Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,1% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Η φθίνουσα πορεία των μεριδίων κατά -0,02% δεν αντανακλάται σε αρνητική αξία εξαγορών, καθώς υπήρξαν οριακές εισροές 979 χιλ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 24/3/2017

Το «γαϊτανάκι» στο Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια του Μαρτίου. Δίνουμε αυτό τον χαρακτηρισμό, διότι στη συγκεκριμένη περίοδο τα υπό διαχείριση κεφάλαια εξαρτώνται άμεσα από την πορεία της αξιολόγησης: οι κατηγορίες που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς τίτλους κατέχουν το 1/3 του μεριδίου αγοράς, με αποτέλεσμα η κινητικότητα του ΧΑ στο εύρος των 620 – 650 μονάδων και των ομολογιακών spreads περί των 750 μονάδων να προσδίδουν την ανάλογη κινητικότητα και στο Ενεργητικό.

Ομοίως και την Παρασκευή, οι πτωτικές αποδόσεις αυτών των κατηγοριών, ήταν η κύρια αιτία της υποχώρησης του Ενεργητικού στα 6,498 δις €, με μικρή ποσοστιαία πτώση της τάξεως του -0,10%. Η φθίνουσα πορεία των μεριδίων κατά -0,02% δεν αντανακλάται σε αρνητική αξία εξαγορών, καθώς υπήρξαν οριακές εισροές 979 χιλ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης οι 12 από τις 20 κατηγορίες έκλεισαν με πτωτικό πρόσημο, οι 4 με θετικό και 4 παρέμειναν αμετάβλητες. Αποτέλεσμα ήταν η μέση απόδοση του συνόλου της αγοράς να είναι οριακά αρνητική -0,08%. Την μεγαλύτερη μέση μείωση καθαρών τιμών είχαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,55%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,44% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,30%. Στον αντίποδα, σε μέση θετική εξέλιξη ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,35%. Οι τρεις κατηγορίες των Funds of Funds παρέμειναν αμετάβλητες.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο σχεδόν των κατηγοριών, δεν ήταν όμως ιδιαίτερης έντασης. Στο θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ξεχώρισαν οι συμμετοχές στα Funds of Funds Μικτά αξίας 763 χιλ. €, στα Α/Κ Ομολογιακά Διεθνή με 482 χιλ. € και στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 402 χιλ. €. Στον αντίποδα, τις υψηλότερες εκροές είχαν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 691 χιλ. €, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 324 χιλ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 204 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v