Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 20 2016

Πώς περνούν στον έλεγχο των θεσμών ΤΧΣ και τράπεζες

Πώς περνούν στον έλεγχο των θεσμών ΤΧΣ και τράπεζες

Στον έλεγχο των θεσμών περνά και τυπικά από χθες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μέσω αυτού οι τράπεζες που έχουν δεχθεί κρατική βοήθεια, πρόσφατα ή τα τελευταία χρόνια.

Χθες συστήθηκε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών η εξαμελής επιτροπή επιλογής που θα αξιολογεί ετησίως τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ και θα επιλέγει τα νέα μέλη τους, αν χρειασθεί.

Σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, η επιτροπή ελέγχεται πλέον από τους θεσμούς και ας διορίζεται από τον ΥΠΟΙΚ.

Ειδικότερα, τα τρία μέλη της 6μελούς επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου, υποδείχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και τον ESM. Τα άλλα τρία, από το ΥΠΟΙΚ (2) και την ΤτΕ.

Μόνο που στην περίπτωση ισοψηφίας, η ψήφος του προέδρου καθορίζει το αποτέλεσμα.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή είναι ότι πλέον τη short list των υποψήφιων νέων μελών για το Γενικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή δεν την καταρτίζει το ΥΠΟΙΚ και επιλέγει η Επιτροπή αλλά το αντίστροφο.

Δηλαδή η επιτροπή, με τη βοήθεια διεθνώς αναγνωρισμένου συμβούλου, καθορίζει τα προσόντα και τα κριτήρια επιλογής των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής, η Επιτροπή προτείνει στον ΥΠΟΙΚ λίστα των επικρατέστερων υποψηφίων για τη συγκεκριμένη θέση και προσδιορίζει ως και την αμοιβή για κάθε υποψήφιο, εντός προκαθορισμένου εύρους.

Με δεδομένο, δε, ότι το ΤΧΣ, με τη σειρά του, θα αξιολογεί και τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών, ο έλεγχος των θεσμών επί του τραπεζικού συστήματος είναι ξεκάθαρος.

Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο F. Papadia, πρώην στέλεχος της ΕΚΤ και προηγουμένως της Banca d'Italia, ο οποίος τώρα συνεργάζεται με το ινστιτούτο Bruegel.

Μέλος στην επιτροπή θα είναι επίσης ο Eric Rajendra. Ο τελευταίος εργάζεται επι σειρά ετών στο IFC, τον επενδυτικό βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κι όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι το IFC τοποθέτησε πάνω από 200 εκατ. ευρώ στις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών. 

Από την ΤτΕ υποδείχθηκε ο κ. Τ. Δουμάνογλου και από το ΥΠΟΙΚ ο κ. Αιμ. Αυγουλέας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v