Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Ηταν Αύγουστος 2024 (13/8) όταν η MSCI αποφάσιζε τη διαγραφή της μετοχής της Motor Oil από τον MSCI Greece Standard και τη μεταφορά της στον κατώτερο δείκτη MSCI Greece Small Cap.

Είχε προηγηθεί η για δεύτερη συνεχόμενη χρήση επιβολή έκτακτης εισφοράς στον όμιλο -όπως και στην HelleniQ Energy-, απόφαση για την οποία ο Πέτρος Τζαννετάκης είχε αφήσει σαφείς αιχμές, καθώς ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος θύμιζε πως από το 2018 έως το πρώτο 3μηνο του 2024, μόνο το 19% έως το 24% των πωλήσεων αφορούσε στην εγχώρια αγορά.

Με αφορμή το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Γκίτση για τα σχέδια εισαγωγής των Everest-Goody's στο Χρηματιστήριο η σημερινή ανάρτησή μας. Αναμφίβολα κλάδος με πολλαπλό αποτύπωμα, θα συνέβαλε στη διεύρυνση και του επενδυτικού ενδιαφέροντος που σήμερα δεν εκπροσωπείται χρηματιστηριακά.

Στις 18/11 αναφερόμασταν στην αμυντική καινοτομία -ως κλάδο που «ταιριάζει» με το Euronext Athens-, άλλωστε μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Στεφάν Μπουζνά στη ΤΗΕΟΝ (του Κρίστιαν Χατζημηνά) στη συνέντευξή του (ERTΝews).

Στις συναντήσεις ΑΔΜΗΕ στο Λονδίνο, με φόντο την αμκ αναφέρεται ο Γιώργος Φιντικάκης, προϊδεάζοντας για εξελίξεις. Δεν είναι και τόσο απλό το θέμα ενδεχόμενης αμκ του Διαχειριστή, μεταξύ άλλων και για το ότι η σχετική διαδικασία περνά από την Κίνα (State Grid) όπως εύστοχα σημείωνε ο ΧΑΜ (στις 26 Νοεμβρίου). Δεν είναι τόσο απλό και για το γεγονός πως ενώ το Ισραήλ θέλει να προχωρήσει το τμήμα του Great Sea Interconnector με την Κύπρο το έτερο και μεγαλύτερο, από Κύπρο προς Ελλάδα μοιάζει να έχει παραπεμφθεί στις καλένδες.

Πρώτη Δεκεμβρίου, με προσδοκίες των long πως θα κάνουν Εορτές σε νέα υψηλά, πάνω από τις 2.135 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Κλάδος-οδηγός σταθερά ο τραπεζικός. Στις 2.327,26 ο ΔΤΡ με κορυφή στις 2.474,67 μονάδες. Πρώτη περιοχή που θα πρέπει να υπερβούν οι long οι 2.345 μονάδες, σύμφωνα με μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη. Επόμενο εμπόδιο οι 2.430 μονάδες. Στήριξη στις 2.263 με stop για εβδομαδιαία long θέσεις.

Στις 5.270,54 ο FTSE 25, με τις 5.278 κοντινή και τις 5.363 τελευταίο εμπόδιο, για την επίτευξη νέου υψηλού, πάνω από τις 5.382,99 μονάδες. Σημειωτέον πως τον Νοέμβριο ο κλάδος που έδωσε τάση στους long ήταν ο ενεργειακός. Το συν 16,84% του κλαδικού δείκτη, ενδεικτικό της διακριτής διαφοροποίησης του επενδυτικού μείγματος, απόρροια της διεύρυνσης των επιλογών διαχειριστών -κυρίως ξένων funds.

Τελευταία συνεδρίαση Νοεμβρίου, σήμερα. Για να δούμε τι μετράει το ταμείο: DAX άνοδος 19,38% για το 2025, CAC 40 άνοδος 9,74%, FTSE 100 άνοδος 18,61%.

Στα δικά μας: ΓΔ συν 42,88%, τραπεζικός συν 82,78%, FTSE Large Caps συν 48,91%. Καλά το πάνε -οι διαχειριστές ξένων funds- και από αποδόσεις; Alpha Bank συν 120,72%, Πειραιώς συν 84,94%, Εθνική συν 76,76% και συν 55,70% η Eurobank.

Δεν είναι τυχαίο, με αυτές τις αποδόσεις πως τα μεγάλα σπίτια-στην πλειονότητά τους- είναι θετικά έως υπερθετικά για την ελληνική αγορά και για το 2026. Ενδεικτική η περίπτωση της JPMC.

v
Απόρρητο