Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 14 2023

ΜIG-ΑΤΤΙCA GROUP: Πάμε για... τρεις δημόσιες προσφορές! *Ο επιχειρηματίας, το family office και η… έξοδος *Το «30 σε 30» της Aegean

ΜIG-ΑΤΤΙCA GROUP: Πάμε για... τρεις δημόσιες προσφορές! *Ο επιχειρηματίας, το family office και η… έξοδος *Το «30 σε 30» της Aegean

MIG: Κάποιες φορές η υπερβάλλουσα ανταγωνιστικότητα του χαρακτήρος βλάπτει το σχέδιο. Όταν στη χθεσινή γενική συνέλευση υποστηρίχθηκε από την πλευρά της διοίκησης ότι η Attica Group είναι η κορυφαία εταιρεία του κλάδου, ο Μάριος Ηλιόπουλος (φωτ.) αντέδρασε έντονα, λέγοντας: «Με κριτήριο τον υψηλό της δανεισμό; Η εταιρεία περπατάει σε τεντωμένο σκοινί (!). Η αγορά ξέρει ποια είναι η κορυφαία εταιρεία στην Ελλάδα». Εννοούσε όντως τη «δική του» Seajets, όπως αρκετοί υπέθεσαν; Δεν ξέρουμε.

Oπως και να έχει όμως, δεν τα λες δημοσίως αυτά, όταν ταυτόχρονα υποστηρίζεις ότι το deal με τη STRIX, που αποτιμά το 100% της Attica Grοup στα... 560 εκατ. ευρώ, δεν είναι αρκετά καλό, ή όταν στην επιστολή προς τη διοίκηση χαρακτηρίζεις ο ίδιος την εν λόγω εταιρεία ως «ηγέτιδα» στον χώρο της ακτοπλοΐας!

Στην ουσία τώρα, αυτό που κατάλαβαν οι παριστάμενοι από τις χθεσινές στιχομυθίες είναι ότι η πλευρά Ηλιόπουλου-συμμάχων, γνωρίζοντας ότι ο δρόμος για μετοχική εμπλοκή στο deal έχει κλείσει ανεπιστρεπτί, «θα παίξει καθυστερήσεις».

Ξεκίνησε με την αναβολή των 20 ημερών και στην πορεία θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει άλλους νομικούς τακτικισμούς, λένε οι γνωρίζοντες τα σχετικά τερτίπια «ακτιβισμού», χωρίς όμως να δίνουν σημαντικά περιθώρια επιτυχίας.

 

ΑΤΤΙCΑ GROUP: Oχι μία αλλά δύο υποχρεωτικές δημόσιες προσφορές αναμένονται στο προσεχές μέλλον της εταιρείας, κάνοντας την... τριπλέτα στις υποχρεωτικές προσφορές για τον όμιλο, μαζί με αυτή που ήδη τρέχει από την Πειραιώς για τη «μαμά» MIG.

Η μία υποχρεωτική προσφορά αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα, εντός των ημερών, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας αποκτήσει αριθμό μετοχών της MIG που της δίνουν τον έλεγχο, είναι υποχρεωμένη να κάνει δημόσια προσφορά και για τη θυγατρική ακτοπλοϊκή.

Δεδομένου ότι η Πειραιώς μάλλον δεν έχει κάνει συναλλαγές στην Attica εδώ και αρκετό καιρό, η τιμή προσφοράς αναμένεται να προκύψει βάσει της μεσοσταθμικής τιμής των τελευταίων 6 μηνών, οπότε θα είναι κάτω από τα 2 ευρώ, όταν η τρέχουσα τιμή είναι στα 2,24 ευρώ.

Αυτό όμως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τους μετόχους της μειοψηφίας (καθιστώντας μάλλον τυπική διαδικασία την επερχόμενη προσφορά της Πειραιώς), αφού μόλις ολοκληρωθεί το deal της MIG με τη STRIX, θα πρέπει η δεύτερη να κάνει υποχρεωτική δημόσια προσφορά για τις μετοχές Attica που δεν θα κατέχει (περίπου 8,8% είναι το free float) στην αποτίμηση με την οποία απέκτησε την ακτοπλοϊκή, δηλαδή στα 560 εκατ. ευρώ. Αποτίμηση που «βγάζει» τιμή μετοχής στα 2,59 ευρώ, όπως έχει γράψει εδώ και πολύ καιρό το Euro2day.gr.

Πόσο νωρίς θα μπορούσε να έρθει η δεύτερη δημόσια προσφορά, αυτή της STRIX; Μέσα στον Μάρτιο!

 

AEGEAN: Σε επίπεδα αρχών 2020 επέστρεψε η μετοχή της εισηγμένης μετά το +7% της χθεσινής συνεδρίασης.

