Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,13% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Η χθεσινή αιτία της υποχώρησης των υπό διαχείριση κεφαλαίων ήταν η αρνητική μέση απόδοση -0,12% του συνόλου της αγοράς των Α/Κ.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 19/12/2016

Η έκπληξη της χθεσινής ημέρας δεν ήταν άλλη από τις εισροές κεφαλαίων αισθητής αξίας 5,492 εκατ. €. Το χαρακτηρίζουμε ως έκπληξη λόγω ότι ο φετινός Δεκέμβριος μας συνήθισε μέχρι τώρα σε υψηλό όγκο εξαγορών (όπως βέβαια και όλο το διάστημα της φετινής χρονιάς). Παρά το γεγονός των συμμετοχών, το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ κινήθηκε πτωτικά κατά -0,13% και διαμορφώθηκε στα 6,433 δις €.

Αιτία της υποχώρησης δεν ήταν η συνεχιζόμενη φθίνουσα πορεία των μεριδίων κατά -0,03%, καθώς όπως προαναφέραμε δεν αντιστοιχούσε σε εκροές κεφαλαίων. Η χθεσινή αιτία της υποχώρησης των υπό διαχείριση κεφαλαίων ήταν η αρνητική μέση απόδοση -0,12% του συνόλου της αγοράς των Α/Κ. Παρά το γεγονός ότι μόνον 5 από τις 20 κατηγορίες Α/Κ έκλεισαν με πτωτικό μέσο πρόσημο, οι υψηλές μέσες απώλειες των Μετοχικών Α/Κ Δείκτη με -1,80%, των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας με -1,46% και των Μικτών Α/Κ με -0,43%, επηρέασαν συνολικά τον Θεσμό των Α/Κ αρνητικά. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισε επίσης η κατηγορία των Μετοχικών Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,48%. Σε θετικά πρόσημα δεν είχαμε ιδιαίτερες εξάρσεις καθώς οι μέσες ανοδικές αποδόσεις των υπολοίπων κατηγοριών κινήθηκαν σε στενό εύρος από 0,01% (Funds of Funds Μετοχικά) έως 0,40% (Μετοχικά Α/Κ Αμερικής).

Ιδιαίτερη κινητικότητα υπήρξε από τους μεριδιούχους στις περισσότερες κατηγορίες, με αποτέλεσμα την έκπληξη του θετικού ισοζυγίου. Οι υψηλότερες εισροές έλαβαν χώρα στα Funds of Funds Μικτά με 5,578 εκατ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 5,049 εκατ. €. Για να μην υπάρξει στρέβλωση της αγοράς θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο κύριος όγκος των εισροών έγινε από μία ΑΕΔΑΚ, την ΠΕΙΡΑΙΩΣ ASSET MANAGEMENT. Επίσης αισθητές εισροές αξίας 571 χιλ. € είχαν τα Funds of Funds Μετοχικά.

Στον αντίποδα, σε εκροές κεφαλαίων ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 3,378 εκατ. €, τα Μικτά Α/Κ με 920 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 484 χιλ. €. Εξαγορές μεριδίων στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας αξίας 342 χιλ. €, ενώ το Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν οριακές εισροές 50 χιλ. €..

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v