Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 5 2024

Πειραιώς: Αλλάζει άμεσα το εύρος τιμής - Το νέο φάουλ του Αδωνι και το ρεσιτάλ της Μενδώνη - Tips για Helleniq Energy

Πειραιώς: Αλλάζει άμεσα το εύρος τιμής - Το νέο φάουλ του Αδωνι και το ρεσιτάλ της Μενδώνη - Tips για Helleniq Energy

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Σε νέο «φάουλ» -το τρίτο στη σειρά- με φόντο την τραγωδία των Τεμπών υπέπεσε χθες ο υπουργός. Μετά τις παλαιότερες φράσεις του ότι «κανείς Έλληνας δεν ενδιαφέρεται για την εξεταστική ή την προανακριτική για τα Τέμπη» και ότι «αν έλεγε ο Καραμανλής ότι υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας στα τρένα, δεν θα έμπαινε κανείς», χθες ο υπουργός Υγείας, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (στον ΣΚΑΪ), «ξαναχτύπησε».

Όπως είπε, «εάν υποτεθεί ότι το φοβερό αυτό δυστύχημα προεκλήθη λόγω μιας έκρηξης ενός τρένου που μετέφερε παράνομο υλικό, αυτό είναι καλό για την κυβέρνηση ή κακό; Καλό! Τι θα σήμαινε αυτό; Ότι δεν φταίει πια ούτε ο Καραμανλής, ούτε η Σύμβαση 717, ούτε τίποτα από όλα αυτά, αλλά η έκταση του δυστυχήματος προκλήθηκε από κάποιους λαθρέμπορους».

Αν μη τι άλλο, άστοχη και -κατά κάποιους- προσβλητική η προσπάθεια αναζήτησης του «καλού» σεναρίου για την κυβέρνηση, όταν οι 57 νεκροί και οι οικογένειές τους ζητούν ακόμα τη δικαίωσή τους.

Πέραν τούτου, ακόμα και αν -κατά τον κ. Γεωργιάδη- λαθρέμποροι μετέφεραν παράνομο υλικό (και ενώ το βίντεο της φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας έχει σβηστεί), η κυβέρνηση δεν θα είχε ευθύνη γι’ αυτό; Η έλλειψη τηλεδιοίκησης και το γεγονός ότι δύο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή δεν λένε τίποτα; Ή το ερώτημα ποιος έδωσε την εντολή για το «μπάζωμα», που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να μάθουμε την αλήθεια.

Κάπου ελλοχεύει ο κίνδυνος να «χαθεί η μπάλα» και ο λαλίστατος κ. Γεωργιάδης δείχνει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό. Το έχουμε ξαναπεί και θα επιμείνουμε. Η υπερέκθεση στη δημοσιότητα στην οποία είναι εθισμένος ο υπουργός μας, ενίοτε βγαίνει πολύ ξινή.

Ειδικά σε τέτοια θέματα!

 

ΜΕΝΔΩΝΗ: Για να... ευθυμήσουμε λίγο θα ασχοληθούμε με το ρεσιτάλ «φιλελευθερισμού» που δίνει η Λίνα Μενδώνη.  Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που προβλέπει κατ’ ελάχιστον 45% της μουσικής που ακούγεται σε κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχείων και εμπορικών κέντρων να είναι ελληνόφωνη ή ορχηστρική μουσική απόδοσης ελληνόφωνων τραγουδιών.

Ως μια από τις πλέον εύγλωττες σταχυολογούμε την αντίδραση των Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής. «Να υποθέσουμε πως ο Ξενοδόχος δεν έχει δικαίωμα να έχει προτιμήσεις/επιχειρηματική επιλογή για την ατμόσφαιρα που θα επικρατεί στους χώρους της μονάδας του;» αναρωτιέται.

