Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση 0,04% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 6,544 δις €, σημειώνοντας οριακή υποχώρηση της τάξεως του -0,04%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 10/3/2017

Χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις έκλεισε η αγορά των Α/Κ την Παρασκευή. Διατηρώντας το μοτίβο των τελευταίων – τουλάχιστον – 20 ημερών, το Ενεργητικό συνεχίζει την συσσώρευσή του περί των 6,55 δις €, αναμένοντας νέες ειδήσεις, τόσο από το εξωτερικό, όσο κυρίως από την εξέλιξη της Ελληνικής αξιολόγησης.

Αναλυτικότερα, τα υπό διαχείριση κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 6,544 δις €, σημειώνοντας οριακή υποχώρηση της τάξεως του -0,04%. Αρνητική, επίσης, ήταν η ροή των μεριδίων κατά -0,05%, η οποία όμως αντιστοιχεί σε αμελητέες εκροές κεφαλαίων, αξίας μόλις 148 χιλ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης οι 12 από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, οι 6 με θετικό και δύο παρέμειναν αμετάβλητες. Ως αποτέλεσμα ήταν το μέσο πρόσημο της αγοράς να είναι οριακά πτωτικό, κατά -0,0,6%. Σε μέση ημερήσια υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Funds of Funds Μικτά με -0,40%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,31% και τα Funds of Funds Ομολογιακά με -0,27%. Την υψηλότερη θετική μέση απόδοση είχαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,39%, τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 0,26% και τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,22%.

Κινητικότητα εκ μέρους των επενδυτών υπήρξε στο σύνολο σχεδόν των κατηγοριών των Α/Κ, περιορισμένης, όμως, συναλλακτικής αξίας. Την υψηλότερη αξία εξαγορασθέντων μεριδίων είχαν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 975 χιλ. €, τα Funds of Funds Μικτά με 534 χιλ. € και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 453 χιλ. €. Σε αντιδιαστολή, τη μεγαλύτερη αξία εισροών σημείωσαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 1,011 εκατ. €, τα Funds of Funds Μετοχικά με 547 χιλ. € και τα Μικτά Α/Κ με 358 χιλ €.

Συνέχιση εξαγορών για τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 162 χιλ. €. Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας είχαν εκροές μόλις 65 χιλ. €. Για τις εν λόγω κατηγορίες, που δραστηριοποιούνται άμεσα σε Ελληνικούς τίτλους, έχουμε σημαντικές εκροές από την αρχή του έτους; στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας 9,435 εκατ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας 8,085 εκατ. €. Μικρές εισροές αξίας 125 χιλ. € έχουν τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v