Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 24 2012

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, εναντίον… της ανάπτυξης!

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, εναντίον… της ανάπτυξης!
Αγανάκτηση έχει προκαλέσει στον (όποιον έχει απομείνει) κλάδο του real estate η νέα ρύθμιση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, μέσω της οποίας παρατείνεται για έναν ακόμη χρόνο ο περί επαγγελματικών μισθώσεων «νόμος Κατσέλη».

Συγκεκριμένα, οι ξένοι «παίκτες» του κλάδου απορούν πώς έρχεται το ίδιο το κράτος να παρέμβει σε μια επιχειρηματική συμφωνία που έγινε με την ελεύθερη βούληση δύο ιδιωτών. Αν δηλαδή κάθε φορά που συνάπτεται μια συμφωνία υπάρχει ο κίνδυνος αλλαγής της μετά από νομοθετική παρέμβαση, πώς θα μπορούσε να προγραμματίσει τις κινήσεις του ένας επενδυτής ακινήτων, αναρωτιούνται.

Δεν θα μείνουμε στις σπόντες ορισμένων πως η σχετική ρύθμιση ήρθε μετά από παρέμβαση επιχειρηματία και «παλαιού και επιστήθιου φίλου του πρωθυπουργού», αλλά θα πάμε στην ουσία του ζητήματος.

Ας υποθέσουμε πως το 2006 μια επιχείρηση αποφάσιζε να νοικιάσει ένα ακίνητο και για να επιτύχει μείωση του ενοικίου της υπέγραφε δεκαετές συμβόλαιο.

Ο νόμος Κατσέλη, λοιπόν, έδινε την ευκαιρία στη συγκεκριμένη επιχείρηση να σπάσει το συμβόλαιο που είχε υπογράψει έναντι καταβολής ενός μισθώματος και μετά από τρίμηνη προειδοποίηση.

Πολλές μεγάλες εταιρείες (αυτές ήταν άλλωστε εκείνες που κατά κύριο λόγο είχαν υπογράψει τέτοιες συμβάσεις) εκμεταλλεύθηκαν τον νόμο και τελικά συμφώνησαν με τους ιδιοκτήτες και υπέγραψαν νέα μακροχρόνια συμβόλαια ενοικίασης με σαφώς χαμηλότερο τίμημα.

Τώρα λοιπόν που ο κ. Χατζηδάκης παρέτεινε την ισχύ του «νόμου Κατσέλη» για ένα ακόμη έτος, δίνεται και πάλι η δυνατότητα στις ίδιες εταιρείες να αθετήσουν και το νέο συμβόλαιό τους, πιέζοντας για την υπογραφή ενός νέου, με ακόμη χαμηλότερο μίσθωμα…

Άντε έτσι να λειτουργήσει η αγορά ακινήτων…

ΥΓ.1: Η ρύθμιση Κατσέλη έληγε στις 31/12/2012, άρα από το 2011, οπότε ίσχυσε, όσοι ενοικιαστές ήθελαν είχαν τη δυνατότητα επί δύο χρόνια να εκμεταλλευτούν το δικαίωμα καταγγελίας της… δικής τους συμφωνίας! Η παρέμβαση Χατζηδάκη παρατείνει έναν χρόνο αυτό το δικαίωμα, συμπεριλαμβάνοντας και συμφωνίες που έγιναν μετά τον νόμο Κατσέλη και ήταν ισχυρές γιατί έγιναν μεταγενέστερα…

ΥΓ.2: Οι επενδύσεις real estate γίνονται με μακροχρόνιο ορίζοντα και τα έσοδα από μισθώματα χρησιμοποιούνται για χρηματοδότηση, ειδικά αν υπάρχει μακροχρόνια εγγύηση, την οποία ο Κ. Χατζηδάκης καταργεί.

ΥΓ.3: Το ερώτημα είναι πώς θα πουληθούν ακίνητα του Δημοσίου με τέτοιες ρυθμίσεις, εκτός αν το Δημόσιο έχει δυσμενέστερους όρους σε σχέση με τους ιδιώτες ως προς την εγγύηση της διάρκειας της μίσθωσης. Όμως, ποιος επενδυτής θα πιστέψει τις συμφωνίες εγγύησης διάρκειας της μίσθωσης όταν το ελληνικό κράτος τις έχει καταργήσει ήδη δύο φορές;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v