Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 17 2017

Η χρυσοφόρος αγοραπωλησία της Grivalia και η ΑΜΚ της Τοξότης

Η χρυσοφόρος αγοραπωλησία της Grivalia και η ΑΜΚ της Τοξότης

GRIVALIA: Την περασμένη Δευτέρα, η Grivalia ανακοίνωσε ότι ανακηρύχθηκε πλειοδότης σε δημόσιο διαγωνισμό για 15 εμπορικά ακίνητα και ένα οικόπεδο της Ζήνων Ακίνητα, με προσφερόμενο τίμημα 16,25 εκατ. ευρώ.

Αυτό που δεν έλεγε η ανακοίνωση -πώς θα μπορούσε άλλωστε- είναι ότι το εν λόγω χαρτοφυλάκιο ακινήτων το είχε πωλήσει η Grivalia (τότε Eurobank Properties), στα μέσα της δεκαετίας του 2000, στο αυστραλέζικο APN fund Management, που ήλεγχε τη Ζήνων.

Το τίμημα της τότε πώλησης ανήλθε σε περίπου 68 εκατ. ευρώ, ενώ δέκα χρόνια μετά, τα ακίνητα επιστρέφουν στην Grivalia έναντι 16,25 εκατ. ευρώ καθώς η Ζήνων τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από τους πιστωτές της και το ενεργητικό της ρευστοποιείται.

Η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ πούλησε σχεδόν στο “peak” της αγοράς και επαναγοράζει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, με την προσδοκία ότι θα αποδειχθούν ιστορικά χαμηλά.

«Κλειδώνει», δε, μια καλή απόδοση από μισθώματα (σ.σ. της τάξης του 10% ετησίως), η οποία υπολογίζεται επί των νέων μειωμένων ενοικίων που χορηγήθηκαν στη Μαρινόπουλος, με βάση τις πρόνοιες της συμφωνίας εξυγίανσης.

Το ρίσκο που αναλαμβάνεται είναι μια ενδεχόμενη αποτυχία του εγχειρήματος εξυγίανσης της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης.

Ακόμη, όμως, και αν όλα πάνε στραβά, η αξία των ακινήτων δύσκολα θα υποχωρήσει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που επαναγοράζει η Grivalia. 

 

ΤΟΞΟΤΗΣ: Εκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κατά τρία εκατ. ευρώ, «εν μέρει με καταβολή μετρητών και εν μέρει με κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων της εταιρίας και με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων», έχει προγραμματίσει για την επόμενη Τρίτη η τεχνική εταιρεία Τοξότης του ομίλου Καλογρίτσα.

Στην αγορά πάντως προσπαθούν να καταλάβουν αν θα κεφαλαιοποιηθούν υποχρεώσεις προς άλλες εταιρείες του ομίλου, ή τμήμα των δανείων με συμμετοχή τράπεζας στο μετοχικό της κεφάλαιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v