Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 15 2023

Αttica Βank: Οι βουτιές της μετοχής και ο «μεσαντζέρος» -Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Βαφτίζοντας το κρέας... ψάρι

Αttica Βank: Οι βουτιές της μετοχής και ο «μεσαντζέρος»  -Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Βαφτίζοντας το κρέας... ψάρι

ATTICA BANK: Δεύτερο -30% σε δύο ημέρες, με τη μετοχή να κλειδώνει με ανεκτέλεστες εντολές πώλησης σχεδόν 2,2 εκατ. τεμαχίων, περίπου όσος ήταν και ο όγκος συναλλαγών που πραγματοποιήθηκε χθες. Ήδη έχει χάσει το 51% της αξίας που είχε στο κλείσιμο της Παρασκευής. Παρ' όλα αυτά, η κεφαλαιοποίηση είναι στα 234,5 εκατ. ευρώ, πριν την αύξηση!

Οταν είναι επισήμως γνωστό ότι τα 300 από τα 473 εκατ. ευρώ της αύξησης θα πάνε για να καλύψουν προβλέψεις, την κοινώς λεγόμενη «τρύπα», που σημαίνει ότι μένουν 173 εκατ. ευρώ νέα κεφάλαια για να «μοιραστούν» σε περίπου 45 εκατ. μετοχές, μετά την αύξηση και το reverse split.

Χαώδης παραμένει ακόμη η διαφορά αποτίμησης σε σχέση με τον κλάδο των τραπεζών.

 

ΜΑΚΕΔΟΣ: Φίλος της στήλης ανέλαβε αρμοδίως τον ρόλο του «μεσαντζέρου» και μετέφερε την απάντηση του προέδρου του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνου Μακέδου, στο χθεσινό μας ερώτημα, αν θα υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση, για όσα ακούγονται -και γράφονται- σε σχέση με τη μετοχή της Attica Bank: Όχι, δεν θα υπάρξει ανακοίνωση, αλλά το ΤΜΕΔΕ ουδόλως εμπλέκεται σε περίεργες συναλλαγές στη μετοχή, μας μετέφερε. Έστω κι έτσι, το κρατάμε…

Άλλωστε θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που πλέον έκανε και «επιδρομές» στις χρηματιστηριακές για το συγκεκριμένο ζήτημα, θα ενημερώσει το συντομότερο για το τι συνέβη -και από ποιους- στη μετοχή.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ: Με διαρροές η ηγεσία της (στη φωτό, η πρόεδρος Βασιλική Λαζαράκου) προσπαθεί να πείσει ότι «δεν άργησε» να επιληφθεί του θέματος στη μετοχή της Τράπεζας Αττικής, επικαλούμενη και «διεθνείς πρακτικές». Αντιλαμβανόμαστε το ευαίσθητο του όλου θέματος και τις πιέσεις, όπως και τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος και προσωπικά τον Γιάννη Στουρνάρα (παρασκηνιακά και από την κυβέρνηση), για να διασωθεί η κάποτε «τράπεζα των μηχανικών».

Μη βαφτίζουμε όμως το κρέας… ψάρι. Η μετοχή της Αττικής μάλλον γλίτωσε… ξυστά την επιτήρηση, με την ψήφιση της ΑΜΚ στις 30 Δεκεμβρίου, είχε όμως πολλούς λόγους να τεθεί σε αναστολή εδώ και αρκετό καιρό, ειδικά από τη στιγμή που για τους αρμόδιους, εκείνους που ΓΝΩΡΙΖΑΝ, ήταν ηλίου φαεινότερο ότι το σχήμα διάσωσης ΔΕΝ προχωρούσε.

Έτσι άλλωστε βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση όχι απλώς να αλλάζουν τα δεδομένα, με χειρισμούς του τύπου «βάφουμε το αμάξι ενώ το οδηγούμε με 200», αλλά να περάσει από τη Γενική Συνέλευση και αύξηση κεφαλαίου, χωρίς να είναι καθόλου σίγουρο (όπως αποδείχθηκε περιτράνως) ότι θα συμμετάσχει ο «απαραίτητος» ιδιώτης επενδυτής, δηλαδή η Ellington, την οποία πρόκειται (Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος) να υποκαταστήσει η Τhrinvest.

Σε όλη δε αυτή την πορεία, ουδείς θεώρησε (ενώ υπήρχε και καταιγισμός συχνά αντικρουόμενων και ενίοτε διθυραμβικών δημοσιευμάτων), ότι συντρέχει λόγος «προστασίας του επενδυτικού κοινού», όπως αναφέρει ρητώς η σχετική νομοθεσία. Ούτε και όταν μέσα στο συγκεκριμένο κλίμα απόλυτης αβεβαιότητας, η μετοχή με free float κάτω από το 2% άρχισε να γίνεται… διαστημόπλοιο.

Πραγματικά ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε με λεπτομέρειες για τις «ταρζανιές» που έχουν γίνει από διάφορες πλευρές στην πιο ερασιτεχνική προσπάθεια διάσωσης που έχουμε παρακολουθήσει, σε δεκαετίες δημοσιογραφικής καριέρας.

Όπως ελπίζουμε ότι από δω και μπρος θα μπει το νερό στο αυλάκι!

 

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: Η Atacadão, μια βραζιλιάνικη αλυσίδα discount που εξαγοράστηκε το 2007 από την Carrefour, ετοιμάζεται να έρθει στην Ευρώπη. Ο Γάλλος λιανέμπορος φιλοδοξεί πως με αυτή θα μπορέσει να αμυνθεί στην επέλαση των Aldi και Lidl.

Το πρώτο γαλλικό κατάστημα Atacadão, που διαθέτει περί τις 7.000 κωδικούς και διαφημίζεται ότι θα είναι 10-15% φθηνότερο από τους ανταγωνιστές, ήταν να ανοίξει το φθινόπωρο, αλλά ο σχεδιασμός πήγε πιο πίσω.

Γενικότερα, πάντως, υπάρχει κινητικότητα στην ευρωπαϊκή αγορά. Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι η Tesco, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, εξαγόρασε την επωνυμία και την «πνευματική ιδιοκτησία» της αλυσίδας χαρτικών Paperchase. Ωστόσο, η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την ανάληψη από την Tesco των 106 καταστημάτων της Paperchase, αφήνοντας στον αέρα τους 820 υπαλλήλους της.

Η Paperchase ιδρύθηκε το 1968 από τους τότε φοιτητές τέχνης Judith Cash και Eddie Pond. Έκτοτε άλλαξε πολλές φορές χέρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v