«Μήπως το επόμενο βήμα θα είναι να λάβουμε λίστα προτιμώμενων ελληνικών τραγουδιών που θα ακούγονται στις μονάδες -με βάση τις επιλογές του Υπουργείου; Οι ρυθμίσεις αυτές παραπέμπουν… σε άλλες εποχές», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την Ενωση, η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν συνάδει με το πλαίσιο αρχών και αξιών μιας σύγχρονης φιλελεύθερης ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Γι’ αυτό και προαναγγέλλει ότι θα αμφισβητήσει τη  νομιμότητα της ρύθμισης, ακολουθώντας τον δρόμο της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

 

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Δεν χρειάστηκαν παρά 1-2 περάσματα υψηλόβαθμου στελέχους του πάλαι ποτέ «κυβερνητικού» ΣΥΡΙΖΑ (που έχει αφήσει καλή γεύση στην αγορά, καθότι γνώστης εξ επαγγέλματος), από την πανελλαδική διάσκεψη της νεόκοπης παράταξης, για να φουντώσουν οι φήμες στα δημοσιογραφικά γραφεία περί πιθανής ένταξής του στο νέο σχήμα.

Βλέπετε έχει ήδη αποχωρήσει (συνέβη στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας) από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν και του περιπετειώδους Συνεδρίου στο οποίο αποκαθηλώθηκε εν τοις πράγμασι ο Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο οι σχέσεις του ήταν στενότατες.

Ο ίδιος πάντως, μαθαίνουμε, το διαψεύδει. Και αιτιολογεί την παρουσία του ως ένδειξη ενδιαφέροντος για τη γενικότερη πορεία του χώρου. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ οι απόψεις του δεν είχαν τόσο έντονη «αριστερή καθαρότητα» παλαιάς κοπής, όσο εκείνες των πρωταγωνιστών της «Νέας Αριστεράς».

Προβλέπουμε λοιπόν ότι θα περάσει ένα διάστημα, απλά παρακολουθώντας τις εξελίξεις. Αυτό άλλωστε φαίνεται να κάνει και ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένοντας, ίσως, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Με την υπερκάλυψη στο ξένο βιβλίο (σ.σ. διάθεση μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης) να αγγίζει χθες, πρώτη ημέρα του placement, τις 6 φορές ή τα 8 δισ. ευρώ, μοιάζει εξαιρετικά πιθανόν, σήμερα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αποφασίσει τη μείωση του εύρους τιμής διάθεσης.

Ένα στενότερο εύρος (π.χ. 3,80 με 4 ευρώ) θα λειτουργήσει ως πρώτο «φιλτράρισμα» του βιβλίου προσφορών, καθώς όσοι υπέβαλαν προσφορές σε χαμηλότερες τιμές ή θα τις αναπροσαρμόσουν ανοδικά ή θα βγουν εκτός. Το ενδιαφέρον, πάντα, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπου πέραν της (υπερ)κάλυψης επιδιώκεται η διασφάλιση ποιότητας επενδυτών, στους οποίους θα κατανεμηθούν οι μετοχές, έγκειται στο πώς θα αντιδράσουν τα μεγάλα long-only funds στις προθέσεις του πωλητή.

Αν το ΤΧΣ δεν προχωρήσει σε στένωση του εύρους, έχει τη δυνατότητα να δώσει ενδεικτική τιμή διάθεσης. Η παραπάνω πρακτική συμβαίνει, συνήθως, κατά την τελευταία ημέρα του βιβλίου προσφορών, όπως συνέβη πρόσφατα στο IPO του Ελ. Βενιζέλος (ΔΑΑ).

Καθοδηγεί, δε, τους επενδυτές για το πού θα διαμορφωθεί η τιμή διάθεσης.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΙ: Λένε, σωστά, πως οι αποδόσεις του παρελθόντος δεν εγγυώνται τις μελλοντικές. Εχοντας αυτό κατά νου, αξίζει τον κόπο να δούμε την κίνηση της μετοχής της Εθνικής κατά τη διάρκεια του placement του Νοεμβρίου (αρχικό εύρος 5 - 5,44 ευρώ).

