Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Πριν ένα μήνα (5 Μαρτίου) η αναφορά της στήλης στην Optima Bank, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2023.

Η πρώτη (μη συστημική) τράπεζα, με προαναγγελθείσα (από την περίοδο των εγγραφών εισαγωγής στο ΧΑ) διανομή μερίσματος.

Σημειώναμε τότε: «... για κερδοφορία μεγαλύτερη των 100 εκατ. εκτιμούν, όπως και υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE) από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, με την εισηγμένη να αποτιμάται στα 567,4 εκατ. ευρώ. Δίχως συμμετοχή Δημοσίου, ΤΧΣ κ.λπ., χωρίς NPLs, με διψήφιο ρυθμό ενίσχυσης της καθαρής λειτουργικής κερδοφορίας (σύμφωνα με τα μεγέθη 9μήνου), έχει ενδιαφέρον η αυριανή ανακοίνωση. Ακριβώς γιατί φωτίζει και αυτή την πλευρά του (μη συστημικού) banking...».

Περί τα 30 εκατ. βάζει στο «ταμείο» της η Attica Συμμετοχών, μέσω πώλησης δύο περιουσιακών της στοιχείων σε διάστημα λίγων ημερών.

Αρχές Απριλίου (1/4) η πώληση του Skiathos Express έναντι 9 εκατ. (καθαρό κέρδος 2,8 εκατ.) σε εταιρεία συνδεδεμένη με τη SeaJet/συμφερόντων Μάριου Ηλιόπουλου (σχετικό παρασκήνιο από τον ΧΑΜαιλέοντα).

Χθες ανακοινώθηκε η πώληση της συμμετοχής στη Stena Line (συν 2 πλοία Morocco Star, HighSpeed 3), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επικέντρωση της διοίκησης -κυρίως- στην εγχώρια αγορά και τη Ν.Α. Μεσόγειο.

Με οδηγό τον S&P 500, στις 5.147,21 με μικρές απώλειες 0,95% την τελευταία εβδομάδα. Οριακά στη στήριξη των 5.146 ο δείκτης, με ενδεχόμενη απώλειά της να ενεργοποιεί πωλήσεις προς τις 5.056 μονάδες.
Αντίσταση στις 5.215 μονάδες.

Για το ΧΑ, κλάδος-ρυθμιστής ο τραπεζικός, στις 1.164,69 ο ΔΤΡ, με πολύ κομβική τη στήριξη των 1.150 μονάδων, που εάν χαθεί πιεστικά, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη πίεση, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη. Κοντινή αντίσταση στις 1.190, κύρια στις 1.214 μονάδες.

Στις 3.328,60 ο FTSE 25, πολύ δύσκολα να χαθεί η σημαντική στήριξη των 3.280 μονάδων αλλά σε όλο το εύρος μέχρις εκεί λειτουργούν σημεία stops για long θέσεις (ανάλογα με τη διάρκεια/ημερήσια-εβδομαδιαία).

Πληθωρισμός-φωτιά, χαμήλωμα του πήχη ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας συνθέτουν «διπλό πονοκέφαλο» για το οικονομικό επιτελείο.

Οσον αφορά στον πρώτο, τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Μάρτιο παραπέμπουν σε... δευτεραθλητισμό της χώρας (δεύτερος υψηλότερος στην Ευρώπη, με 1,8% έναντι 0,8% του μέσου όρου ευρωζώνης). Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ την προσεχή Τετάρτη (10/4), αλλά ελπίδα για διαφοροποίηση προς το καλύτερο ουδεμία.

Στην ακρίβεια κυρίως των υπηρεσιών αλλά και των τροφίμων οι υπαίτιοι του εκτροχιασμού, παρά την υποχώρηση του κόστους ενέργειας πανευρωπαϊκά. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή ζητά να εξεταστεί σε νέα βάση η «μέγγενη» της ακρίβειας σε τρόφιμα/είδη διατροφής και βασικά είδη καθημερινότητας. Για ουσιαστικότερο ανταγωνισμό αναφέρεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στα 13,70 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, δείχνει να διαμορφώνεται -αν μη τι άλλο- ευρύτερη περιοχή στήριξης. Στο 0,22% η (θετική) εβδομαδιαία μεταβολή, στο μείον 0,29% η μηνιαία και κατά 6,20% από την αρχή του έτους. Τα 12,63 ευρώ πολύ πιθανά να αποδειχτούν μεσομακροπρόθεσμη στήριξη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το επόμενο διάστημα -κατ' αρχήν μέχρι τις ευρωεκλογές-, θυμίζοντας πως Ιούνιο αποχωρεί ο Μιχάλης Τσαμάζ -τον διαδέχεται ο Κώστας Νεμπής.

Εχουν να περιμένουν 2-3 εξελίξεις οι long, που ενδεχομένως να ξαναβάλουν τον Οργανισμό στο παιχνίδι τους. Μέσα στον Απρίλιο θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τα δικαιώματα του Champions League -που εάν κρίνουμε από άλλες χώρες πιθανότατα να αποκτηθούν με χαμηλότερο τίμημα. Μέσα στον Ιούνιο αναμένονται νεότερα από τη Ρουμανία -οπότε θα ανακοινωθούν από την επιτροπή ανταγωνισμού της χώρας-, με δρομολογημένη την πώληση της Telekom Mobile Romania. Επιπλέον, η διοίκηση έχει ακολουθήσει σφικτή μερισματική πολιτική, αφήνοντας μεγαλύτερο «ταμείο» για την επόμενη.

v