Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,34% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Η χθεσινή φθίνουσα πορεία των μεριδίων κατά -0,06% δεν αντιστοιχεί σε εκροές κεφαλαίων, καθώς το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν οριακά θετικό, αξίας 551 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 14/3/2017

Μόλις δύο εργάσιμες ημέρες ήταν απαραίτητες έτσι ώστε το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ να «ξεκολλήσει» από τα επίπεδα συσσώρευσης των τελευταίων 20 ημερών (δηλ. τα 6,550 δις €) και δυστυχώς να υποχωρήσει προς τα επίπεδα των 6,500 δις €, καταγράφοντας νέα υποχώρηση της τάξεως του -0,34%.

Η χθεσινή φθίνουσα πορεία των μεριδίων κατά -0,06% δεν αντιστοιχεί σε εκροές κεφαλαίων, καθώς το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν οριακά θετικό, αξίας 551 εκατ. €.

Τα 50 εκατ. € που «χάθηκαν» σε δύο ημέρες από των Θεσμό των Α/Κ κατανέμονται σχεδόν κατά το ήμισυ, τόσο σε εξαγορές μεριδίων, όσο και σε αρνητικές αποδόσεις (ειδικότερα μάλιστα αυτών των κατηγορών των Α/Κ που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τα Ελληνικά δρώμενα). Αναλυτικότερα, θυμίζουμε ότι ημερήσιες εκροές της Δευτέρας ήταν έντονες, αξίας 22,335 εκατ. €, η δε μέση απόδοση της αγοράς των Α/Κ την Τρίτη έκλεισε με αρνητικό πρόσημο -0,25%.

Ειδικότερα ως προς τις μέσες αποδόσεις, οι 12 από τις 20 κατηγορίες έκλεισαν πτωτικά, οι 7 θετικά και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Η μέση υποχώρηση των καθαρών τιμών στις 8 από τις 12 κατηγορίες κινήθηκε σε οριακά επίπεδα. Οι υπόλοιπες, όμως, 4 κατηγορίες που σχετίζονται με Ελληνικούς τίτλους και κατέχουν σε μερίδιο αγοράς το 1/3 του Ενεργητικού είχαν σημαντικές απώλειες: τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη -1,68%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας -1,61%, τα Μικτά Α/Κ -0,63% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας -0,43%. Σε θετική μέση απόδοση ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,14% και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 0,12%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών των Α/Κ. Οι υψηλότερες εκροές έλαβαν χώρα στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 997 χιλ. €, στα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 643 χιλ. € και στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 565 χιλ. €. Σε αντιδιαστολή, την μεγαλύτερη αξία σε εισροές είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,378 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 1,094 εκατ. € και τα Funds of Funds Μετοχικά με 703 χιλ. €. Οριακές εισροές σημειώθηκαν στα Μετοχικά και Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v