Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,41% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Η αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων ήταν αιτία τόσο της θετικής μέσης απόδοσης 0,20% του συνόλου της αγοράς των Α/Κ, όσο – κυρίως – των υψηλών ημερήσιων εισροών.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 17/3/2017

Σημαντική άνοδο της τάξεως του 0,41% σημείωσε η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Παρασκευής και το Ενεργητικό της διαμορφώθηκε στα 6,515 δις €. Η αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων ήταν αιτία τόσο της θετικής μέσης απόδοσης 0,20% του συνόλου της αγοράς των Α/Κ, όσο – κυρίως – των υψηλών ημερήσιων εισροών. Πράγματι, τα μερίδια κινήθηκαν με αισθητά αυξητικό ρυθμό 0,04% και αντιστοιχούν σε αξία συμμετοχών 13,408 δις €.

Οι 12 από τις 20 κατηγορίες Α/Κ έκλεισαν με ανοδικό πρόσημο μέσης απόδοσης, οι 7 με πτωτικό και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέσες αποδόσεις ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,23%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,10% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,53%. Το αρνητικό μέσο πρόσημο των 7 κατηγοριών ήταν οριακό, καθώς κινήθηκε σε εύρος από -0,01% (Funds of Funds Μικτά και Ομολογιακά) έως και -0.09% (Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας).

Κινητικότητα υπήρξε εκ μέρους των μεριδιούχων στο σύνολο σχεδόν των κατηγοριών των Α/Κ. Υπήρξε έντονα θετική ψυχολογία επένδυσης, η οποία πρόσδωσε τα μέγιστα στο υψηλό θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Την μεγαλύτερη αξία αγορασθέντων μεριδίων είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 12,422 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 1,325 εκατ. €, τα Funds of Funds Μετοχικά με 1,028 εκατ. € και τα Μικτά Α/Κ με 961 χιλ. €.

Σε εκροές ξεχώρισαν τα Funds of Funds Ομολογιακά με 1,990 εκατ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 1,006 εκατ. €. Συνέχιση των εξαγορών στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, αξίας 231 και 55 χιλ. €, αντιστοίχως.

Ως προς τις τελευταίες δύο κατηγορίες, από την αρχή του έτους, οι εκροές ανέρχονται για τα μεν Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας σε 10,353 εκατ. €, για τα δε Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας σε 7,914 εκατ. €. Υπενθυμίζουμε, ότι ο Θεσμός των Α/Κ στη διάρκεια της χρονιάς κινείται με σημαντικές εισροές αξίας 84,902 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v