Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,41% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 6,507 δις € και στο γεγονός ότι διατηρήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα άνω των 6 δις συνέβαλε τα μέγιστα ο αυξητικός ρυθμός των μεριδίων κατά 0,01%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 20/3/2017

Η σημαντική άνοδος της τάξεως του 0,41% στο Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ κατά τη διάρκεια της περασμένης Παρασκευής, «έδωσε τη θέση της» σε οριακές απώλειες με το κλείσιμο της Δευτέρας. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 6,507 δις € και στο γεγονός ότι διατηρήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα άνω των 6 δις συνέβαλε τα μέγιστα ο αυξητικός ρυθμός των μεριδίων κατά 0,01%. Οι εισροές κεφαλαίων ανήλθαν σε αξία 2,245 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης δεν υπήρξαν σημαντικές διακυμάνσεις. Οι 14 από τις 20 κατηγορίες έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και οι υπόλοιπες με θετικό. Ως αποτέλεσμα ήταν η μέση απόδοση της αγοράς των Α/Κ να κινηθεί σε οριακά πτωτικά επίπεδα κατά -0,08% (παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ). Σε αρνητική μέση εξέλιξη καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,44%, τα Μικτά Α/Κ με -0,32% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,31%.

Στον αντίποδα, το υψηλότερο θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης είχαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,27%, το ένα Ομολογιακό Α/Κ που επενδύει σε Κρατικούς τίτλους Αναπτυσσομένων Χωρών με 0,18% και τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,06%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες. Για δεύτερη, στη σειρά, ημέρα κυριάρχησε η ψυχολογία επένδυσης στις περισσότερες από αυτές, οπότε το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών να είναι θετικό. Η μεγαλύτερη αξία αγορασθέντων μεριδίων καταγράφηκε στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 1,506 εκατ. €, στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,225 εκατ. € και στα Funds of Funds Μικτά με 669 εκατ. €.

Σε αντιδιαστολή, τις υψηλότερες εκροές είχαν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 868 χιλ. € και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 749 χιλ. €. Η τάση εξαγορών στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας τείνει αμείωτη. Οι χθεσινές εκροές των εν λόγω κατηγοριών ανήλθαν σε 331 και 316 χιλ. €, αντιστοίχως.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v