Νέος κωδικός «στήριξης» στον προϋπολογισμό 2024, ποιοι θα τον γεμίσουν

Έξτρα εθελοντική εισφορά για να χρηματοδοτήσει το κόστος των φυσικών καταστροφών σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Το σήμα από τη συνάντηση του Κ. Χατζηδάκη με τους τραπεζίτες.

Νέος κωδικός «στήριξης» στον προϋπολογισμό 2024, ποιοι θα τον γεμίσουν

Η αναφορά του Κωστή Χατζηδάκη στο σλοβενικό μοντέλο χρηματοδότησης των αυξημένων αναγκών για δαπάνες αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής μέσω ειδικής εισφοράς που θα επιβάλλεται σε μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και επιχειρήσεις (στον ΣΚΑΪ 100,3) ήταν αρκετή για να πάρουν φωτιά τα σενάρια περί επικείμενου νέου τέλους, φόρου ή εισφοράς.

Τέτοιο σενάριο δεν υπάρχει, διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά πηγές του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Άλλωστε και ο υπουργός έσπευσε να διευκρινίσει, προαναγγέλλοντας «αύξηση κονδυλίων για φυσικές καταστροφές» στον προϋπολογισμό του 2024, πως τα σχέδια δεν αφορούν «κάποιο μέτρο άδικο ή μέτρο το οποίο θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή». Είχε δώσει το μήνυμα νωρίτερα, πως «πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη, πρωτίστως οι έχοντες».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στον προϋπολογισμό του 2024 θα δημιουργηθεί ένας νέος κωδικός εσόδων, ο οποίος θα συνδέεται με έναν «κουμπαρά». Σε αυτόν θα κληθούν να εισφέρουν τον οβολό τους «πρωτίστως οι έχοντες», κοινώς οι μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και φορολογούμενοι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Η συνεισφορά αυτή θα είναι εθελοντική και τους ακριβείς όρους αναμένεται να περιγράψει στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Προκαταβολικά σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν χθες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος, μετά τη συνάντηση με τον Κωστή Χατζηδάκη, ανακοίνωσε την απόφαση συνεισφοράς 50 εκατ. ευρώ, ως συνδρομή των τραπεζών στα έργα υποδομής που απαιτούνται μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Daniel».

Η ΕΕΤ άλλωστε αποφάσισε πάγωμα της δόσης όλων των δανείων φυσικών και νομικών προσώπων πληγέντων από τις πλημμύρες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και αντίστοιχο πάγωμα έως το ίδιο χρονικό σημείο και όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και των πλειστηριασμών.

Σε μία συνάντηση του ΥΠΕΘΟ με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ο Κωστής Χατζηδάκης είχε ζητήσει από την εφοπλιστική κοινότητα να καταθέσει και αυτή την οβολό της. Όλες οι «δωρεές» έως το τέλος του έτους θα κατατίθενται -εχόντων και μη- στον ειδικό λογαριασμό Κρατικής Αρωγής με ΙΒΑΝ GR9501000230000002341227461. Από το 2024, θα αποτελούν απευθείας έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v