Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
«Καβάτζα» 10 δισ. μόνο για... τράπεζες

Ακόμη καλύτερα νέα και από τη διαφαινόμενη επιτυχή ολοκλήρωση του stress test έχουν μπροστά τους οι εγχώριες τράπεζες. Όπως πληροφορείται η στήλη, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης έχει πέσει η λύση να παραμείνουν ως απόθεμα -μόνο- για τυχόν ανάγκες του τραπεζικού τομέα, τα σχετικά αχρησιμοποίητα κεφάλαια του υφιστάμενου προγράμματος.

Πρόκειται για περίπου 10 δισ. ευρώ, τα οποία δεν φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθούν καθώς οι τράπεζες περνούν τον κάβο του stress test, χωρίς να προκύπτει ανάγκη αυξήσεων κεφαλαίου, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr. 

Συνελεύσεις: Το ξεχαρβαλωμένο πλαίσιο και οι θετικές εκπλήξεις

Θετική έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι ορισμένες εισηγμένες εταιρείες αλλάζουν την… πάγια τακτική τους και συγκαλούν φέτος νωρίς τις ετήσιες γενικές τους συνελεύσεις, προκειμένου να ενημερώσουν γρήγορα τους μετόχους τους.

Ήδη έχει διεξαχθεί η τακτική γενική συνέλευση της Περσεύς και μέσα στον μήνα (30/4) αναμένεται και αυτή της ΒΙΣ.

Μάλιστα, χρηματιστηριακοί παράγοντες δεν βλέπουν κάποια σκοπιμότητα να υποκρύπτεται πίσω από την αλλαγή στάσης των συγκεκριμένων εταιρειών.

Από την άλλη πλευρά, το σχετικό θεσμικό πλαίσιο έχει πλέον ξεχαρβαλωθεί…

Σφηνάκια για Eurobank και Πειραιώς

EUROBANK: Το τυπικό τέλος στον αδρανή, τα τελευταία χρόνια, σχεδιασμό μεταφοράς των βαλκανικών θυγατρικών της κάτω από μια εταιρεία συμμετοχών βάζει, όπως όλα δείχνουν, η Eurobank.

Όπως προκύπτει από τις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2017, στο τέταρτο τρίμηνο η Eurobank απέκτησε από τη CEH Balkan Holdings, έναντι τιμήματος 54 εκατ. ευρώ, το σύνολο των μετοχών που κατείχε η τελευταία στη Eurobank Bulgaria (Postbank).

Έτσι, η άμεση συμμετοχή της Eurobank αυξήθηκε στο 56,14%. Η άμεση και έμμεση συμμετοχή της παρέμεινε στο 99,9%. Τέλος, το σύνολο της Eurobank Bulgaria, με βάση την παραπάνω συναλλαγή, αποτιμάται στα 598,5 εκατ. ευρώ.

Επιασαν δουλειά οι «γαλάζιοι» σεναριογράφοι

Μπορεί να μην έχουν καν μυρίσει εκλογές, στο εσωτερικό της ΝΔ, ωστόσο, οι σεναριογράφοι χτυπούν υπερωρίες τις τελευταίες ημέρες. Κάποιοι θέλουν τους Βενιζέλο-Λοβέρδο στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας και τον Αντώνη Σαμαρά να προωθείται για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σε 23 μήνες που θα λήξει η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου.

Άλλοι προτιμούν τον Αντώνη Σαμαρά να ξαναπαίρνει το τιμόνι της ΝΔ, εάν το κόμμα χάσει στις εκλογές του 2019 (Μάιο ή Σεπτέμβριο, θα δούμε...), οπότε, σ' αυτή την περίπτωση, βλέπουν να μετακομίζει στην Ηρώδου του Αττικού ο Ευάγγελος Βενιζέλος -ενδεχόμενο που σχεδόν στήριξε δημοσίως προ τεσσάρων ημερών ο Άδωνις Γεωργιάδης. (σ.σ. και στα δύο σενάρια, θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή του Ανδρέα Λοβέρδου στο Επικρατείας της ΝΔ και δεν διέλαθε της προσοχής ότι ο ίδιος ταυτίστηκε με την Πειραιώς στη στήριξη των βομβαρδισμών στη Συρία, σε αντίθεση με το Κίνημα Αλλαγής στο οποίο, ακόμα, ανήκει).

Το by-pass της ΤτΕ για να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί

Είδε και απόειδε η Τράπεζα της Ελλάδος, με την απροθυμία της Επιτροπής Ειδικών Εκκαθαρίσεων (ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΑ) να δώσει ή όχι σύμφωνη γνώμη για την ελάχιστη τιμή πώλησης assets, που βγάζει προς εκποίηση η PQH, ως ειδικός εκκαθαριστής, και αποφάσισε να αναλάβει δράση.

Έτσι, στις 23 Μαρτίου, η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων (ΕΠΑΘ) της ΤτE τροποποίησε την προηγούμενη απόφασή της (είχε εκδοθεί πριν από ένα χρόνο) για τους όρους διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση ιδρυμάτων.