Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 10 2024

Ο κίνδυνος του «κυβερνητικού δημοψηφίσματος» *Τα F-16, το Newsweek και το... Newsbreak *Οι servicers και τα πρόστιμα

Ο κίνδυνος του «κυβερνητικού δημοψηφίσματος» *Τα F-16, το Newsweek και το... Newsbreak *Οι servicers και τα πρόστιμα

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Η προσπάθεια που καταβάλλει τις τελευταίες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει τις ευρωεκλογές «κυβερνητικό δημοψήφισμα», με ατάκες όπως «Σε κάθε ψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι το όνομά μου», προκειμένου να ανεβάσει ποσοστά, ενέχει κινδύνους.

Τα στοιχεία που κατέγραψε η προχθεσινή δημοσκόπηση της Alco δεν δείχνουν μόνο ότι η κυβέρνηση απέτυχε ξανά να πείσει την κοινή γνώμη πως δεν υπάρχει συγκάλυψη στα Τέμπη, με «σκορ» 75% έναντι μόλις 14%.

Δείχνουν επίσης ότι σχεδόν το 50% των πολιτών θα ρίξει στις ευρωκάλπες του Ιουνίου «ψήφο διαμαρτυρίας» και ότι μόλις το 24% των ερωτηθέντων θεωρεί πως το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών μπορεί να δημιουργήσει ζήτημα σταθερότητας.

Με αυτά τα δεδομένα και με την πρόθεση ψήφου στη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται στο 25,6% (με απώλειες 4,7 μονάδων μέσα στο 2024), το επιχείρημα του «δημοψηφίσματος» για να αποφευχθεί η χαλαρή ψήφος, πέρα από το ότι αλλοιώνει τη φύση της συγκεκριμένης εκλογής, ενδέχεται να γίνει δίκοπο μαχαίρι.

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Η ανάγκη για ανάσχεση των διαρροών ψηφοφόρων από τη ΝΔ προς τα μικρότερα δεξιά κόμματα συζητήθηκε πάντως, όπως μαθαίνουμε, μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και γαλάζιων βουλευτών που εκλέγονται στην Α' και Β' Θεσσαλονίκης.

Ανταλλάχθηκαν απόψεις, ακούστηκαν σκέψεις και προτάσεις, και όλοι τελικά συμφώνησαν με τη στρατηγική που έχει χαράξει το Μέγαρο Μαξίμου: Την προεκλογική εκστρατεία πόρτα πόρτα, με παράθεση-απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων που έχουν οδηγήσει σε μια «μεγάλη και ισχυρή Ελλάδα» και το δριμύ «κατηγορώ» σε όσους «εμπορεύονται την πίστη και τον πατριωτισμό».

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο συνέδριο της ΝΔ δεν είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι ούτε της Ελληνικής Λύσης ούτε της Νίκης. Αμφότερα στη Βόρεια Ελλάδα δείχνουν να έχουν μεγάλο ρεύμα...

 

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: «Συζητούσαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ να είμαι υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών αλλά αυτό δεν έγινε διότι κάποιοι με πολέμησαν. Ευτυχώς αυτοί δεν βρίσκονται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Η ατάκα ανήκει στον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά και… την κάρφωσε κατά τη χθεσινή παρουσίαση, από τον Στέφανο Κασσελάκη, των υποψήφιων στις προκριματικές εκλογές (που θα γίνουν την Κυριακή) για την ανάδειξη του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος.

Για όσους δεν θυμούνται, ο κος Παππάς είχε σχεδόν καταλήξει με τον Αλέξη Τσίπρα για την υποψηφιότητα στον δήμο Αθήνας, αλλά μετά την εκλογική συντριβή στις εθνικές εκλογές και την παραίτηση του προέδρου, το θέμα ξανασυζητήθηκε τον Ιούλιο στην «ακέφαλη» Πολιτική Γραμματεία, όπου αποφασίσθηκε να μην προχωρήσει η συνεργασία.

Αντί του κου Παππά, προτάθηκαν ως υποψήφιοι για την Αθήνα ο Νίκος Φίλης και ο Κώστας Ζαχαριάδης και η ψηφοφορία που έγινε στην Πολιτική Γραμματεία (!) έβγαλε… νικητή τον κο Ζαχαριάδη με 12 ψήφους έναντι δέκα που πήρε ο κος Φίλης.

