Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,19% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Κύριες αιτίες της υποχώρησης αυτής ήταν οι αποδόσεις των κατηγοριών των Α/Κ που σχετίζονται με τα Ελληνικά δρώμενα και οι αισθητές εκροές αξίας €5,826 εκατ.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 15/3/2017

Τρίτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης για το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ. Στη διάρκεια της Τετάρτης τα υπό διαχείριση κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 6,489 δις € και κινήθηκαν μειούμενα κατά -0,19%.

Κύριες αιτίες της υποχώρησης αυτής ήταν οι αποδόσεις των κατηγοριών των Α/Κ που σχετίζονται με τα Ελληνικά δρώμενα και οι αισθητές εκροές αξίας 5,826 εκατ. € (παρά το γεγονός ότι τα μερίδια κινήθηκαν θετικά κατά 0,03%).

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης οι 13 από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ έκλεισαν ανοδικά, οι 5 πτωτικά και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Αποτέλεσμα ήταν η μέση απόδοσης της αγοράς των Α/Κ να σημειώσει θετικό πρόσημο 0,11%. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,70%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,63%, τα Μικτά Α/Κ με -0,21% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,15%. Την υψηλότερη μέση απόδοση επέτυχαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,80%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,71% και τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,43%. Θετικές αποδόσεις για όλες τις κατηγορίες που δραστηριοποιούνται σε ομολογιακούς τίτλους του εξωτερικού, που κινήθηκαν σε εύρος από 0,12% έως και 0,22%.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, στις περισσότερες κατηγορίες κυριάρχησε η αρνητική επενδυτική ψυχολογία, με αποτέλεσμα το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών να είναι ιδιαίτερα αρνητικό. Η μεγαλύτερη αξία εκροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 3,271 εκατ. €, στα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 1,540 εκατ. € και στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 1,210 εκατ. €. Οι εισροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων αξίας 872 χιλ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 698 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 334 χιλ. €, απλώς περιόρισαν το μέγεθος των εκροών.

Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν για μία ακόμη ημέρα εξαγορές, μικρής, όμως, αξίας, που ανήλθε σε 100 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v