Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 14 2023

Βενζίνη: Πιάσαμε την κορυφή του… κόσμου! - Τράπεζες: Η άνιση πτώση και ο ΓΔ - Το αθόρυβο Road Show της HSBC

Βενζίνη: Πιάσαμε την κορυφή του… κόσμου! - Τράπεζες: Η άνιση πτώση και ο ΓΔ - Το αθόρυβο Road Show της HSBC

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει, ήδη από τις αρχές Απριλίου, ότι η Γερμανίδα Claudia Buch (φωτ.) της Bundesbank ήταν το απόλυτο φαβορί για τη θέση του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της EKT, του SSM.

Χθες η υπόθεση έκλεισε και τυπικά. Ακόμη δεν ανέλαβε βεβαίως η κυρία, ενώ μένουν και κάποια διαδικαστικά, αλλά ο κύβος ερρίφθη.

Το ερώτημα τώρα, για τους Έλληνες τραπεζίτες, είναι αν η Γερμανίδα με το πολύ βαρύ βιογραφικό θα έχει την ίδια κατανόηση που έδειχνε ο Ιταλός Andrea Enria στις «ιδιομορφίες» του Νότου.

Διότι υπάρχουν ζωηρές αμφιβολίες περί αυτού...

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΙΙ: Σε δυο ζευγάρια έχουν χωριστεί οι τέσσερις συστημικές μετοχές, στην πορεία τους από τα τέλη Ιουλίου, οπότε η αγορά έκανε το -μέχρι σήμερα- υψηλό έτους. Σημειώστε ότι έκτοτε ο ΓΔ υποχωρεί περίπου 9%.

Σε αυτό το διάστημα, Eurobank και Εθνική μετρούν απώλειες στη ζώνη του 11%. Πειραιώς και Αlpha Bank, από την άλλη, υποχωρούν περίπου 20%.

Σημαντική, ωστόσο, είναι η διαφοροποίηση σε βάθος χρόνου. Σε επίπεδο 12μηνου στην πρώτη θέση βλέπουμε την Πειραιώς με απόδοση 165%. Ακολουθεί η Εθνική με 72%, η Eurobank με 59% και η Αlpha Bank με 44%.

 

ΒΕΝΖΙΝΗ: Δεν είμαστε οι πρώτοι που το γράφουμε, αλλά δεν βλέπουμε να ανοίγει και κανένα ρουθούνι. Η Ελλάδα σύμφωνα με το globalpetrolprices.com είναι από τις χώρες με την πιο ακριβή βενζίνη στον κόσμο! Για την ακρίβεια, με στοιχεία προ τριών ημερών, βρίσκεται στην ένατη θέση παγκοσμίως!

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ξεπερνούν μόνο η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Φινλανδία, αφού στις 11 Σεπτεμβρίου ξεπεράσαμε κατά μερικά λεπτά ακόμη και την πανάκριβη και πλούσια Ελβετία!

Μιλάμε προφανώς για χώρες όπου ο μέσος πολίτης έχει πολύ μεγαλύτερη -σε ορισμένες περιπτώσεις κυριολεκτικά πολλαπλάσια- αγοραστική δύναμη, ενώ Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, αλλά και Πορτογαλία, έχουν από λίγο έως και πολύ φτηνότερες τιμές, ενώ διαθέτουν όλες υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, με την οποία συνηθίζουμε να συγκρινόμαστε, η βενζίνη κόστιζε την ίδια ημερομηνία περίπου 7% φθηνότερα, στην Κύπρο… 20% φθηνότερα και στην Ισπανία σχεδόν 14% φθηνότερα.

Είναι οι υψηλοί φόροι που επιβάλλει το κράτος; Είναι οι τιμές στα διυλιστήρια; Είναι και τα δύο, σε συνδυασμό; Όπως και να έχει, καταντήσαμε και τη βενζίνη «είδος πολυτελείας»!

