Μια αποκλειστική συνεργασία του Euro2day.gr

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Η κυβερνώσα Αριστερά, οι απεργίες και ο… καναπές

Και να που οι κυβερνώντες βάλθηκαν να δικαιώσουν όσους τους κατηγορούν για ιδεοληψία.

Την αφορμή δίνει η διάταξη-προαπαιτούμενο που ορίζει ότι για να αποφασίσει την προκήρυξη απεργίας ένα πρωτοβάθμιο σωματείο θα πρέπει στη συνέλευση να συμμετέχει το 50% συν ένας των ταμειακώς εντάξει εγγεγραμμένων σε αυτό.

Παράδειγμα: Εάν σε μία επιχείρηση 100 εργαζομένων είναι ταμειακώς εντάξει (σ.σ. έχουν καταβάλει συνδρομή) και οι 100, τότε στη συνέλευση πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον 51 και η απόφαση να ληφθεί από τουλάχιστον 26. Δηλαδή, να ψηφίσει υπέρ της απεργίας το 1/4 των εργαζομένων.

Οι προκαταβολές του Δημοσίου και τα ερωτήματα για ΔΕΗ

Σε μία από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, το Δημόσιο μπορεί να χορηγεί προκαταβολές σε προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ως έναντι των καταναλώσεων ηλεκτρικού ρεύματος από φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Προφανώς, πρόκειται για ταμειακή διευκόλυνση που αφορά στη ΔEΗ και έρχεται για να καλύψει -αναδρομικά και στο μέλλον- τη χορήγηση προκαταβολών από το Γενικό Λογιστήριο.

Όπως αποκάλυψε η στήλη, τον Μάρτιο του 2017 η ΔΕΗ έλαβε από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους 130 εκατ. ευρώ. Τα 50 εκατ. είχαν δοθεί έναντι οφειλών φορέων της γενικής κυβέρνησης, ενώ άλλα 80 εκατ. ευρώ δόθηκαν ως προκαταβολή μελλοντικών καταναλώσεων.

Κόκκινα δάνεια: Όταν οι «κόρες» δίνουν το… παράδειγμα

Στο γ' τρίμηνο του 2017 η Αlpha Bank Romania ολοκλήρωσε την πώληση στον νορβηγικό όμιλο B2Holding χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής, συνολικού υπολοίπου 49,9 εκατ. ευρώ.

Από την πώληση, η θυγατρική της Alpha έγραψε κέρδος 13,5 εκατ. ευρώ, όπως αποκάλυψε η στήλη.

Αυτό σημαίνει ότι τα δάνεια πωλήθηκαν σε υψηλή τιμή.

Είχε προηγηθεί η πώληση από θυγατρική της Eurobank στη Βουλγαρία χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις, ποσού 72 εκατ. ευρώ. Kίνηση από την οποία έγραψε κέρδος 5 εκατ. ευρώ.

Προνόμια: Η μεγάλη επιστροφή στο ΧΑ;

Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, αρκετές ήταν οι περιπτώσεις εισηγμένων εταιρειών που διέθεταν προνομιούχες μετοχές (π.χ. Παυλίδης, Ιντεάλ, Ηλιοφίν μετέπειτα Χατζηιωάννου, Βιοσώλ, μετέπειτα Unibios) και ορισμένες εξ αυτών τις διατηρούν ακόμη και σήμερα (π.χ. ΤΙΤΑΝ, Εριουργία Τρία Άλφα, Λεβεντέρης, Μπουτάρης).

Και ενώ ο αριθμός των εταιρειών που διέθεταν προνομιούχους τίτλους μειωνόταν σταδιακά, ήρθαν το 2008 οι τράπεζες να εκδώσουν τέτοιες μετοχές, προκειμένου να ενισχυθούν κεφαλαιακά από το Ελληνικό Δημόσιο.

Πιτσιόρλας: Το «ψευτοδίλημμα» της εξόδου και η ουσία!

Η «καθαρή» ή «μη καθαρή» έξοδος από τα μνημόνια είναι μια συζήτηση ψευτοδιλήμματος. Αυτό που επείγει είναι η δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την ελληνική οικονομία, ανέφερε ο Στ. Πιτσιόρλας.

Σημείωσε ακόμη ότι είναι παγίδα να πιστέψουμε ότι μετά το μνημόνιο θα επιστρέψουμε σ’ αυτά που ξέραμε.

Για τα όσα λέγονται περί «ξεπουλήματος» περιουσιακών στοιχείων (σε ιδιωτικοποιήσεις-αξιοποιήσεις) υποστήριξε ότι η δυναμική και τα οφέλη που θα προκύψουν για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της θα υπερκεράσουν τις όποιες απώλειες από τα χαμηλά τιμήματα.