Η συνέχεια είναι γνωστή.

 

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τη δική του σπόντα έριξε ο βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» του Action 24.

Σχολιάζοντας τη μετεγγραφή του Θοδωρή Ζαγοράκη, είπε με περιπαικτική διάθεση: «Όφειλε να πάρει και έναν δεξιό το ΠΑΣΟΚ. Έχουμε μαζέψει το μισό ΠΑΣΟΚ. Αφήστε να φύγει ένας από εμάς να πάει στο ΠΑΣΟΚ. Για όνομα του Θεού, που γίνεται ολόκληρος ντόρος».

«Εμένα να πειράζει; Ευτυχώς που τον ξεφορτωθήκαμε», συμπλήρωσε.

 

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Αθήνα για την «περίοδο σχετικής ηρεμίας» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τόσο σε ό,τι αφορά δηλώσεις όσο και στην εικόνα επί του πεδίου.

Μετά τη μικρή έξαρση που παρατηρήθηκε εκ μέρους της Άγκυρας κατά την περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών στη γείτονα, αυτή τη στιγμή δεν διαπιστώνονται προκλήσεις και συνεχίζεται ο διάλογος ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Τουρκία στα μέσα Μαΐου.

Θα προηγηθούν η άφιξη της τουρκικής αποστολής στη χώρα μας στις 22 Απριλίου για τον επόμενο γύρο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), καθώς και η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη για τη θετική ατζέντα τέσσερις μέρες αργότερα, στις 26 Απριλίου.

Όσο για τη συζήτηση σχετικά με τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, οι συνθήκες δεν έχουν φτάσει εκεί.

 

F-16: Mια περίεργη ιστορία με ελληνικά F-16 που πρόκειται να πουληθούν στην Ουκρανία διακινήθηκε χθες, ως αποκάλυψη του αμερικανικού Newsweek. Mόνο που το δημοσίευμα του αμερικανικού Μέσου που είδαμε το βράδυ επικαλείται «είδηση» στα… «Greek Media» και συγκεκριμένα στο site Newsbreak!

Ανατρέξαμε λοιπόν στο ελληνικό site και βρήκαμε όντως δημοσίευμα, το οποίο όμως επικαλείται δημοσίευμα του… Newsweek.

Αυτό είναι η αλήθεια, δεν το έχουμε ξαναδεί... ever!

Oπως και να έχει, από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ανάρτηση στο «Χ» ζητώντας εξηγήσεις, κι από την άλλη πηγές του Υπουργείου Άμυνας έβγαλαν διάψευση…

 

NOVA: Αναπροσαρμογές καταγράφονται στο επενδυτικό πλάνο για τις οπτικές ίνες. Όπως είχε ανακοινώσει η Nova το 2022 και επανέλαβε τον Μάιο του 2023, ο στόχος για τη United Fiber ήταν η κατασκευή δικτύου οπτικών ινών, προσφέροντας κάλυψη για 1,6 εκατ. συνδέσεις έως το 2027.

Πρόσφατα, όμως, λίγο πριν τη συνάντηση με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, η ανακοίνωση της Nova έκανε λόγο για οπτική ίνα που μέχρι το 2026 θα καλύπτει 1 εκατ. συνδέσεις.

Φαίνεται ότι η Nova περιορίζει τον ορίζοντα μέχρι το 2026, αντί του 2027 που είχε ανακοινώσει παλαιότερα, και παράλληλα ρίχνει τον πήχη για τον αριθμό των συνδέσεων. Το νέο πρόγραμμά της δείχνει να συνδέεται με το εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, αλλά και με το σφιχτό χρονοδιάγραμμα που ζήτησε ο κ. Παπαστεργίου στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με όλους τους παρόχους.

Ετσι, η εταιρεία έβαλε στόχο το 1 εκατ. συνδέσεις μέχρι το 2026 και στη συνέχεια θα εξετάσει αν απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου.

Οψόμεθα…

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: Δίκες μετά… μουσικής αναμένονται προσεχώς. Κι αυτό καθώς ξενοδόχοι προαναγγέλλουν προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά του νόμου Μενδώνη που κατατέθηκε στη Βουλή, περιλαμβάνοντας τη ρύθμιση για «ποσόστωση» σε ό,τι αφορά την ελληνική και ξένη μουσική που θα παίζουν στις μονάδες τους.

