθηκε πως με την αύξηση μέσω κεφαλαιοποίησης υποχρεώσεων, πιθανώς θα δημιουργούνταν πρόσθετες οφειλές προς δημόσιο, ταμεία κ.λπ. Επιπλέον οι δύο πιστώτριες τράπεζες, Alpha Bank και Πειραιώς, θα αποκτούσαν πλειοψηφικό μερίδιο σε μια εταιρεία ακινήτων με αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Τέλος, πιθανώς να αναγκάζονταν να προχωρήσουν σε Δημόσια Πρόταση για την απόκτηση του υπόλοιπου ποσοστού.

Το χαμένο μπόνους της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας & η αγωνία της Euromedica

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ: Το πλεονέκτημα που είχε να πραγματοποιεί τις εξαγωγές του μητρικού ολλανδικού ομίλου σε Κίνα και Ιταλία χάνει η εταιρεία, μετά από απόφαση της μητρικής.

Η εταιρία, η οποία έχει υποστεί τις συνέπειες της κρίσης και των φορολογικών επιβαρύνσεων στην εσωτερική αγορά, πόνταρε στην εξαγωγική οδό και έτσι γίνονταν έως τον περασμένο Ιούνιο οι σχεδιασμοί της διοίκησης.

Στην αυγή του 2017, ωστόσο, οι παραπάνω αγορές «έκλεισαν», χωρίς υπόσχεση εκ μέρους της μητρικής για μια νέα διέξοδο.

 

O κρατικός «δάκτυλος» και το στοίχημα των οπτικών ινών

Τρεις εταιρείες συμβούλων συμμετέχουν στον συνοπτικό διαγωνισμό της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για τη μελέτη, ώστε να εξεταστεί αν είναι βιώσιμο ένα μοντέλο ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς με οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι (FttH), στην Ελλάδα, με συμμετοχή του δημοσίου.

Πρόκειται για το σχέδιο που είχε παρουσιάσει προ μηνών ο γενικός γραμματέας Βασίλης Μαγκλάρας, με βάση και την εμπειρία από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης και όσων θεωρούν πως χρειάζεται «κρατικός δάκτυλος», ώστε να κερδίσουμε ως χώρα το χαμένο έδαφος έναντι της Ευρώπης στα δίκτυα νέας γενιάς, είναι πως το σχήμα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους που σχεδιάζουν αντίστοιχες επενδύσεις.

Η ΦΑΜΑΡ και οι προδιαγεγραμμένες αποφάσεις των τραπεζών

Περίπου προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, ήταν η ανάληψη του ελέγχου της ΦΑΜΑΡ από τις τράπεζες.

Η ΦΑΜΑΡ χρειάζεται, όπως έγραψε το Euro2day, αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού και φρέσκο χρήμα τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, όπως δείχνει η φθίνουσα πορεία λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας, κατά τη διετία 2015-16, απαιτείται λειτουργική αναδιάρθρωση, με αλλαγές στο management team.    

Οι τράπεζες έχουν υποθήκες επί του συνόλου των μετοχών της, για δάνεια που είχαν χορηγηθεί στην Μαρινόπουλος.