Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οι τράπεζες και το φρένο στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων

Ο ρυθμός που είχε αποκτήσει, κατά τους προηγούμενους μήνες, η έκδοση εταιρικών ομολόγων, που απευθυνόταν σε εγχώριους ιδιώτες επενδυτές, δεν είναι μυστικό ότι είχε προβληματίσει τράπεζες και αρχές.

Παρότι η αφετηρία του προβληματισμού ήταν διαφορετική, αμφότερες οι πλευρές συμμερίζονται την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ποιότητα των εκδόσεων. Ιδιαίτερα, δε, υπό το πρίσμα ότι οι ομολογίες διατίθενται σε ιδιώτες επενδυτές.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η απόφαση των τραπεζών να ζητήσουν διασφαλίσεις για κάποιες από τις επόμενες εκδόσεις, παρότι λειτουργεί ως φρένο, μάλλον έγινε δεκτή με ανακούφιση από πλευράς των αρχών.

Οι τέσσερις μνηστήρες για την γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας

Σήμερα, αν δεν υπάρξει παράταση της τελευταίας στιγμής, αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι τέσσερις κοινοπραξίες που φέρονται ως υποψήφιες για το πρώτο τμήμα (Αλσος Βείκου - Γουδή) της γραμμής 4 του μετρό Αθήνας.

Τα σχήματα έχουν συγκροτηθεί εδώ και εβδομάδες και αποτελούν συνεργασία ελληνικών ομίλων με ξένους "παίκτες".

Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ συνεργάζεται με τη γαλλική Alstom, ενώ η ΤΕΡΝΑ κατεβαίνει σε κοινοπραξία με τη γαλλική Vinci και τη γερμανική Siemens.

Η Μυτιληναίος (απορρόφησε την ΜΕΤΚΑ) διεκδικεί το έργο σε συνεργασία με την ισπανική FCC, ενώ η J&P ΑΒΑΞ σε συνεργασία με τις εταιρείες με τις οποίες κατασκευάζει αυτή την περίοδο της επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά όπως η ιταλική Ghella, κ.λπ. 

Τα ντεσού από την έξοδο στις αγορές και οι συγκρίσεις

Η έξοδος στις αγορές με το νέο 5ετές είναι άμεσα συγκρίσιμη με την έξοδο που είχε επιτευχθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά τον Απρίλιο του 2014.

Το πρώτο μικρό κέρδος ήταν ότι το φετινό κουπόνι διαμορφώθηκε στο 4,375% έναντι 4,75% για το 2014, ενώ πλέον η τιμή του πενταετούς στις 7/8 ήταν στις 99,22 μονάδες βάσης και η απόδοση στη λήξη ήταν 4,55%.

Αν συγκρίνουμε τα στατιστικά στοιχεία του νέου πενταετούς έναντι του 2014 προκύπτει ότι:

• Το μεγέθος για το βιβλίο προσφορών και η συνολική κάλυψη στο φετινό deal ήταν κατά το ήμισυ μικρότερο από το 2014, με 3,3 φορές υπερκάλυψη έναντι 6,7 φορών το 2014.
• Ο διαχωρισμός των επενδυτών ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοιος, με τους διαχειριστές και τα hedge funds να υπερβαίνουν το 80%.
• Η συμμετοχή των εγχώριων επενδυτών ήταν υψηλότερη σε σύγκριση με το 2014 (14% το 2017 έναντι 7%).
• Οι Αμερικανοί επενδυτές ήταν οι μεγαλύτεροι γεωγραφικοί επενδυτές (44%) για τη φετινή συμφωνία.

Η Notos Com, η πρόσθετη χρηματοδότηση και η Pillarstone

Το Euro2day.gr αποκάλυψε πρόσφατα πως ένας από τους φάκελους, που εξετάζει η εν Ελλάδι θυγατρική της Pillarstone, είναι αυτός της Notos Com.

Ο εγχώριος όμιλος λιανεμπορίου βαρύνεται από υψηλό δανεισμό (περίπου 150 εκατ. ευρώ), τον οποίο εξυπηρετεί, αδυνατώντας, όμως, να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις.

Με τις εγχώριες τράπεζες να είναι απρόθυμες για χορήγηση πρόσθετης χρηματοδότησης, το management του ομίλου έχει στραφεί εδώ και καιρό στην αναζήτηση «φρέσκου» χρήματος από ξένα funds.

Στις συναντήσεις, που έγιναν στο παρελθόν, η Notos εμφανίστηκε να ζητά χρηματοδότηση της τάξης των 10 με 15 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις (πχ ανάληψη αντιπροσωπεύσεων, νέα καταστήματα).

Αν οι επενδύσεις βγουν, θα βελτιωθούν τα EBITDA, ενώ τα funds θα πάρουν ως αντάλλαγμα την κατά προτεραιότητα (seniority) αποπληρωμή του νέου δανεισμού, με μια ικανοποιητική απόδοση.  

Η αγορά αναρωτιέται, αν το ίδιο σχήμα έχει προταθεί στην Pillarstone.

Η χορήγηση, βλέπετε, πρόσθετης χρηματοδότησης είναι μια απλή δουλειά, που εφόσον ενδιαφέρει την KKR (σ.σ μεγαλομέτοχος της Pillarstone) μπορεί να την κάνει απευθείας, χωρίς να παρεμβληθεί η «πλατφόρμα».

Αν, μάλιστα, όπως κυκλοφορεί, το σχέδιο δεν προβλέπει τη μεταβίβαση του management της Notos  στη Pillarstone, τότε η τελευταία δεν έχει και πολλά να κάνει στη Notos.

ΥΓ: Στην αγορά ακούγεται ότι η Pillartone απέρριψε την πρόταση των τραπεζών να αναλάβει τη διαχείριση της Euromedica.

Ο άσσος από το καπέλο για ΕΒΖ και τι συζητούν οι Ρώσοι με Πειραιώς

ΕΒΖ: Στα 60 εκατ. ευρώ ανέβασε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες την προσφορά της για τις δύο θυγατρικές της EΒΖ στη Σερβία ο τοπικός όμιλος MK Group του μεγαλοεπιχειρηματία και τραπεζίτη Κόστιτς.

Με όπλο την περαιτέρω βελτίωση της προσφοράς, θα επιχειρηθεί να πεισθεί το Δ.Σ. της εταιρείας καθώς και μέρος της κυβέρνησης για την ανάγκη ολοκλήρωσης του διαγωνισμού, με την ανάδειξη της MK Group ως προτιμητέου επενδυτή.

Μένει να φανεί αν η αισιοδοξία που υπάρχει για εξελίξεις μέσα στην εβδομάδα επιβεβαιωθεί