Και με την έλευση του χειμώνα, θα βογκήξουν τα νοικοκυριά με το πετρέλαιο θέρμανσης

 

ΕΚΤΕΡ: Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος, που έκλεισε εχθές με άνοδο 3,56% στα 2,62 ευρώ, σε εξόχως πτωτική συνεδρίαση που έστειλε τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλά τριμήνου.

Η μετοχή είχε «διπλασιάσει» το καλοκαίρι, σκαρφαλώνοντας σε ιστορικό υψηλό στα 3,34 ευρώ, από τα χαμηλά των 1,59 ευρώ σε λίγες συνεδριάσεις. Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, με τον τίτλο να επανέρχεται σε επίπεδα πέριξ των 2 ευρώ, από όπου και ανακάμπτει εσχάτως.

Επανέρχεται σε ανοδικό κανάλι;

 

EPSILON NET: Παρ’ ολίγον νέο ιστορικό υψηλό για το «χαρτί» εχθές, καθώς αναρριχήθηκε έως τα 12 ευρώ προς τα τέλη της συνεδρίασης. Το ρεκόρ, όμως, χάθηκε στο κλείσιμο, με τον τίτλο να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στα 11,5 ευρώ, με άνοδο μόλις 0,17%.   

Η μετοχή προέρχεται από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ βλέπει απόδοση άνω του 40% το τελευταίο τρίμηνο.  

 

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Με το απίστευτο ράλι της τιμής του ελαιόλαδου το Euro2day.gr έχει ασχοληθεί εκτενώς το τελευταίο διάστημα.

Η στήλη θα εστιάσει στα... ισπανικά παρατράγουδα. Διαβάζουμε για μια θρασύτατη κλοπή ισπανικού ελαιόλαδου, αξίας άνω του μισού εκατομμυρίου δολαρίων, που συνιστά το πιο πρόσφατο παράδειγμα του πώς οι τιμές-ρεκόρ τροφοδοτούν έκρηξη εγκληματικότητας.

Περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου που ήταν έτοιμο για εμφιάλωση εξαφανίστηκαν στην επαρχία Κόρδοβα της Ισπανίας. Οι κλέφτες βούτηξαν το ελαιόλαδο με μια καταδρομική επιχείρηση που εκτιμάται ότι κράτησε δύο ώρες. Λίγες ημέρες νωρίτερα κλάπηκαν 7.000 λίτρα εμφιαλωμένου ελαιόλαδου που ήταν αποθηκευμένα στη Μάλαγα.

Οι κλοπές δεν είναι η μοναδική μορφή εγκληματικότητας, σε μια περίοδο που εκτιμάται ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να τραβούν την ανηφόρα. Ακόμα σοβαρότερος, μάλλον, κίνδυνος είναι η νόθευση. Στην Εξτρεμαδούρα της Ισπανίας αποσύρθηκαν 11 μάρκες από την αγορά, καθώς αποκαλύφθηκε ότι είχαν κάνει ανάμιξη με άλλα λάδια.

Μένει να δούμε αν θα μιμηθούμε και στην Ελλάδα τους Ισπανούς. Οχι στη νόθευση, καθώς δυστυχώς συχνά αποκαλύπτονται τέτοιες υποθέσεις, αλλά και στις κλοπές...

 

HSBC-ROAD SHOW: Σχεδόν αθόρυβα διενεργήθηκε το τριήμερο reverse road show που οργάνωσε η HSBC. Ο οίκος έφερε στην Αθήνα Αμερικανούς κυρίως επενδυτές, οι οποίοι είδαν τράπεζες και εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν ήδη θέσεις στο Χ.Α.

Στο πρόγραμμα υπήρχαν και συναντήσεις με τον Άλεξ Πατέλη, οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού καθώς και τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα. Δεν υπήρξε, όμως, καμία διαρροή για τις συναντήσεις.

Το road show ολοκληρώθηκε χθες.  Σεμνά και ταπεινά…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v