Η πρώτη ημέρα, με τις πληροφορίες και τότε να μιλούν για μεγάλη υπερκάλυψη, ο τίτλος έκλεισε στα 5,8 ευρώ με κέρδη 5,8%. 

Τις επόμενες δύο ημέρες της δημόσιας προσφοράς κινήθηκε σταθεροποιητικά, με κλεισίματα στα 5,75 και 5,78 ευρώ, ενώ την αμέσως επόμενη συνεδρίαση (ημέρα εισαγωγής των τίτλων) έκλεισε στα 6,12 ευρώ. Μετά από δύο συνεδριάσεις έπιασε την τοπική κορυφή των 6,29 ευρώ.

Υ.Γ. Σημειώστε πάντως ότι το placement της Πειραιώς μαζεύει ρευστότητα-μαμούθ, χωρίς παράλληλα να αγκομαχά η αγορά. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Από τις 400 χιλιάδες ευρώ που ήταν η τιμή πρώτης προσφοράς, οι 378,6 χιλιάδες ευρώ κατακυρώθηκαν στην Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη έναντι 8,1 εκατ. ευρώ.

Πηγές κοντά στη διαδικασία αποδίδουν την εκτόξευση του τιμήματος στην παρουσία και άλλων ενδιαφερόμενων. Οι πληροφορίες λένε ότι δεύτερη υψηλότερη προσφορά ήταν στα 7,7 εκατ. ευρώ. Η προσφορά αυτή έγινε από κυπριακή εταιρεία που φέρεται να είναι συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη, χωρίς αυτό να έχει διασταυρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο «συγκρούστηκαν» για την ιδιοκτησία της Ναυτεμπορικής, με τον κ. Μελισσανίδη να επικρατεί σε εκείνη τη μονομαχία.

 

HELLENIQ ENERGY: Σε οκτώ ισόποσες δόσεις μπορούν να καταβάλουν τον έκτακτο φόρο στα υπερκέρδη 2022 (συνεισφορά αλληλεγγύης) οι όμιλοι διύλισης.

Για τον όμιλο HelleniQ Energy ο τελικός λογαριασμός βγήκε στα 267,1 εκατ. ευρώ και η πρώτη δόση καταβάλλεται στις 31 Ιουλίου.

 

HELLENIQ ENERGY ΙΙ: Συμφωνία-πλαίσιο για χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ ως 766 εκατ. ευρώ υπέγραψε τον περασμένο Ιούλιο η HelleniQ Renewables, θυγατρική της HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ) με τις Eurobank και Εθνική. Βάσει της συμφωνίας, η HelleniQ Renewables μπορεί να αναχρηματοδοτήσει υφιστάμενο δανεισμό για εν εξελίξει έργα, ενώ αποκτά υπολογίσιμες γραμμές χρηματοδότησης για τα επόμενα.

Η καινοτομία της σύμβασης έγκειται στην ταχύτητα υλοποίησης, καθώς προβλέπονται προσυμφωνημένα κριτήρια επιλεξιμότητας. Μέχρι το τέλος του 2023, η HelleniQ Renewables άντλησε βάσει της παραπάνω συμφωνίας-πλαίσιο 219 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού και νέα χρηματοδότηση θυγατρικών της που κατασκευάζουν πάρκα ΑΠΕ (Αιολικά Πάρκα Εύβοιας και Κοζίλιο 1).

Οι δε συμβάσεις λήγουν το 2039 και το 2042.

 

HELLENIQ ENERGY ΙΙΙ: Σε 6,7 εκατ. ευρώ περιορίστηκαν πέρυσι οι δαπάνες για τις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης του oμίλου έναντι 26,5 εκατ. ευρώ το 2022.

Οι δαπάνες αφορούν κυρίως εργασίες έρευνας, των περιβαλλοντικών, γεωλογικών και γεωφυσικών μελετών, στο οικόπεδο 2, στο Ιόνιο, στο οικόπεδο 10 και στις περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v