Οι εκκλήσεις προς την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη να… μπει μπροστά και να σταματήσει τη ρύθμιση που χαρακτηρίζουν (δικαίως) αναχρονιστική, κατά πώς φαίνεται δεν έπιασαν τόπο. Η όποια προσπάθεια έγινε, προσέκρουσε στη Λίνα Μενδώνη.

Ετσι, η ρύθμιση κατατέθηκε με μοναδική αλλαγή ότι το ποσοστό της ελληνικής μουσικής περιορίστηκε στο 40% από 45%.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι ξενοδόχοι δεν κάμπτονται. Ηδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προαναγγέλλει κινήσεις. «Οι μικρές βελτιώσεις στην προωθούμενη ρύθμιση δεν αλλάζουν ούτε την ουσία ούτε τη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου που από την αρχή τονίσαμε με κάθε τρόπο πως μας βρίσκουν αντίθετους», γράφει ο πρόεδρός της Γιάννης Χατζής.

«Το αν αυτή (η ρύθμιση) είναι και συνταγματική, θα το κρίνουν τα αρμόδια δικαστήρια»

 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Δεν φτάνει που λείπουν πυρομαχικά και ανθρώπινο δυναμικό ενώ η Ρωσία πιέζει αφόρητα, το Κίεβο έχει να αντιμετωπίσει ακόμα έναν πονοκέφαλο στην πρώτη γραμμή: Τον εθισμό στρατιωτών στον τζόγο.

Το θέμα αποκαλύφθηκε μετά από αναφορά στρατιώτη. Γνωστοποίησε ότι πολλοί συνάδελφοί του ξοδεύουν όλο το μηνιάτικο (περί τα 2.500 ευρώ ή πέντε φορές ο μέσος μισθός) στοιχηματίζοντας.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο το πεσμένο ηθικό. Υπάρχουν καταγγελίες για κλοπές υλικού (drones, θερμικές κάμερες) προκειμένου να ξεπληρωθούν χρέη...

 

ΧΡΥΣΗ ΛΙΡΑ: Τα απανωτά ρεκόρ του κίτρινου μετάλλου ακολουθεί η χρυσή λίρα, με τους Έλληνες επενδυτές όμως να παραμένουν σε ρόλο θεατή, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος δεν άλλαξε την τιμολογιακή της πολιτική, διατηρώντας τη χαώδη διαφορά μεταξύ αγοράς και πώλησης της λίρας.

Στις 9 Απριλίου η κεντρική τράπεζα αγόραζε τη χρυσή λίρα στα 492,76 ευρώ και την πουλούσε στα 593,67 ευρώ. Το spread, δηλαδή, ξεπέρασε τα 100 ευρώ.

Είναι νέο ιστορικό υψηλό!

 

SERVICERS: Ηπια αντέδρασαν (ανεπίσημα), αλλά χωρίς να λείπουν οι αιχμές, στα τσουχτερά πρόστιμα που επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης, το ύψος των οποίων διαμορφώνεται στις 330.000 ευρώ για την doValue, στις 280.000 ευρώ για τη Cepal και στις 180.000 ευρώ για την Intrum.

Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για υποθέσεις που αποκαταστάθηκαν το 2023. Παραδέχονται, δηλαδή, ότι υπήρξε πρόβλημα αλλά λύθηκε στην πορεία. Δέχονται ότι υπήρξαν καθυστερήσεις σε διάφορα αιτήματα, αλλά λένε ότι ο όγκος των δανείων προκαλεί μερικές φορές και τέτοιες καταστάσεις.

Στελέχη του κλάδου υποστηρίζουν ότι εφεξής, και δεδομένων των στοιχείων που έχουν αποκτήσει (σ.σ. πολλά δάνεια πέρασαν από τις τράπεζες στις εταιρείες διαχείρισης με ελλιπή στοιχεία), τα προβλήματα θα επιλύονται με ταχύτερο ρυθμό.

Ως προς την επίσημη αντίδρασή τους, η στήλη πληροφορείται ότι δεν αποκλείεται ορισμένες εταιρείες (η doValue το εξετάζει) να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v