Αναλυτές λένε ότι οι επενδυτές «αγοράζουν» την προοπτική του ελληνικού τουρισμού και την περαιτέρω ανάκαμψη του κλάδου αερομεταφορών διεθνώς. Ηδη η μετοχή της Aegean μετρά απόδοση 30% τις τελευταίες τριάντα συνεδριάσεις (30% στις... 30), απόρροια σταδιακών τοποθετήσεων (κυρίως) από ξένα αλλά και εγχώρια ισχυρά χέρια. Εναυσμα η παρουσίαση από τη διοίκηση της στρατηγικής ανάπτυξης λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, η προσοχή έχει στραφεί στα στοιχεία των προκρατήσεων, συνδυαστικά με την επίσπευση της τουριστικής περιόδου, δεδομένα που προϊδεάζουν για χρονιά-ρεκόρ. Προοπτική που σπεύδει να προεξοφλήσει η επενδυτική κοινότητα.

Ενισχυτικό της όλης δυναμικής, το ενδεχόμενο άσκησης των warrants που είχαν εκδοθεί το 2021, για να λάβει η εισηγμένη την ενίσχυση των 120 εκατ. από το Δημόσιο. Στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου αντιστοιχούν τα 10.369.217 παραστατικά δικαιώματα κτήσης, με περίοδο άσκησης 2-5 ετών (από 3/7/2023 έως 3/7/2026).

Η τιμή άσκησης είναι στα 3,2 ευρώ/μετοχή, με τον κάτοχο (Δημόσιο) να έχει την ευχέρεια της πρώτης κίνησης και την εταιρεία διάστημα δύο μηνών να δηλώσει αν προτίθεται να αποκτήσει τα warrants στην αγοραία αξία (σ.σ. όπως προκύπτει από την τιμή στο ταμπλό τις προηγούμενες 60 ημέρες, αφαιρουμένων των 3,2 ευρώ) ή να έχει το Δημόσιο ως κάτοχο του 11,5%.

Στην αγορά θεωρούν σχεδόν βέβαιο πως η άσκηση της προαίρεσης θα προχωρήσει μετά από συνεννόηση των δύο πλευρών, με το Δημόσιο να εισπράττει ένα σεβαστό ποσό.

 

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Την ανάληψη νέου έργου ύψους 10 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, ανεβάζοντας το υπόλοιπο των ανεκτέλεστων συμβάσεών της στα 49 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό εξασφαλίζει από μόνο του για αρκετά χρόνια υψηλά έσοδα στην εταιρεία (στο εννεάμηνο του 2022 ο κύκλος εργασιών είχε διαμορφωθεί στα 8 εκατ. ευρώ), χωρίς να υπολογίζονται τα νέα έργα που πιθανότατα θα αναλάβει.

 

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ: Η μία μετά την άλλη, αυτή την περίοδο, ανακοινώνουν τι έβαλαν στο ταμείο το 2022. Η στήλη κρατά ότι κόντρα στον πληθωρισμό, τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, την αύξηση του λειτουργικού κόστους, αλλά και τη μείωση του όγκου πωλήσεων, η κερδοφορία τους αυξάνεται.

Θα επανέλθουμε...

 

ΕΞΟΔΟΣ: Έλληνας επιχειρηματίας φέρεται να ετοιμάζει την έξοδο από την εταιρεία του. Εχει βάλει πλάνο, ακούμε, να ολοκληρώσει την κίνηση την επόμενη διετία και με τα χρήματα που θα εισπράξει να δραστηριοποιηθεί σε άλλους τομείς.

Σήμερα η εταιρεία του, στην οποία έχει θέση γνωστό family office, αποτιμάται περί τα 200 εκατ. ευρώ.

 

SOCIETE BIC: Ποσό 30 εκατ. ευρώ θα εισπράξει η μητρική της Bic Βιολέξ. O γαλλικός όμιλος, μοναδικός μέτοχος της ελληνικής εταιρείας, θα λάβει το μέρισμα από κέρδη παρελθουσών χρήσεων, που έχουν λογιστικοποιηθεί σε κέρδη εις νέον (τα οποία ανήλθαν σε 142,6 εκατ. ευρώ το 2021 από 112,2 εκατ. ευρώ το 2020).

Σημειώνεται ότι τα καθαρά κέρδη μετά φόρων το 2021 της Bic Βιολέξ αυξήθηκαν σημαντικά, πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ (από 9,4 εκατ. ευρώ το 2020), ακολουθώντας την αύξηση κατά 27% των πωλήσεων (στα 210,4 εκατ. ευρώ).

Αύξηση σημείωσαν και οι εξαγωγές, κατά 28,4%, αποτέλεσμα εν πολλοίς της ανάκαμψης της δραστηριότητας, μετά τη μείωση της ζήτησης ξυριστικών προϊόντων και στυλό την περίοδο των lockdowns.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v