Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 25 2007

Ρωσία:Ελντοράντο (και για Έλληνες) το Real Estate

”Το real estate είναι το νέο ”πετρέλαιο” της Ρωσίας”, υποστηρίζουν όσοι παρακολουθούν την αγορά ακινήτων, αλλά φροντίζουν να επισημάνουν και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι επεκτείνονται στην αχανή αγορά.

Την τελευταία πενταετία, η αξία των έργων κατασκευής κτιριακών συγκροτημάτων στη Ρωσία πολλαπλασιάστηκε κατά 35 φορές και προσέγγισε τα 4,5 δισ. δολάρια.

Ηχηρά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, όπως ο Oleg Deripaska (ιδιοκτήτης της Rusal, του πρώτου παραγωγού αλουμινίου στον κόσμο), επενδύουν στον τομέα των ακινήτων.

Ο Deripaska, με προσωπική περιουσία 16 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, απέκτησε προ ημερών το 30% της Strabag, της μεγαλύτερης αυστριακής κατασκευαστικής εταιρίας και ελέγχει (μέσω κυπριακής υπεράκτιας…) το 3% της γερμανικής Hochtief.



Οι ελληνικές εταιρίες κινούνται προς τη Ρωσία καθώς ωρίμασαν οι αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Περί το 1,4 δισ. δολάρια ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει η Μηχανική στη ρωσική αγορά ακινήτων, ενώ ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ υπογράφει προσύμφωνο για αγορά οικοπέδου στη Μόσχα.

Οι εισηγμένοι του real estate βλέπουν παγκόσμια ονόματα όπως η σουηδική IKEA και η γερμανική Metro να τοποθετούνται στη ρωσική αγορά. Επισημαίνουν, όμως, ότι ”όσο πιο ισχυρός είναι ο τοπικός συνεταίρος, τόσο λιγότερα προβλήματα θα έχεις”.

Πέραν των… γνωριμιών, οι εταιρίες χρειάζονται και βασικά στοιχεία (π.χ. για την καταναλωτική συμπεριφορά και τις δαπάνες των Ρώσων) τα οποία δεν είναι εύκολα διαθέσιμα στους ξένους επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v